News

Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Cine trebuie să le aibă în apartament și cât costă montarea lor

Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Iată ce trebuie să facă românii ca să respecte legea.
08.07.2021 | 09:30
Repartitoarele de caldura devin obligatorii Cine trebuie sa le aiba in apartament si cat costa montarea lor
Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Cine trebuie să le aibă în apartament și cât costă montarea lor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Repartitoarele de căldură devin obligatorii, iar unii consumatori trebuie să se conformeze și să scoată bani din buzunar pentru a fi în linie cu legea. Totuși, nu toți românii trebuie să facă acest lucru. Iată cine este, de fapt, vizat de această lege.

Repartitoarele de căldură devin obligatorii în România. Cine trebuie să le pună în apartamente

Repartitoarele de căldură trebuie montate doar de cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Așadar, cei care au centrale termice proprii nu vor trebui să facă nicio modificare.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care fac parte din sistemul centralizat, trebuie să monteze aceste dispozitive, iar costurile vor fi suportate de cetățeni. Măsura trebuie să fie implementată de toată lumea până la finalul anului.

Totuși, specialiștii din domeniu spun că acest lucru nu va fi posibil într-un timp atât de scurt. De asemenea, ei avertizează că acest lucru ar duce la o creștere a prețurilor, de care ar fi afectați doar consumatorii care nu au centrale termice individuale.

ADVERTISEMENT

“Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile.

În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă”, a spus Dumitru Chispliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Părerile despre această lege sunt împărțite. Care ar fi avantajele

Totuși, părerile sunt împărțite în acest caz. Dacă unii cred că această obligativitate de a avea un contor individual atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură, iată că alții văd în această măsură un avantaj.

Astfel, administratorii de bloc spun că măsura de implementa în apartamente repartitoarele de căldură va aduce scăderi la facturile de energie termică. Prețurile ar scădea simțitor, mai spun aceștia.

ADVERTISEMENT

“În 40-60% se face economie montând aceste repartitoare de căldură, am o scară cu 19 apartamente unde plătesc în jur de 3200 lei agentul termic și la o scară cu repartitoare plătesc 1200-1400”, a transmis Eugen Berceanu, administrator de bloc, conform sursei citate.

Cât vom plăti pentru montarea repartitoarelor

Montarea unui astfel de dispozitiv va costa între 70 și 100 de lei, iar prețul variază pentru fiecare apartament, în funcție de numărul de camere. Pentru un apartament cu două camere, prețurile vor fi între 280 și 400 de lei.

Pentru cei care locuiesc în apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile vor fi mai mari. Ei vor scoate din buzunar chiar și peste 500 de lei.

Consumatorii vor mai plăti și pentru citirea și interpretarea datelor de pe contoare, prețul fiind de circa 15 lei.

ADVERTISEMENT