News

Repatrierea româncei care suferă într-o închisoare din China de șase ani. Procedurile s-au „blocat” la reconfirmarea contului bancar pentru achitarea amenzii

Se prelungește agonia pentru românca condamnată la închisoare în China. Familia ei nu poate achita valoarea amenzii către autoritățile chineze
14.06.2024 | 21:48
Repatrierea romancei care sufera intro inchisoare din China de sase ani Procedurile sau blocat la reconfirmarea contului bancar pentru achitarea amenzii
Se îngreunează procedurile de recuperare a româncei condamnate la închisoare în China. Familia nu poate face plata amenzii pentru faptele femeii. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro / ziare.com
ADVERTISEMENT

Cazul Alinei Apostol, închisă în provincia Fujian (China) la data de 21 decembrie 2017, ilustrează cum procedurile judiciare din statele europene nu au putere în fața legislației chineze, specifică statelor comuniste.

Suferința Alinei se prelungește tot mai mult

Deși o instanță a decis definitiv transferul Alinei Apostol pentru a-și executa pedeapsa într-un penitenciar din România, autoritățile s-au “blocato” la reconfirmarea contului bancar în care familia

ADVERTISEMENT

Alinei trebuie să achite amenda și costurile pedepsei. În cel mai recent răspuns, Ministerul Justiției afirmă că transferul depinde exclusiv de partea chineză.

Abia joi, 14 iunie, Guvernul României a aprobat prin memorandum negocierea unui tratat cu Republica Chineză pentru transferul persoanelor condamnate, scrie ziare.com. Acesta vizează doar persoanele condamnate pe viață, permițându-le să-și ispășească pedeapsa în țara de origine pentru reintegrare socială.

ADVERTISEMENT

„La acest moment, încă este așteptat răspunsul autorităților chineze cu privire la procedura de plată a amenzii și a daunelor datorate victimelor infracțiunii. Autoritățile din Fujian așteaptă, la rândul lor, o reconfirmare a datelor bancare de la Judecătoria din Shishi, iar răspunsul pe care îl vor trimite trebuie să aibă și avizul Curții Populare din Quanzhou, motiv pentru care formularea unui răspuns este de durată. Din informațiile pe care le avem, niciun cetățean UE, condamnat în China, nu a fost transferat cu mai puțin de 2-3 ani înaintea finalizării executării pedepsei într-un penitenciar din China”, susține Ministerul Justiției.

Un român încearcă să o ajute pe Alina făcând greva foamei

Un cetățean român a început o grevă a foamei pentru a convinge autoritățile să acționeze în vederea repatrierii unei tinere din România, condamnată la 13 ani de închisoare în China pentru fraudă cu carduri de credit.

ADVERTISEMENT

„Am început pentru a treia oară în șapte luni de zile, greva foamei pentru Alina Irina Apostol, românca întemnițată în China comunistă din anul 2017. Ultimul demers, cel din aprilie, l-am suspendat după 10 zile. Am primit un telefon de la Ministerul Justiției în care mi se promitea că se va rezolva situația ei. A fost o capcană. Nu s-a rezolvat nimic. Suntem în exact aceeași situație în care eram în urmă cu două luni”, a spus Marius Balo, potrivit adevărul.ro.

De asemenea, bărbatul este intrigat de faptul că părinților femeii li s-a spus că nu este corect contul, din moment ce trebuie reconfirmat și a subliniat că Ministerul Justiției minte când spune că niciun european nu a beneficiat de transfer fără să achite o amendă stabilită de China ori în cazul în care inculpatul ar mai avea mai puțin de doi-trei ani până la finalizarea executării pedepsei.

ADVERTISEMENT

Marius Balo, care a petrecut opt ani în închisorile din China, speră că protestul său va atrage atenția asupra cazului Alinei Apostol, care execută o pedeapsă severă, conform adevărul.ro. El este îngrijorat că tânăra nu va rezista condițiilor din penitenciarele chineze.

ADVERTISEMENT