Sport

Repetă povestea din 1992?! Danemarca, marea surpriză de la EURO 2020! Şocul dramei lui Eriksen i-a unit pe danezi în drumul spre semifinale

Danemarca are un parcurs incredibil la EURO 2020, care a început în urma dramei lui Eriksen, iar acum danezii sunt aproape de performanța uriașă din 1992, când au venit de pe plajă și au cucerit titlul continental
03.07.2021 | 22:10
Repeta povestea din 1992 Danemarca marea surpriza de la EURO 2020 Socul dramei lui Eriksen ia unit pe danezi in drumul spre semifinale
Repetă povestea din 1992?! Danemarca, marea surpriză de la EURO 2020! Şocul dramei lui Eriksen i-a unit pe danezi în drumul spre semifinale
ADVERTISEMENT

Debutul Danemarcei la EURO 2020 a fost unul de coșmar. Christian Eriksen a fost la un pas să moară pe teren chiar în timpul partidei cu Finlanda, pierdută cu 0-1, iar nordicii păreau victimă sigură în fața oricărui adversar și erau cu moralul la pământ.

A urmat o adevărată „renașterere” a danezilor, care s-au calificat în semifinalele Campionatului European și sunt aproape să egaleze performanța uriașă din 1992, când au venit de pe plajă și au câștigat finala în fața Germaniei.

ADVERTISEMENT

Danemarca a renăscut după drama lui Christian Eriksen și ar putea juca finala la EURO după 29 ani

Cine ar mai fi crezut, după ce am privit cum se scurge viața din Christian Eriksen la meciul de debut cu Finlanda, că Danemarca va mai reuși să realizeze ceva la acest turneu final?

Și totuși „vikingii” vor juca pentru a patra oară în istorie o semifinală de Campionat European. Prima a fost în 1964, chiar la prima participare, când nordicii pierdeau Finala Mică împotriva Ungariei, scor 3-1 (n.r. atunci se juca și Finala Mică la EURO). În semifinale, Danemarca a pierdut cu 3-0 în fața Uniunii Sovietice.

ADVERTISEMENT

Danezii aveau să revină la Campionatul European după nu mai puțin de 20 de ani, în 1984, când au reuşit să se califice din nou în semifinale la EURO. Danermaca rata atunci dramatic finala, după 1-1 în timpul regulamentar și 4-5 la loviturile de departajare împotriva Spaniei.

De pe plajă, campioni europeni! Cea mai mare surpriză din istoria turneului final: EURO 1992

Povestea participării naționalei Danemarcei la Campionatul European din 1992 este una dintre cele mai frumoase povești pe care le-a scris vreodată fotbalul. Danezii au terminat pe locul doi preliminariile și au ratat calificarea, în ciuda unei victorii cu 2-1 în fața Iugoslaviei, iar jucătorii erau deja în vacanță: „Cred că glumiți?! Nu poate fi adevărat!”, a fost reactia portarului Peter Schmeichel la aflarea veștii.

ADVERTISEMENT

UEFA decide însă să excludă Iugoslavia din cauza izbucnirii războiului, iar Danemarca primește vestea că va merge la EURO cu doar o săptămână înainte de startul turneului final. Richard Møller Nielsen, antrenorul danezilor, strânge rândurile în jurul marelui Peter Schmeichel și Brian Laudrup.

Danemarca avea să se califice atunci dintr-o grupă cu Suedia, Franța și Anglia. Danezii au terminat la egalitate, 0-0 cu Anglia, în meciul de debut. A urmat o înfrângere cu 0-1 în fața țării gazdă, Suedia, iar calificarea avea să fie obținută chiar cu Franța, scor 2-1. De data asta soarta s-a întors către danezi, care au reușit o calificare miraculoasă în finală în fața campioanei europene en-titre, Olanda, după 2-2 și 5-4 la penalty-uri.

ADVERTISEMENT

În finală, Danemarca avea să zguduie lumea fotbalului european, cu o victorie cu 2-0 în fața Germaniei, campioana mondială din 1990. Una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului European, fără doar și poate, mai ales că danezii au reușit să câștige tot fără Michael Laudrup care nu a vrut să își întrerupă vacanța, mai ales că era în conflict cu selecționerul: „Ne-am prăpădit de râs când am auzit că Nielsen ne-a spus că mergem să fim campioni”, declara Henrik Larsen, golgheterul danezilor cu trei goluri.

Parcusul uluitor al naționalei Danemarcei la EURO 2020

Startul EURO 2020 pentru Danemarca a fost cel mai negru coșmar posibil, după ce Christian Eriksen a fost la un pas de moarte sub ochii colegilor. Chiar dacă au pierdut cu Finlanda, pentru danezi, vestea reîntoarcerii la viață a mijlocașului a fost cea mai importantă victorie la acest turneu final și care le-a dat puterea să treacă peste tot ceea s-a întâmplat.

A urmat însă o înfrângere cu 1-2 în fața Belgiei și părea că Danemarca va merge acasă să își lingă rănile. Însă nordicii au luptat până la final și au reușit o victorie en fanfare în fața Rusiei, scor 4-1.

Danemarca s-a dezlănțuit în optimile de finală ale EURO 2020 și a călcat în picioare Țara Galilor, scor 4-0, în timp ce în meciul din sferturi nordicii au închis partida încă de la pauză, când conduceau Cehia cu 2-0.

Zece goluri marcate în ultimele trei partide și doar două primite pentru Danemarca, care visează din nou la o finală de Campionat European.

  • 29 ani au trecut de la titlul continental cucerit de Danermaca în 1992 în fața campioanei mondiale, Germania
  • 4 semifinale au danezii la Campionatul European
  • 10 goluri au marcat nordicii în ultimele 3 partide la EURO 2020 și au primit doar 2
ADVERTISEMENT