News

Replica PSD-ului la declarațiile lui Iohannis! Votul din diaspora ar putea dura două zile

19.06.2019 | 18:08
Replica PSDului la declaratiile lui Iohannis Votul din diaspora ar putea dura doua zile

Replica PSD-ului la declarațiile lui Iohannis, prin care șeful statului solicita Guvernului de îndată un proiect de lege pentru votul din diasporă, nu a întârziat să apară. Dacă președintele a solicitat ca românii din străinătate să poată vota timp de mai multe zile, iar votul prin corespondenţă să se extindă şi la alegerile prezidenţiale, social democrații au spus că se gândesc și iau în calcul toate posibilitățile.

Replica PSD-ului la declarațiile lui Iohannis!

Klaus Iohannis nu a ezitat și a avertizat că ar putea cere o sesiune extraordinară a Parlamentului pe acest subiect. Aproape imediat, omul numărul 1 din Camera Deputaților după arestarea lui Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu a ieșit la rampă și a spus că este de acord că trebuie schimbată de urgență legislația cu privire la votul din diaspora. Rămâne de văzut însă ce anume din doleanțele lui Iohannis vor păstra social democrații.

”Suntem toți de acord că trebuie modificată legislația privind cel puțin votul din diaspora ca urgență, ținând cont că alegerile prezidențiale sunt primele și sunt anul acesta. În plenul reunnit de ieri s-a constituit comisia comună. Azi va apărea în Monitorul Oficial, iar de mâine această comisie va fi operațională. E de datoria mea să stau de vorbă cu toți liderii politici și să facem un calendar și să vedem dacă ne încadrăm în această sesiune, sau facem o sesiune extraordinară.

Replica PSD-ului la declarațiile lui Iohannis! Diaspora
Președintele României, Klaus Iohannis a solicitat Guvernului mai multe schimbări. Sursa foto – facebook

Ce a solicitat Klaus Iohannis

Azi îi voi contacta telefonic pe toți liderii de grup ca să putem creiona un plan. Pentru prima dată toți liderii politici sunt de acord că trebuie de urgență inițiată o schimbare a acestei legislații. Sunt două propuneri: votul prin corespondență și prelungirea timpului. Noi, cei din PSD am vrea să evităm votul electronic, cel puțin acum. Noi ne gândim la un vot care să se desfășoare pe parcursul de două zile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a atras atenția asupra mai multor nereguli petrecute în timpul ultimelor alegeri. „Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a vota. Foarte mulți nici măcar nu au mai apucat să voteze. Dreptul la vot este unul fundamental, câștigat prin multe sacrificii în decembrie 1989. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile ca proiectul să deplină standardele de conduită electorală pentru ca situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni”, a spus Klaus Iohannis