News

Schimb de replici Ciolacu – Cîțu pe tema reducerii TVA: ”Putem aplica măsura din februarie” / ”TVA zero a încercat și Dragnea”

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, au avut un schimb de replici pe tema reducerii TVA-ului. Liberalul i-a răspuns social-democratului, după ce acesta a propus ca măsura să se aplice mai devreme.
11.01.2022 | 23:19
Schimb de replici Ciolacu  Citu pe tema reducerii TVA Putem aplica masura din februarie  TVA zero a incercat si Dragnea
ADVERTISEMENT

Marți, 11 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că toți consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a plusat și a spus, într-o postare pe Facebook, că va propune la următoarea ședință a Coaliției reducerea TVA și la gaze naturale, dar nu din aprilie, ci mai devreme, de la 1 februarie 2022. Acesta dă exemplu Polonia, unde TVA este zero la mai multe utilități.

ADVERTISEMENT

În replică, omologul său de la PNL, Florin Cîțu, spune că mesajul lui Ciolacu este unul de natură electorală. Fostul premier spune că o încercare de a introduce TVA zero a încercat și fostul președinte al social-democraților, Liviu Dragnea.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, schimb de replici pe tema reducerii TVA

Marcel Ciolacu a salutat inițiativa premierului Nicolae Ciucă în privința reducerii TVA la energie. Cu toate acestea, în opinia social-democratului, măsura ar trebui impusă mai devreme și aplicată nu doar la energie.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice. Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult.

Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe! Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie.

ADVERTISEMENT

Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris liderul PSD în mediul online.

Ciolacu, contrat rapid de Cîțu: ”Colegii de coaliție să știe că alegerile sunt în 2024. TVA zero a încercat și Dragnea”

Colegul de coaliție al lui Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, îi transmite președintelui PSD că toate măsurile trebuie bine analizate, astfel încât ele să poată fi aplicate.

ADVERTISEMENT

Liderul PNL nu ezită să-l atace pe social-democrat. Cîțu spune că TVA minim este o mișcare electorală nereușită cu care defila și Liviud Dragnea la un moment dat și care nu a putut fi implementată.

ADVERTISEMENT

”Aceste variante vor trebui discutate în coaliție și trebuie să intre și în bugetul României. E adevărat că pe hârtie poți să scrii orice și poți să supralicitezi. Am înțeles că este o competiție aici, cât de mult să scadă TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și venituri mai mici la buget și este o întreagă spirală. Și atunci eu zic că e foarte bine că există acest interes de a găsi soluții, dar ele vor veni în coaliție și vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic.

Trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluțiile pentru români”, a adăugat el.

TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea, din ce știu eu, și a fost un proiect care nu a putut să fie implementat, pentru că în Uniunea Europeană poți să ai doar 2 taxe mai mici și 5% era minimul, dar presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană sau ministrul Finanțelor și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat”, a replicat Cîțu.