Fotbal intern

Reportaj acasă la Florinel Coman. Interviu cu tatăl jucătorului: “I-am reproşat de multe ori că fumează!” + povestea despre cum a vrut să se lase de fotbal. EXCLUSIV

04.10.2019 | 10:06
Reportaj acasa la Florinel Coman Interviu cu tatal jucatorului Iam reprosat de multe ori ca fumeaza  povestea despre cum a vrut sa se lase de fotbal EXCLUSIV
Reportaj marca FANATIK acasă la Florinel Coman. Interviu cu tatăl fotbalistului. Cum s-a ridicat Coman de la speranţă a Brăilei la statutul de vedetă la FCSB
ADVERTISEMENT

Jucător de bază al FCSB şi unul dintre puştii teribili din Casa Pariurilor Liga 1, Florinel Coman a traversat o perioadă sinuoasă. Pus pe lista de transferuri de Gigi Becali la un moment dat, catalogat deja prea repede “speranţă irosită”, “Mbappe” şi-a dat măsura valorii la Europeanul de tineret, marcând două goluri Angliei şi a devenit din nou indispensabil prin evoluţiile sale în începutul de sezon la FCSB. Şi tot “caruselul” ăsta până la 21 de ani! Sâmbătă, de la ora 20:30, Florinel Coman va fi principalul pericol pentru defensiva lui Dinamo. Pentru a pătrunde în universul capriciosului atacant, FANATIK a mers la Brăila, locul în care a făcut primii paşi în fotbal, la juniorii Luceafărului.

Reportaj acasă la Florinel Coman. Pe urmele lui “Mbappe”

O zi obişnuită, pe malul Dunării. Brăila, spitalul Linişte, secţia Speranţă. O urbe care, din punct de vedere fotbalistic, încă respiră din performanţa Daciei Unirea din 1993, când a jucat finala Cupei, pierdută cu 0-2 în fața Universității Craiova. Astăzi, singurul nume brăilean sonor este Florinel Coman. Puţină lume cutreieră străzile, un munte orizontal de oseminte ale istoriei.

ADVERTISEMENT

Aici e casa lui Pamfil Şeicaru, dincolo, teatrul, o catedrală culturală în venele căreia respiră hotărârea beethoweniană a actriţei Maria Filotti.  Mai sus, locuinţa lui Panait Istrati este rama enigmei acestui oraş, care împleteşete boema culturală cu spiritul aventurier al marinarilor temerari, de pe vremea goeletelor. Pe altă uliţă, casa Anei Aslan, inventator şi academician, condamnă la reflecţie. În acest univers, căutăm să-l descoperim pe Florinel Coman,

Nicuşor Baldovin: „De copil visa să fie vârf de atac”

La stadion, ne întâmpină Laurenţiu Calu, şeful Centrului „Luceafărul Brăila” şi antrenorul Nicuşor Baldovin, cel care i-a pus lui Florinel ghetele în picioare. Arena arată bine, mai bine decât ne-am fi aşteptat. Calu ne îmbie către sala trofeelor, acolo unde tronează, la loc de cinste, o fotografie cu Florinel, din perioada junioratului. „Doar un an l-am avut aici”, ne mărturiseşte domnia sa. Cum se comporta puştiul Coman? Ne-a răspuns Baldovin: „Era timid când a venit. Juca mijlocaş central, dar visul lui era să devină vârf de atac. Mai făcea pozne, dar era un copil liniştit. Singura lui pasiune era fotbalul”.

ADVERTISEMENT
Laurenţiu Calu, boss-ul de la Luceafărul Brăila
Laurenţiu Calu, boss-ul de la Luceafărul Brăila, clubul la care Coman a început fotbalul

„Ce se întâmplă cu Florinel Coman? Cum va reuşi să ajungă certitudinea de care avem nevoie la echipa naţională?”, este perpetua întrebare. Privirile interlocutorilor se pleacă. Apar în discuţie tot felul de exemple, cu fotbalişti pe care aerul rarefiat al Capitalei i-a ameţit. Însă, Coman a rămas speranţa Brăilei fotbalisitice şi are şi motive, pentru că e o grenadă de talent, defenisvă la început, dar care a început să-şi arate “schijele” în ultima vreme.

Bunicul: „Lui îi las casa, că noi plecăm acuş’…”. Au ascuns-o pe bunica!

În căutarea copilăriei lui Coman, paşii ne poartă spre Chercea, cel mai mare cartier de case dintr-un oraş din România, după cum ne-a povestit Nicuşor Baldovin. „Ferentariul Brăilei”, cum aveam să aflăm de la localnici. La uşa unui magazin, un bătrân şuieră dintr-o ţigară. Îl întrebăm unde locuieşte familia Coman. Omul ne întreabă cine suntem. Ne declinăm identitatea. Norocul ne sărută pe frunte: fumătorul este chiar bunicul lui Florinel! Pardon, al lui „Florin al meu, Florin al meu”, cum îl numeşte, necontenit. „Vine acasă mereu, de Sărbători. Când trece prin oraş, stă şi la noi, o zi, două, deşi are un apartament în Brăila. Lui o să-i las casa, că noi plecăm acuş’… Eu îl duceam la antrenamente, când era mic, tac’su’ mai puţin…”, se destăinuie, calm şi cald, “tataia”. Auzind cuvântul „Sărbători” şi aflându-ne în catedrala pescuitului, îl întrebăm ce-i plăcea lui Florin să mănânce, în copilărie. „Întrebaţi-o pe bunica!”, vine răspunsul. Suntem, aşadar, ispitiţi…

ADVERTISEMENT
Casa din Brăila a familiei Coman
Casa din Brăila a familiei Coman

Deși bunicul ne-a asigurat că bunica e cooperantă şi devreme acasă – „Să-i spuneţi că io v-am trimis!” -, am avut parte de o surpriză. Ajunşi în faţa casei familiei Coman, zugrăvită într-un roz zglobiu, am dat de câinele de pază al intimităţii. O doamnă, apărută din neant, a şutat sec: „Cine sunteţi voi? Vin mulţi fani aici şi bat la poartă… De ce faceţi selfie-uri cu casa?”. „Bunicul ne-a trimis. Dorim să vorbim cu bunica, despre Florinel. Facem un selfie?”. Dezechilibrul umorului de provincie loveşte în tibie: „Bunica e la munte şi vine peste o lună!”. E clar, lobby-ul bunicului n-a funcţionat, dar cel mai grav e că, săracu’, nu ştia ce planuri de vacanţă are bunica.

Bunicul lui Forinel Coman, cel care vorbeşte duios despre
Bunicul lui Forinel Coman, cel care vorbeşte duios despre “Florin al lui”

Adrian Coman: „M-a deranjat că presa a scris că suntem săraci!”

Tatăl atacantului, Adrian Coman, e mereu pe drum. Ieri la Călăraşi, astăzi la Constanţa, mâine în Moldova. Cu toate acestea, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu. Despre copilăria lui Florinel, despre iubita lui, ţigările despre care Becali tot spune că sunt singura problemă a lui “Mbappe”…

ADVERTISEMENT

Cum îl caracterizaţi pe Florinel?

– Ce aş putea să afirm, ca tată, despre personalitatea lui? Fiecare îşi laudă puiul. Critici sunt multe şi e drept, are şi el destule scăpări, pentru că e tânăr şi crud. Totuşi, cred că va rezista presiunii de la Steaua. Mi-a spus că e convins că va rezista. Sigur, ca orice tânăr, simte o remuşcare, o durere în suflet, atunci când se ia cineva de el. Dar, dincolo de aparenţe, e un băiat supus.

S-a vorbit mult despre pachetele de ţigări pe care le „sudează”…

– A început să fumeze din pricina anturajului, pe când era la Viitorul. La început a fost aşa, o „chestie” între copii… Cred că o ţigară fumată o dată la trei zile nu e o problemă gravă, deşi, evident, în sport nu se acceptă asemenea derapaje. I-am reproşat de mai multe ori acest viciu, mi-a promis că se lasă, dar…

O cunoaşteţi pe iubita lui?

– E o fată din Constanţa, Ioana Timofeciuc. Au fost colegi de şcoală, s-au cunoscut la Ovidiu şi sunt împreună de trei ani. Ca orice major, are şi el o prietenă şi mi se pare normal să fie aşa. Nu s-a pus problema de însurătoare.

Florinel Coman, alături de iubita Ioana
Florinel Coman, alături de iubita Ioana

Ce nu ştim despre fiul dumneavoastră?

– A fost un copil cuminte, educat, bine crescut. Noi am plecat în Spania pe când avea 8 ani. A rămas la părinţii mei, care au avut grijă de şcoală, de antrenamente şi de educaţia lui. M-a deranjat că presa a scris că suntem săraci. Nu este adevărat. Am fost o familie modestă, de oameni muncitori. Când am plecat, am lăsat acasă o maşină bună, cu doar trei mii de kilometri la bord, cu care bunicul îl ducea pe Florinel la stadion. Nu am fost săraci… Asemenea afirmaţii deranjează.

Îl va „îmblânzi” Florinel pe Gigi Becali?

– Ştiţi cum e Gigi… Acu’ te pupă, acu’ te bate, apoi iar te pupă. Aşa e firea lui. Să ştiţi că mie îmi place stilul său. E normal să se comporte aşa, pentru că la mijloc sunt banii lui.

Cum comentaţi criticile la adresa lui Florinel?

– Aşa se întâmplă în fotbal. Când eşti sus, când cobori. E ca o morişcă. Şi marii jucători, precum Ronaldo şi Messi, au urcuşuri şi căderi. Şi ei au ratat singuri cu portarul.

A vrut să se lase de fotbal! Calu: „M-a rugat să vin să-l iau de la Ovidiu!”

Florinel Coman a făcut primul pas decisiv în 2014, când a semnat cu Viitorul. „Regele” pusese ochii pe el şi asta i-a influenţat, decisiv, destinul. Coman tocmai fusese desemnat golgheterul şi cel mai bun jucător la „Talent Cup”, o competiţie la care Hagi a invitat să joace, alături de formaţia sa, echipele de juniori ale altor cluburi din ţară. „Când m-a sunat Hagi, mi s-au tăiat picioarele”, ne-a mărturisit Laurenţiu Calu.

Cu toate acestea, dacă tatăl lui Florinel, Adrian Coman, visa să-şi trimită băiatul la Academia de la Ovidiu, Calu, un vechi prieten de familie, se gândise să-l urce pe copil în avion, cu destinaţia Anglia. Găsise acolo o altă academie, pe care o credea potrivită. Totuşi, Laurenţiu Calu nu s-a împotrivit. Ba din contră. „Toată lumea vrea să meargă la Hagi, pentru că la Viitorul te simţi fotbalist. De la echipamente, camere, hotel, există toate condiţiile, ca la un club profesionist din străinătate”, ne-a explicat domnia sa.

Florinel Coman, alături de Gheorghe Hagi, pe vremea când juca la Viitorul
Florinel Coman, alături de Gheorghe Hagi, pe vremea când juca la Viitorul

Vremea a trecut, dar, în ciuda unor reuşite de senzaţie, cum au fost golurile cu Dinamo şi cu CS U Craiova, Coman părea să nu se regăsească în trupa lui Hagi. Momentul de cotitură a fost la un pas să se producă în toamna lui 2016. „Mi-a dat telefon şi mi-a spus că vrea să plece de la Hagi şi chiar să se lase de fotbal. M-a rugat să vin şi să-l iau de la Ovidiu”, ne-a declarat, în exclusivitate, Laurenţiu Calu. Tatăl lui Florinel, Adrian Coman (n.a. – despre care Calu glumeşte, spunând că „umblă cu bascula”) îşi aminteşte: „Laurenţiu mi-a spus că Florinel nu mai joacă şi că îi găseşte el o echipă, dar nu s-a materializat nimic. Înainte să plece la Viitorul, i-am spus lui Florinel: «Dacă te vrea Hagi, dă-i drumul, că nu se ştie niciodată ce oportunităţi mai apar…»”. Să revenim. La ora respectivă, Coman a fost aproape să dea cu piciorul carierei de fotbalist. S-a întors, pentru o scurtă perioadă, acasă şi atunci a fost ultima oară când a trecut pe la clubul Luceafărul. Apropiaţii l-au liniştit şi capriciosul atacant a revenit asupra deciziei.

„Mie îmi place stilul lui Gigi Becali. Acu’ te pupă, acu’ te bate, apoi iar te pupă. Aşa e firea lui. E normal să se comporte aşa, pentru că la mijloc sunt banii lui” – Adrian Coman

  • 3,5 milioane de euro este cota lui Florinel Coman pe transfermarkt.com
  • 21 de ani a împlinit Florinel Coman pe 10 aprilie 2019
ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume