News

Reportaj. Cât de românești sunt căpșunele și cireșele din piață? Pregătiți-vă să fiți dezamăgiți

15.05.2020 | 10:41
Reportaj Cat de romanesti sunt capsunele si ciresele din piata Pregatitiva sa fiti dezamagiti
ât de românești sunt căpșunele și cireșele din piață? Pregătiți-vă să fiți dezamăgiți
ADVERTISEMENT

Piețele s-au umplut de bunătăți de sezon, motiv pentru care am pornit după căpșunele și cireșele pe care toți comercianții le prezintă ca fiind 100% românești. Cât de adevărat este acest lucru aflăm în cele ce urmează.

Cât de românești sunt căpșunele și cireșele din piață

Căpșunele și cireșele sunt la mare căutare în această perioadă, iar comercianții știu prea bine lucrul acesta. Din acest motiv, piețele s-au umplut cu astfel de produse, despre care vânzătorii spun că sunt produse chiar la noi în țară.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, FANATIK a pornit în căutarea lor, în cea mai mare piață din București, Piața Obor. Înainte de a vorbi despre produsele cu pricina, trebuie să precizăm faptul că zona a revenit la obiceiurile de dinainte de epidemia de coronavirus.

Vânzătorii ambulanți, postați de-o parte și de alta a drumui spre halele pieței, au revenit, chiar dacă, teoretic, zona ar trebui să fie dedicată doar deplasării cumpărătorilor spre și dinspre piață.

ADVERTISEMENT

La intrarea în hala principală s-a renunțat deja la verificare oamenilor cu termo scanere, procedură anunțată cu mare fast în urmă cu o săptămână. Mai mult, nici paznicii nu mai stau la intrare pentru a dirija cumpărătorii astfel încât hala să nu fie prea aglomerată, dar acest lucru îl vom relata mai pe larg în viitorul apropiat.

Comercianții promit, cumpărătorii îi cred pe cuvânt

Revenim la motivul deplasării și, fix la intrarea în piață, ne întâmpină o tarabă cu cășune și cireșe, cu prețuri ușor mai scăzute decât în zilele trecute. Dacă la căpșune prețul este însoțit de specificația “românești”, la cireșe comerciantul s-a limitat la a scrie doar că sunt “pietroase foarte dulci”, semn că sunt venite de peste graniță.

ADVERTISEMENT

Prima tarabă cu căpșune și cireșe

Continuăm să căutăm alte oferte, dar nu trebuie să mergem prea departe. Dăm de o altă tarabă, unde cireșele sunt, după cum spune etichete “românești de mai”.

Întrebăm de unde sunt aduse, iar vânzătoarea răspunde mirată: “din România, cum de unde?”. Întrebăm, din nou, de unde mai exact, iar vânzătoarea, care probabil a mai fost întrebată acest lucru, încearcă să ne momească: “luați de gustați, dacă nu vă place nu cumpărați, dar sunt bune, să știți”.

ADVERTISEMENT

Masca de protecție (plus toate recomandările legate de fructe) ne împiedică să dăm curs invitației, așa că mergem mai departe.

De altfel, este de recomandat, mai ales în această perioadă, marcată de epidemia de coronavirus, să evităm tentațiile oferite de comercianți și să nu gustăm produsele direct de pe tarabe.

Continuăm drumul în căutarea unor alte oferte, căci piața este plină de ele. Ajungem la o altă tarabă, acolo unde găsim două tipuri cireșe asemănătoare, dar la prețuri diferite. Care este diferența?, întrebăm vânzătorul. “Astea sunt românești”, ne răspunde comerciantul, dar nu avem de ales decât să-l credem pe cuvânt.

Ajungem și la o tarabă unde lucrurile stau cât se poate de clar: cireșele sunt din import, după cum arată eticheta.

Sunt aduse din Turcia și sunt cele mai scumpe cireșe din piață, însă sunt ambalate deja, astfel că acest lucru ar putea reprezenta un avantaj în fața celor care caută produse care să respecte și anumite condiții de depozitare.

Continuăm vânătoarea de produse românești și dăm peste o tarabă cu căpșune autohtone și gustoase, după cum prezintă eticheta. “Domnu’, domnu’, haideți să gustați”, ne invită vânzătoarea.

Din nou, trebuie să refuzăm, pentru că masca și regulile de igienă ne impun să fim responsabili și să nu cedăm în fața tentațiilor “foarte gustoase”.

La final de “anchetă”, oprim la una dintre tarabele cu căpșune românești, “de la Bârlad”, după cum spune vânzătoarea și luăm pentru acasă, convinși că am dat lovitura, doar 13,99 lei, care, desigur, au devenit 15 lei, pentru că niciodată nu poți lua doar un kilogram.

Ajungem acasă, facem igiena mâinilor, spălarea căpșunelor, iar finalul, ca în multe alte cazuri, a fost o dezamăgire. Căpșunile românești, pe cât de frumos arătau, pe atât de lipsite de gust erau, semn că au fost culese mult prea devreme.

Așadar, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte de a cumpăra din căpșunele și cireșele “românești” care au umplut tarabele din piețe, întrucât este posibil să vă umpleți doar de frustrare.

ADVERTISEMENT
Tags: