Sport

Reportaj de la prima etapă din Superbet Chess Classic București. Cum s-a citit talentul lui Deac pe fața lui Giri

Bogdan Deac a fost starul surpriză al primei etape din Superbet Chess Classic București 2021. A fost la doar o mutare de o victorie uriașă cu Anish Giri.
06.06.2021 | 18:10
Reportaj de la prima etapa din Superbet Chess Classic Bucuresti Cum sa citit talentul lui Deac pe fata lui Giri
Bogdan Deac și Anish Giri au oferit cel mai tare meci din runda 1 la Superbet Chess Classic 2021.
ADVERTISEMENT

Superbet Chess Classic Bucureşti 2021 este ca o binecuvântare pentru şahul românesc. Un superb cadou oferit de Garry Kasparov şi de sponsori.

Cei mai buni jucători din lume la Bucureşti pentru prima etapă din Grand Chess Tour 2021. Iar ceremonia de deschidere de vineri s-a ridicat din toate punctele de vedere la nivelul uriaş al turneului.

ADVERTISEMENT

FANATIK a asistat la prima etapă din Superbet Classical Chess Classic. Organizare impecabilă, premii mari și jucători de top

Sâmbătă, acţiunea s-a mutat la hotel Sheraton, pentru runda 1 a competiţiei. FANATIK a fost acolo pe întreaga durată a celor cinci jocuri. Din nou, nimic de reproşat din punct de vedere al organizării, totul pus la punct în cel mai mic detaliu.

Cu Superbet sponsor principal, jucătorii aveau şi un fond de premiere care să le arate că sunt la un turneu de elită: 325.000 de dolari puşi în joc.

ADVERTISEMENT

Rămâne doar ca Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu să demonstreze că locul României este acolo, în elită, nu doar din punct de vedere al organizării. Sunt cei mai slab cotaţi ca rating, dar cu siguranţă au calitate pentru a învinge orice adversar din lume.

Meciuri tari pentru români la Superbet Classical Chess: Constantin Lupulescu – Levon Aronian și Bogdan Deac – Anish Giri

Bogdan Deac, 19 ani, a fost catapultat între cei mai fioroşi adversari după ce maghiarul Richard Rapport a anunţat că s-a îmbolnăvit şi nu poate participa la competiţie. Marele maestru din Râmnicu Vâlcea nu a avut, astfel, prea mult timp să se pregătească pentru competiţie.

ADVERTISEMENT

Meciurile au început puţin după ora 15, după ce Garry Kasparov şi Ilie Dumitrescu au făcut, simbolic, prima mutare. Teimour Radjabov – Fabiano Caruana se anunţa meciul rundei. Alexander Grishchuk – Maxime Vachier-Lagrave şi Shakhriyar Mamedyarov – Wesley So erau, de asemenea, mega confruntări.

Garry Kasparov și Ilie Dumitrescu, înainte de startul rundei

Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac porneau cu piesele albe, dar împotriva unor nume uriaşe. Lupulescu l-a înfruntat pe Levon Aronian, câştigătorul din 2019 de la Superbet Rapid&Blitz Bucureşti, un nume deja legendar. Iar Deac îl are în faţă pe Anish Giri, probabil cel mai în formă jucător din lume, dacă ţinem cont de prestaţiile sale excelente de la Turneul Candidaţilor.

ADVERTISEMENT

Au cam lipsit artificiile din prima etapă. Patru remize cam seci, dar partida Deac – Giri a salvat ziua

Cu un tablou de excepţie, trebuie spus că prima rundă a fost mai degrabă o dezamăgire. Deac – Giri a fost singurul meci cu adevărat disputat. Restul combatanţilor au fost mai degrabă încurcaţi de regula stabilită de organizatori, care interzice ofertele de remiză.

Elocvent în acest sens a fost momentul amuzant din partida Grishchuk – MVL. Cei doi au rămas cu doar câte un nebun fiecare, într-un meci care oricum era de mult timp o remiză evidentă. Dar arbitrul le-a transmis că trebuie să continue, deoarece mai există o poziţie teoretică în care se poate ajunge la mat. Sascha şi MVL şi-au făcut pe rând cadou nebunii şi s-a decis remiză după ce au rămas doar cu regii.

Teimour Radjabov nu i-a pus niciun fel de probleme lui Fabiano Caruana

Lupulescu şi Aronian nu au prins nici ei mutarea 30. S-au oprit la 29, după trei repetiţii. Acelaşi drum spre remiză l-au găsit Caruana şi Radjabov, în doar 18 mutări. Mamedyarov a încercat ceva mai mult împotriva lui So, dar şi acolo a fost aceeaşi senzaţie că remiza este singurul rezultat plauzibil. Doar că au fost necesare 47 de mutări.4

Constantin Lupulescu a ales o deschidere nu prea ambițioasă și s-a mulțumit cu o remiză cu piesele albe

Abordarea lui Giri înainte de startul partidei cu Deac: “Gândeam că poate se va prăbuși în turneu. Și nu voiam să fac eu remiză”

Şi aşa ajungem la Deac – Giri, de departe meciul rundei. Totul a pornit de la calculele pe care şi le-a făcut olandezul, aşa cum avea să recunoască la interviul de la finalul partidei.

“Nu îl cunosc atât de bine pe Deac. Nu ştiam ce riscuri ar trebui să îmi asum, în condiţiile în care jucam cu piesele negre. Dar m-am gândit că e posibil ca el, un jucător tânăr, să se prăbuşească pe parcursul turneului şi să piardă partide în serie. Iar atunci eu mă voi simţi ca un fraier pentru că nu am riscat şi am jucat la remiză”, declara Anish Giri.

Modul în care expresivul şi jovialul Giri a trăit “thriller-ul” cu Deac a fost poate cel mai interesant aspect al primei runde. După mutarea 2, românul şi-a luat, oarecum surprinzător, câteva minute bune pentru a-şi calcula următorul pas.

Anish Giri a venit cu prima surpriză în deschidere. A început meciul zâmbitor, relaxat și încrezător

Zâmbitor, relaxat, încrezător, Giri s-a ridicat imediat de pe scaun. A început să se plimbe prin sală și să inspecteze ce se întâmplă la celelalte mese. O atitudine pe care olandezul a păstrat-o pe întreg parcursul deschiderii. Și-a permis chiar câteva zâmbete cu Levon Aronian, cel care a răspuns cu aceeași monedă la deschiderea deloc ambițioasă a lui Lupulescu. Și am avut acolo o remiză rapidă și fără artificii. “Eu, chiar dacă joc cu negrele, nu o să îl las așa ușor pe românul meu să scape cu o remiză”, acesta părea să fie mesajul lui Giri pentru Levon.

Am avut Gambitul Damei acceptat, iar Giri a deviat de la teorie cu 12… Ca6. O mutare prin care a sperat să îl surprindă pe Deac şi să aibă pe tablă o poziţie cât mai complicată, în care să îşi arate calitatea superioară.

Puştiul Deac a fost surprins și a stat aproximativ 15 minute și a răspuns cu un firesc 13. a3, prin care controlează câmpul b4 și blochează acel cal în margine. Imediat, Deac a dat răspunsul și i-a arătat lui Giri că și el are ținte înalte, cu 14. e5. O schimbare de structură prin care a închis nebunul din g7, dar i-a oferit calului negru câmpul d5, via c7. Planurile lui Deac se învârteau însă în jurul câmpului d6, slăbit după dezvoltarea nebunului la G7.

Cum i-a prins jocul de mijloc: Giri se uita relaxat la celelalte partide, Deac se plimba prin sală, mereu cu capul în pământ

Puștiul Deac avea calculele bine pus la punct și a început și el să se ridice tot mai des de la masă. Nu neapărat ca răspuns la stilul lui Giri, ci ca răspuns la emoțiile pe care era normal să le aibă. Doar că Deac nu a aruncat nici măcar o secundă privirea spre alte partide. Nu voia să piardă concentrarea. Ba chiar a ales să se plimbe departe de mesele de joc, printre jurnaliști și invitați, cu privirea în pământ, ghidat doar de planurile pe care le avea în cap.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Giri a sacrificat o calitate pe calul ajuns în d6. O poziție foarte complexă, în care negrul are cal și doi pioni pentru un turn. Dar pe care calculatorul o trata cu un sec zero la evaluare. Să fie o rundă cu remize pe linie?

Mamedyarov a încercat să profite de un mic avantaj contra lui So, dar nu a obținut mai mult de o remiză

Giri încă nu era deloc de acord cu asta și lansează un atac pe flancul regelui. Se ridică din nou, are timp să privească în jur. Este în continuare încrezător. Dar Deac are și el planuri mari, mai ales după ce coloana D se deschide pentru turnurile sale.

Giri și-a pierdut zâmbetul după 24. b3! Kasparov face marele anunț: Deac câștigă cu mutarea 29. Te5!!

În continuare cu gândul la victorie, Giri forțează un atac pe flancul regelui, dar Deac simte imediat că nu există niciun pericol real. Cu 24. b3, românul își înțepenește adversarul în scaun. Zâmbetul lui Giri dispare, vede cum albul este gata să pună presiune și pe pionul c6. Poziția sa este în pericol să se prăbușească.

Fața lui Giri s-a schimbat total față de startul partidei. Și-a pierdut zâmbetul undeva printre piesele aranjate deloc pe placul său. Și a pus în loc din ce în ce mai multe grimase. După 24… bxc3 se ridică din nou de pe scaun. Nu mai privește în jur, nu mai este deloc interesat de singurul meci care încă se mai juca, Mamedyarov – So. Cadența pașilor a crescut, este îngrijorat, revine repede la masă.

Deac intră și cu regina pe coloana d și se cațără spre d6. Moment în care Giri face o greșeală care putea să îl coste jocul. 28… c5, iar evaluarea sare la +2,4 în favoarea albului. E victorie, se pare! Garry Kasparov dă un interviu pentru televiziunea din St. Louis și vede șansa albului. 29. Te5 – Dxg3 și 30. Th5. Giri ar rămâne cu mai toate piesele în aer, amenințat și de un mat pe ultima linie.

Teimour Radjabov a păstrat mutarea 1. d4 aleasă de Garry Kasparov

Deac e în criză de timp, dar stă 10 minute să analizeze o variantă. Pe cea greșită, din păcate. Și totul se termină cu o remiză

Deși este în serioasă criză de timp, Deac își ia peste 10 minute să analizeze următoarea mutare. Toată lumea aștepta Te5, Giri parcă nici nu mai voia să vadă tabla. Dar Deac a analizat continuarea greșită. A observat că poate câștiga un pion după Dd7 și schimbul de nebuni, profitând de câteva legări.

Mutări care îi ofereau, într-adevăr, un final fără riscuri, dar și cu șanse foarte mici să câștige. Iar Giri a obținut remiza în cele din urmă. Deac a ratat mutarea câștigătoare, 29. Te5, presat și de o ușoară criză de timp poate. Dar oricum a demonstrat lumii întregi că poate deja să se ia la trântă cu băieții mari.

Fie și doar pentru modul cum a reușit să îl pună pe gânduri pe jovialul Giri, Bogdan Deac merită felicitat. Iar felul în care olandezul și-a continuat declarația de mai sus spune chiar totul.

Giri recunoaște la finalul partidei: “Este un jucător bun, sunt mulțumit cu remiza”. MVL – Deac, Lupulescu – Caruana în runda 2

“Mi-am dat seama că Deac este un jucător bun, deci nu cred că se va prăbuși pe parcursul acestui turneu. Până la urmă sunt mulțumit cu această remiză, am fost în pericol să pierd. În timpul meciului văzusem continuarea cu Te5, dar nu și acea variantă cu Th5, ci cu Txc5”, a continuat Giri.

Runda 1 a fost salvată de riscurile asumate de Giri, dar și de ambiția și telentul lui Deac. Dar acesta este doar începutul, băieții mari sunt gata și ei să dea drumul la artificii. Pentru Deac urmează un test și mai greu. Cu negrele contra lui MVL. Iar Lupulescu va trebui să reziste în fața lui Caruana. Programul rundei 2:

  • Fabiano Caruana – Constantin Lupulescu
  • Wesley So – Levon Aronian
  • Anish Giri – Teimour Radjabov
  • Shakhriyar Mamedyarov – Alexander Grishchuk
  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac
ADVERTISEMENT