News

Reportaj. Sănmărtean are Academie de fotbal: „A fost eroul vieţii mele!”

Lucian Sânmărtean şi-a deschis şcoală de fotbal. FANATIK.RO a fost la lansare şi vă prezintă un reportaj special.
14.12.2017 | 00:06
Reportaj Sanmartean are Academie de fotbal A fost eroul vietii mele
ADVERTISEMENT

„Perla Bistriţei”, Lucian Sânmărtean, a intrat de curând în grupul select al fotbaliştilor care, dincolo de munca de pe gazon, îşi riscă veniturile pentru a antrena copii talentaţi pentru fotbalul românesc. Ba chiar mai mult decât atât, pentru că proiectul actualului jucător al Voluntariului împleteşte sportul cu educaţia şcolară, după un model occidental, vorbim despre creşterea unor viitori lideri pentru comunitate. Şcoala „Lucian Sânmărtean-Lumina” dezvoltă… informatica fotbalului.

Totul a început cu o cină, la Lumina… nocturnei

La marginea Bucureştiului, undeva pe strada Balta Albina, cresc, de mai mulţi ani, copiii care desluşesc tainele informaticii, la liceul internaţional „Lumina”. Preluând, parcă, modelul de educaţie din Grecia antică, Lucian Sânmărtean a decis să construiască, aici, cartierul general al şcolii de fotbal care îi poartă numele şi care este deschisă tuturor copiilor, băieţi şi fete, cu vârste începând de la 6 ani. Şcoala va beneficia de antrenori licenţiaţi de UEFA, absolvenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar condiţiile de antrenament se anunţă excelente. De curând, într-o atmosferă destinsă, în care prietenia a domnit în dauna festivismului, a avut loc lansarea oficială a acestei instituţii, pentru că vorbim despre o „instituţie” în cel mai pur sens al cuvântului. Primul sosit, amfitrionul, Lucian Sânmărtean, alături de prieteni şi de profesorii şcolii. N-am zăbovit şi l-am provocat la o discuţie particulară. N-a ezitat şi ne-a declarat, cu amabilitate, în exclusivitate: ”Ideea a venit în momentul în care eu şi soţia mea (n.r atleta Maria Rus) am fost invitaţi aici, la o cină. Seara, am văzut terenurile goale şi ne-am gândit să creăm ceva profesionist, ca după ore, copiii să poată beneficia de un suport, în cazul în care vor să joace fotbal. Încă nu avem copilaşi înscrişi dar vom vedea ce se va întâmpla după acest eveniment. Vom face iniţiere, educare, formare, printre copiii cu vârste între 6 şi 12 ani. În timp vom vedea dacă ne vom putea întinde şi la alte categorii şi dacă vom putea produce talente. Despre copiii care, aşa cum veţia afla, deja joacă fotbal aici, vă pot spune că studiază aici. De înscrieri vor beneficia şi alte şcoli, iar noi îi aşteptăm cu braţele deschise pe toţi care doresc să vină la noi. Soţia, mea este femeia din spatele acestui proiect şi al acestei idei. Eu am venit doar cu numele, ea se ocupă de logistică, împreună cu membrii fondatori de la această şcoală. Noi suntem o şcoală de fotbal, în parteneriat cu liceul, domnul Hagi are Academia proprie. Acolo sunt alţi bani investiţi, noi începem cu paşi mărunţi. Am investit o sumă destul de… considerabilă. Am ales acest loc pentru că fiica mea, Natalia, învaţă aici. Mi-a plăcut mult seriozitatea şi prestigiul celor de aici şi chiar le mulţumesc că ne-au ales pentru acest parteneriat, pentru că puteau să lucreze cu oricine altcineva”.

ADVERTISEMENT

Ana Maria Prodan a „furat” privirile invitaţilor

Sala, luminoasă şi încăpătoare, părea desprinsă din angrenajul educaţional american. Copiii se jucau cu baloanele, iar părinţii legau noi prietenii. Pe pereţi, diplome şi cupe, trofee decernate atât la concursuri de informatică dar şi la concursuri sportive, cum ar fi, spre exemplu, Cupa Părinţilor. De altfel, în paranteză fie spus, liceul se laudă cu mulţi olimpici, dintre care mulţi au ajuns să studieze la Oxford sau la Harvard. Revenind, trebuie spus că meniul pe care gazdele l-au pregătit, a fost delicios: delicii turceşti, de la ceaiuri, până la specialităţi din vită şi peşte, unele gătite în faţa oaspeţilor. Discuţiile se purtau cu zâmbetul pe buze. Cel mai jovial, Claudiu Niculescu, antrenorul lui Sânmărtean, de la Voluntari, care a venit cu o adevărată armată formată din jucătorii ilfovenilor. Au apărut, apoi, Ana Maria Prodan, care a atras privirile invitaţilor, Răzvan Burleanu, Cătălin Munteanu şi Florin Cernat, dar şi câţiva dintre „mondenii” plaiurilor noastre, precum Tuncay, fostul soţ al Andreei Marin.

Ministrul Dunca, salvat de Ioana Cosma

Festivitatea se amâna, din păcate, din pricina ministrului TS, Marius Dunca. Ei, aşa e cu politicienii, se poticnesc şi ei în trafic. După 30 de minute de aşteptare, amfitrioana, Ioana Cosma, l-a scuzat, cu delicateţe:” Domnul ministru e vedetă, aşa cum trebuie să fie”… Discutabil, pentru că aici nu e vorba despre „vedetism”, ci despre respectul pentru munca unui om. Ca să învioreze atmosfera, Ioana ne-a reamintit de meciul fantastic, reuşit de Lucian în faţa Ungariei. Prea puţin a fost folosit acest om la echipa naţională, dar poate că nu e timpul pierdut. Cineva spunea, deunăzi: ”Asta cu vârsta funcţionează numai la noi. În Italia, se joacă şi la 40 de ani…”În sfârşit, a apărut şi Marius Dunca. Din speach-ul său am reţinut că a început cu „Uau!” şi a concluzionat: „Aceste este un vis. Ţara, societatea românească are nevoie de modele. Lucian Sânmărtean e un model, iar această şcoală este un exemplu că se poate”.

ADVERTISEMENT

Burleanu: ”Un model nord-american!”

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, s-a oprit un pic din discuţia pe care o purta, amuzat, cu Claudiu Niculescu şi a povestit: ”Am vorbit mult cu Sânmărtean, tocmai pentru a găsi o soluţie prin care să împletim fotbalul cu şcoala, iar fotbalul să nu mai fie privit ca o alternativă la educaţia şcolară. Este un model nord-american! De altfel, Comitetul Executiv a luat decizia ca şcolile, academiile de fotbal, să fie clasificate din iunie 2018, pentru ca părinţilor să le fie mai simplu să aleagă unde îşi trimit copiii”.  Imediat, Ana Maria Prodan a simţit nevoia să schimbe „aerul oficial” care începuse să domine încăperea şi a vorbit din suflet:” Am fost o răsfăţată a fotbalului. Îi doresc lui Lucian Sânmărtean să rămână perla coroanei mele! După părerea mea, este cel mai bun fotbalist pe care l-a avut România, după Hagi. În fiecare an, îl întreb dacă mai semnăm un contract. El este unic în tot ceea ce face şi se face tot mai bun, precum vinul… este un fotbalist cu o viaţă de familie exemplară şi îi doresc o carieră de cel puţin încă trei ani, ca să nu exagerăm, după…” Şi n-a fost singura care a vorbit cu inima, pentru că Ioana Cosma i-a ţinut isonul:” Lucian, o poveste de fotbalist”.

Întârziatul Gnohere:” Mai stau 5 minute şi am plecat!”

Unul dintre momentele amuzante a fost creat de Lucian şi de şeful Federaţiei, când, după încheierea alocuţiunilor, cei doi au ieşit să „inspecteze” terenurile de joc, iar interanţionalul l-a provocat pe Burleanu la câteva pase, în… pantofi. După ce invitaţii s-au mai delectat ceva vreme cu delicatesele gastronomice „otomane”, la spartul târgului au apărut Nana Falemi şi Harlem Gnohere, care ne-a amuzat. „Acum am venit. Mai stau 5 minute şi am plecat”, râdea jucătorul lui FCSB. Importantă e intenţia, nu-i aşa, maestre?

ADVERTISEMENT

500 de lei, taxa de iniţiere, 200 de lei cotizaţia lunară

Să revenim, însă, la lucruri practice. Taxa unică de înscriere (care include şi cheltuielile legate de vizita medicală şi de legitimare) este de 500 de lei, iar cea lunară, de 200 de lei, în care sunt prevăzute şi cheltuielile legate de meciurile disputate. Odată ajunşi aici, copiii primesc câte un kit de joc şi de antrenament, compus din opt piese. Pentru legitimare, este nevoie de consimţământul scris al părinţilor, o copie după certificatul de naştere al copilului  şi după cartea de identitate a părintelui. Baza de antrenament este compusă din şase terenuri de joc, cu gazon sintetic şi nocturnă, amplasate în cadrul celor trei campusuri deţinute de şcolile „Lumina”, săli de forţă, duşuri şi vestiare la standarde europene şi parcare păzită. În acest moment, există şase grupe mixte de copii, băieţi şi fete, împărţiţi la cele trei centre.

„Tata a fost eroul vieţii mele!”

Iată, însă, cum şi-a „motivat” investiţia, însuşi creatorul şcolii, Lucian Sânmărtean:” Tata a fost eroul vieţii mele. La vârsta de 6 ani, m-a luat şi m-a îndrumat în tot ce am făcut. Asta îmi doresc şi eu să fac pentru aceşti copii”. Şi a reuşit. Iar povestea nu se încheie aici. Abia începe, iar în România fotbalistică putem, deja, vorbi despre o competiţie între creatorii de şcoli şi între strategii diferite, dar roditoare, dacă ne referim şi la centrele înfiinţate de Hagi, etc. Vorbim despre un viitor creat de sufletele unor oameni care nu au… investit din banii altora, ci şi-au pus agoniseala la bătaie. Vă mulţumim şi vă respectăm!

ADVERTISEMENT