Sporturi

Reportaj Fanatik la noul spital al lui Gigi Becali: „Cât trăiesc, vreau să îi ajut pe nevoiași”. Nu se opreşte aici: ce plan are patronul lui FCSB

12.04.2019 | 17:27
Gigi Becali a înfiinţat o clinică anti-cancer în Bucureşti

Patronul FCSB nu are milă de jucătorii săi, dar a făcut o clinică pentru tratarea cancerului în centrul Capitalei, gratuită pentru cei nevoiași.

Iubit de mulți români și contestat de mai mulți, adorat de unii pentru felul în care „spune lucrurilor pe nume” și gesturilor de mărinimie pe care le face, dar considerat de alții un simbol al kitsch-ului românesc, Gigi Becali a mai dat o „lovitură”. Nu este vorba de vreun transfer în străinătate pe zeci de milioane de euro sau de vreun tun imobiliar. Din contră. E vorba despre o donație care a făcut ocolul trusturilor de presă: un spital pentru tratarea cancerului.

Este clar pentru tot poporul: Gigi Becali este, în primul rând, om de afaceri. Abia apoi vorbim de personajul cu lumini și umbre, dar incontestabil de prim rang care a devenit în societatea românească. Ceea ce l-a adus în prim plan a fost, fără nicio îndoială, implicarea în fotbal, „păstorirea”, fără nicio ironie, de la începutul anilor 2000, a marelui brand fotbalistic Steaua București. Transformată între timp în FCSB, în urma conflictelor de natură juridică cu CSA, echipa „roș-albastră” rămâne în continuare principalul vector de imagine al lui Gigi Becali. În urma transferurilor efectuate în ultima perioadă și a unor parcursuri foarte bune în cupele europene, FCSB a ajuns să se autofinanțeze, cum îi place chiar lui Gigi Becali să spună. Astfel, averea patronului FCSB nu este afectată de fotbal și acesta se poate concentra mai mult pe afaceri.

În TOP 10 al celor mai bogați români

De altfel, cota lui Gigi Becali este destul de mare în acest moment. În ediția din 2018 a „Top 300 cei mai bogaţi români” al revistei Capital, Gigi Becali ocupă locul 6, cu o avere estimată la 400-500 de milioane de euro, la fel ca în 2017. Cea mai mare parte a averii sale provine din afacerile imobiliare. În anul precedent, Gigi Becali a reușit să vândă un ansamblu de locuințe unor investitori indieni cu suma de 16 milioane de euro, dar și un teren de 7,3 hectare în zona Pipera, în schimbul sumei de 12 milioane de euro. De asemenea, patronul FCSB va devolta un proiect imobiliar pe un teren de 100 de hectare, într-o zonă tot din nordul Capitalei.

În ciuda tuturor acestor afaceri care l-au propulsat în topul celor mai bogați români, Gigi Becali rămâne un „om din popor”. Și-a păstrat o turmă de oi, alături de care este văzut din când în când pe străzile din Pipera, mănâncă multe feluri de mâncare care în zilele noastre ar fi etichetate drept „bio”, a rămas un om religios, vizitele sale la muntele sfânt Athos fiind arhicunoscute și, de fiecare dată când poate, ajută oamenii nevoiași.

Analize gratuite la spitalul lui Gigi Becali
Analize gratuite la spitalul lui Gigi Becali

„Eu dacă îmi țin banii în conturi și nu îi ajut pe cei care au nevoie, mor”

Dacă este să vorbim despre donațiile făcute de Gigi Becali, ar trebui să începem cu ultima dintre investițiile sale, care este de altfel și cea mai impresionantă: un spital care se ocupă de persoanele bolnave de cancer. Astfel, patronul FCSB a investit o mulțime de bani într-o clinică al cărui scop este tratarea persoanelor care suferă de această boală necruțătoare. Spitalul se află în apropiere de Casa Radio, pe strada Virgiliu, unde se afla fostul sediu ARCOM care găzduia birourile clubului de fotbal, înainte de mutarea în complexul de la Berceni. Clinica se numește Imunomedica Provita SRL, Centrul de prevenție, diagnostic și tratament „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Becali a construit acest spital din banii proprii, nu mai puțin de 15 milioane de euro. Patronul FCSB a povestit pentru Fanatik că spitalul reprezintă o investiție morală prin care vrea să fie reținut și după ce nu va mai fi în viață: „Pe mine nu mă mai interesează valorile materiale. Eu am o altă concepție despre viață decât o aveți voi. Eu nu vreau să mor. Și eu v-am spus demult că nu vreau să îmi țin averea în conturi. Cât trăiesc, vreau să îi ajut pe nevoiași. Și pentru mine e o investiție mică acest spital. Este doar începutul. Nu contează 15 milioane de euro. Eu nu vreau să mor, eu vreau să adorm. Eu dacă îmi țin banii în conturi și nu îi ajut pe cei care au nevoie, mor. Dacă încerc să îi ajut pe cei nevoiași și dau averea mea, o să fiu răsplătit. Și eu nu vreau să mor. Vă spun, spitalul este doar începutul. Eu nu țin banii în conturi și să îi dau pe distracții, la rude și pe altele. Eu vreau să ajut cât mai multă lume, pentru că dacă voi ajuta cât mai multă lume, voi fi răsplătit. Dar nu caut publicitate. Câte donații am făcut eu și voi nu știți de ele. Pentru că lui Dumnezeu nu îi place să îmi fac publicitate cu ceea ce fac și ceea ce dau. Foarte mulți bani am donat. Și voi mai dona!”.

Nu se oprește doar la spital…

De asemenea, Gigi Becali a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK că are în plan să construiască un hotel pentru familiile celor care vin la tratament: „Deja am început să construiesc o altă clădire lângă acel spital. Va fi un loc în care să doarmă cei din provincie, care vin la tratamentul cancerului. Și va mai urma un spital, ăsta este mic. O să fac un spital de 50-70 de milioane de euro. Deja am făcut planul. Dar nu poți să le faci deodată pe toate că după aia rămâne gol. Dar, vă spun încă o dată, eu fac toate acestea pentru oameni”.

„Spitalul va fi gratuit. Caut eu să fac afaceri pe boala oamenilor? Doamne ferește!”

Construcția este una destul de ascunsă ochilor lumii. Din exterior, a păstrat aspectul unei clădiri de birouri. La intrarea în spital se află doar sigla clinicii, în timp ce pe ușa de la intrare este un anunț cu privire la programul clinicii. Totodată, la intrare stă scris că numai analizele de laborator ar fi gratuite, cu trimite de la medicul de familie sau de la specialist. Presa tabloidă susține chiar că noua clinică a lui Becali percepe taxe importante pentru tratamente, care variază de la 600 de lei hipertermia de prostată până la 8.000 de lei pentru terapia fotodinamică interstiţială, spitalul Sfântul Ioan beneficiind de cele mai inovatoare tratamente oncologice. În opoziția la 180 de grade cu aceste afirmații, Gigi Becali spune că va deconta el tot ce este nevoie pentru oamenii sărmani.

De asemenea, latifundiarul din Pipera a anunțat că este în plin proces de recrutare al medicilor români plecați în străinătate, cunoscut fiind faptul că țara noastră a „exportat” în ultimii ani mii de medici în căutare de condiții mult mai bune și de salarii decente.

„Bineînțeles că spitalul va fi gratuit. Caut eu să fac afaceri pe boala oamenilor? Doamne ferește! Eu vreau să ajut cât pot de mult și nici nu se pune problema să plătească tratamente și toate celelalte. Vreau să aduc înapoi și mulți specialiști români plecați în străinătate. De exemplu, acum am convins un renumit doctor român să se întoarcă din Germania. De un an de zile încercăm să îl convingem și acceptă jumătate din salariul lui de acolo să se întoarcă în România”, a declarat Gigi Becali în exclusivitate pentru FANATIK.

„Eu nu vreau să mor, eu vreau să adorm. Eu dacă îmi țin banii în conturi și nu îi ajut pe cei care au nevoie, mor. Dacă încerc să îi ajut pe cei nevoiași și dau averea mea, o să fiu răsplătit. Și eu nu vreau să mor”
Gigi Becali

„Vreau să aduc înapoi și mulți specialiști români plecați în străinătate. Acum am convins un renumit doctor român să se întoarcă din Germania. De un an de zile încercăm să îl convingem și acceptă jumătate din salariul lui de acolo să se întoarcă în România”
Gigi Becali

  • 15 milioane de euro a investit Gigi Becali în Imunomedica Provita SRL, Centrul de prevenție, diagnostic și tratament „Sfântul Ioan Botezătorul”
  • 500 de milioane de euro este averea lui Gigi Becali, potrivit revistei Capital

Spitalul anti-cancer, doar ultimul dintr-un șir de binefaceri ale lui Gigi Becali

Patronul FCSB este binecunoscut pentru gesturile făcute întru ajutorarea oamenii nevoiași de-a lungul timpului. A ajutat de mai multe ori persoanele care și-au pierdut averea din cauza inundațiilor. În 2005, impresionat de tragedia unor femei din satul Vadul Roșca, județul Vrancea, care au cerut ajutorul prin intermediul televiziunilor, Gigi Becali a promis că va reconstrui așezarea spulbertă de apel. Zis și făcut: a construit în Vadu Roșca nu mai puțin de 200 de locuințe. Cu această ocazie, a ridicat și o superbă biserică în comuna vrânceană, pe care spune că a cheltuit un milion de euro și care are și o pictură cu Becali la intrare, în semn de recunoștință pentru faptul că a ajutat la reclădirea satului. Iar în 2006, Gigi Becali a construit 44 de locuințe în comuna Rast, județul Dolj, pentru familiile celor care nu au avut nicio șansă în fața revărsării Dunării.

Zece ani mai târziu, Gigi Becali a mers la sinistrații gălățeni din comunele Slobozia Conachi, Pechea și Cuza Vodă, unde a dus două tiruri de alimente, dar și saltele pentru cei oropsiți de soartă. Patronul „roș-albaștrilor” le-a promis oamenilor, ale căror case au căzut din cauza apei, că le va construi noi locuințe.

La intrarea în biserica din Vadu Roşca există o pictură cu familia lui Gigi Becali
La intrarea în biserica din Vadu Roşca există o pictură cu familia lui Gigi Becali

Comparat cu Drake pentru donațiile făcute

Gigi Becali a făcut și donații individuale, către numeroase cazuri de copii bolnavi, către familii nevoiașe sau către lăcașuri de cult. Banii pe care Becali i-a dăruit sunt dați de cele mai multe ori fără mare tam-tam, după cum a dezvăluit și nepotul său, Vasi Geambazi, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru FANATIK în urmă cu câteva luni: „Este un rapper acum la modă, care a făcut o melodie în care împarte vreo 600.000 de dolari la oameni și toată lumea e wow, love, inimioare pe facebook, pe instagram… Dacă ar face Gigi o melodie și-ar da pe croll banii pe care i-a oferit până acum la binefaceri, ar înnebuni lumea, n-ar mai înțelege nimic, ar lua-o razna. Serios acum, ce se vede la televizor din binefacerile pe care le face Gigi Becali e o unghie în comparație cu corpul întreg, ca să zic așa. Știți câte case a dat? Nu le mai știu nici eu numărul… Și nici el nu cred că le mai știe… Eu le am scrise pe undeva… Le poate scrie el în autobiografie. Iar când se va apuca să o scrie şi nu mai are timp de Steaua, o să conduc eu singur! Deși, cum vă spuneam, prefer să fiu cu el”.

Sistemul medical din România, cel mai slab performant din UE

Gratis sau nu, cu donații sau pe bani, spitalul făcut de Gigi Becali este o gură de aer pentru sistemul sanitar din România. Unul bolnav, se pare, incurabil… De ce incurabil? Pentru că, de exemplu, în ultimii 30 de ani România a avut nu mai puțin de 29 de miniștri ai sănătății. Ce au făcut? Cu ce au rămas în memoria oamenilor? Câte spitale au făcut toate guvernările care s-au perindat la conducerea țării în aceste trei decenii? Unul singur, cel de oncologie de la Iași! Din fericire, acolo unde statul nu este în stare să ofere oamenilor măcar condițiile minime pentru sănătatea lor, se implică oamenii de afaceri. Cazul clinicii lui Gigi Becali este unul dintre exemplele fericite.

Un alt caz care a atras atenția presei este cel al Asociației Dăruiește Viață. Oamenii care conduc acest ONG au pus bazele unei campanii la sfârșitul căruia vor să construiască primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, chiar în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie” din București. Pentru construcția acestei unități, asociația a avut nevoie să strângă 26 de milioane de euro pentru a ridica Spitalul, din care 16 milioane se vor duce spre construcția propriu-zisă, în timp ce 10 milioane de euro pe echipamente. Turnarea fundației a început în vara lui 2018, iar data finalizării ar fi iunie 2020. Până la această oră, peste 1.700 de companii și peste 250.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 15 milioane de euro.

„Ce se vede la televizor din binefacerile pe care le face Gigi Becali e o unghie în comparație cu corpul întreg”
Vasile Geambazi

  • 6,5 milioane de români merg în fiecare an la spital, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății

 

Tags: