Sport

Reportaj Fanatik la reeditarea primului meci din istoria Universității Craiova. Sărbătoare în Oltenia. Video

A fost sărbătoare în Oltenia. Gloriile Universității Craiova au revenit pe teren într-o reeditare al primului meci din istorie.
06.09.2021 | 17:10
Reportaj Fanatik la reeditarea primului meci din istoria Universitatii Craiova Sarbatoare in Oltenia Video
ADVERTISEMENT

Ziua de 5 septembrie a fost sărbătorită așa cum se cuvine în zona Olteniei. Echipa fanion, Universitatea Craiova, a împlinit 73 de ani de existență, iar oficiaii clubului au organizat o serie de evenimente speciale. Dimineața de duminică a fost rezervată fanilor care au avut acces liber în baza de pregătire a echipei.

Ziua a continuat cu alte două momente. Jucătorii au avut parte de vizite din partea suporterilor în cantonamentul din Poiana Brașov, în timp ce la Filiași s-a desfășurat un meci demonstrativ între echipele de old-boys ale CSO Filiași și Universitatea Craiova, o reeditare al primului duel din istorie al Științei.

ADVERTISEMENT

Sărbătoare în Oltenia de ziua Universității Craiova. Primul duel din istorie, reeditat la Filiași. Stadionul „Orășenesc”, înțesat de legende ale Științei

„Pe terenul sportiv din Filiaşi, a avut loc duminică, 5 septembrie a.c. un match de foot-ball între studenţii craioveni şi echipa C.F.R din localitate. De la început matchul s’a desfăşurat sub dominaţia feroviară care s’au bucurat de o mai bună condiţie fizică şi pregătire technică,” așa anunța presa din urmă 73 de ani primul meci din istoria Universității Craiova.

UNSR Craiova, devenită ulterior CSU Craiova, Ştiinţa Craiova, CSO Craiova şi Universitatea Craiova, își începea drumul spre glorie pe 5 septembrie 1948. La 73 de ani distanță, clubul din Bănie a organizat o partidă eveniment în care gloriile Craiovei au întâlnit o echipă a gloriilor filieșene.

ADVERTISEMENT

Tribunele stadionului „Orășenesc” din Filiași au fost populate de suporteri care au venit să vadă puțin din magia fotbalului de altă dată. Chiar dacă nu au jucat, foști jucători din generațiile „Campioanei unei mari iubiri” și „Craiova Maxima” au ținut să fie prezenți la acest eveniment.

u craiova filiasi
Copiii au putut să se bucure de un spectacol fotbalistic

Pe teren au fost prezenți fotbaliști ca Dan Racolțea, Gigi Ciurea, Corneliu Papură, Dumitru Mitriță sau Marius Sava, dar și-au făcut apariția și fii unor foști mari fotbaliști, Lucian Tilihoi (fiul lui Nicolae Tilihoi), Robert Crișan (fiul lui Zoltan Crișan) și Alexandru Stoica (fiul lui Ștefan Stoica). Pentru Filiași s-au remarcat Ion Olaru, fost câștigător al ultimului campionat al Științei, dar și fostul internațional Ștefan Nanu.

ADVERTISEMENT
u craiova filiași
Foști fotbaliști ai U Craiova au dat piept cu o echipă old-boys a CSO Filiași

În tribune sau pe banca tehnică au fost prezenți Sorin Cârțu, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Teo Țarălungă, Grigore Ciupitu, Dragu Bădin, Dumitru Lovin, Gică Craioveanu și mulți alții. De asemenea, soția regretatului Costică Ștefănescu a fost prezentă, la fel ca și mama lui Cristi Neamțu.

U Craiova Filiași
Poza de grup de la finalul partidei

Spectacolul a fost garantat pe margine de „Sorinaccio” și „Grande”. Cântecele lui Andrei Păunescu au acompaniat intrarea fotbaliștilor pe teren

„Nu știu dacă revin în iarbă, e prea sus tăiată și mă gâdilă. Sunt antrenor principal iar. Cantonamentul îl facem după meci, așa e acum. Eu fac invers. Am încredere în băieți că sunt profesioniști. 5 septembrie este data de naștere a Universității Craiova. O serbăm așa cum se cuvine,” spunea Sorin Cârțu pentru FANATIK în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Președintele Științei s-a ținut de cuvânt și s-a întors în meseria pe care a îndrăgit-o atât de mult. „Sorinaccio” și-a luat rolul în serios și a dat indicații foștilor săi elevi din teren. Acesta a fost ajutat și de Gică Craioveanu, cel care a fost responsabil cu voia bună pe margine.

Înainte de intrarea echipelor pe teren, fiul lui Adrian Păunescu, Andrei a introdus spectatorii în „febra” meciului. A cântat în fața tribunelor, iar „Cântec pentru Oltenia”, imnul legendarei echipe a României, a răsunat pe micuța arenă din Filiași. Lovitura de start a fost dată de cinci generații: Dumitru Lovin, fotbalist care a promovat cu Știința Craiova în Divizia A în 1964, Teo Țarălungă, component al generației 1974, Costică Donose, component al „Craiovei Maxima”, Gigi Ciurea, câștigător al titlului din 1991, și un puști din academia Universității Craiova.

U Craiova Filiași
Lovitura de start a fost dată în mod simbolic de cinci generații diferite

 

„73 de ani de iubire alb-albastră/Asta este Știința, asta-i viața noastră,” mesajul galeriei Universității Craiova. Jucătorii lui Reghecampf au fost vizitați de fani în Poiana Brașov

Galeria Universității Craiova nu a putut să lipsească de la un astfel de eveniment. Astfel, în peluza stadionului din Filiași au apărut ultrașii grupării din Bănie care au făcut un spectacol pirotehnic, au cântat și i-au aplaudat pe oamenii care au făcut istorie pentru echipa pe care o iubesc.

Peluza Nord Craiova
Peluza Nord Craiova a fost la înălțime

Peluza Nord Craiova a afișat și un mesaj special: „73 de ani de iubire alb-albastră/Asta este Știința, asta-i viața noastră”. La final, Craiova old-boys s-a impus cu 3-1, iar la final, gloriile au făcut o poză de grup. După partidă, foștii jucători au mers la un local din Filiași, acolo unde au depănat amintiri și au văzut meciul echipei naționale împreună.

Chiar dacă nu au fost în Bănie, jucătorii actuali ai Universității Craiova nu au fost ocoliți de suporteri. Astfel, la hotelul din Poiana Brașov a fost amenajat un loc special în care fanii au putut să-i viziteze pe „alb-albaștri”. Așa cum reiese din imagini, grupuri de oameni de toate vârstele au venit să faca o poză și să ia un autograf de la fotbaliștii lui Laurențiu Reghecampf.

  • 6-3 a fost scorul final al meciului dintre CFR Filiași și UNSR Filiași, din 5 septembrie 1948
  • 25 de minute au durat reprizele partidei dintre echipele de old-boys ale CSO Filiași și Universitatea Craiova

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – Sepsi: 2,05 este cota pentru 1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: