News

Războiul lor, eroii noștri. În Vama Sighet, polițiștii de frontieră lucrează în regim special. ”Nu cred că am dormit în ultimele zile câteva ore legate”

De patru zile, prin granițele terestre ale României cu Ucraina au ajuns în țara noastră zeci de mii de refugiați. La Vama Sighet, Poliția de Frontieră lucrează în regim continuu, iar angajații sunt mereu la datorie.
28.02.2022 | 12:38
Razboiul lor eroii nostri In Vama Sighet politistii de frontiera lucreaza in regim special Nu cred ca am dormit in ultimele zile cateva ore legate
Adrian Pop, comisar șef, Iulia Stan, inspector principal, și Cristian Bizău, comisar șef. Angajații Poliției de Frontieră Sighet sunt la datorie 24 de ore din 24, coordonând intrarea în țară a refugiaților din Ucraina
ADVERTISEMENT

Zecile de mii de ucraineni care fug din calea războiului sunt așteptați în România de sute de voluntari, care se implică în tot ceea ce înseamnă asigurarea unui trai decent refugiaților, măcar vreme de câteva zile. Pe lângă oamenii simpli care sar în ajutorul vecinilor noștri, mai există însă – esențiali, tăcuți și aproape neobservați – polițiștii de frontieră.

Refugiații au intrat în număr mare, începând de joi, și prin punctul de frontieră de la Vama Sighet. Dacă pe partea noastră nu sunt probleme, pentru că totul durează maximum două minute de persoană, dincolo, în vama din Ucraina, traficul este foarte greoi, fiind chiar blocat perioade bune.

ADVERTISEMENT

”Se iese din Ucraina și se intră în România pe un singur sens, câte 10 mașini de fiecare parte, pe rând. La noi totul merge cum trebuie, la ei, din păcate, în condiții de război, totul durează mult mai mult. Chiar dacă nu se vede de aici, chiar în acest moment dincolo sunt sute de mașini în așteptare, dar și mulți oameni care vin pe jos”, a declarat pentru FANATIK comisarul șef Adrian Pop, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Mii de refugiați ucraineni ajung zilnic în România pe la Sighet

Pe 27 februarie, de exemplu, prin punctul de frontieră de la Sighetul Marmației au intrat în România 2.417 persoane, dintre care 2.070 de cetățeni ucraineni, și un total de 235 de autoturisme. Inspectorul principal Iulia Stan, de la Poliția de Frontieră Sighetu Marmației, a dezvăluit pentru FANATIK care este fluxul de lucru al angajaților din Vama Sighet.

ADVERTISEMENT

”În cazul meu, programul zilnic este de la 8 la 16, dar eu fiind și purtător de cuvânt al Inspectoratului, trebuie să fiu disponibilă oricând, pentru orice informație, uneori și până la 12 noaptea. Sunt multe informații care trebuie confirmate sau nu, așa că ne facem treaba, nu ne plângem”, a afirmat Iulia Stan.

Comisarul Adrian Pop, colegul Iuliei Stan, are o mină obosită, explicabilă însă prin implicarea totală a polițiștilor de frontieră, în ultimele zile, în rezolvarea situației refugiaților ucraineni ajunși în România. ”Nu cred că am dormit în ultimele zile câteva ore legate, dar asta e, trebuie să ne facem datoria, oamenii ăștia au nevoie de noi”. 

ADVERTISEMENT

Întâmplare dramatică petrecută la Sighet, în vama ucraineană

O întâmplare dramatică s-a petrecut acum două zile în Vama Sighet, când vameșii ucraineni au solicitat o ambulanță românească, care urma să preia pe teritoriul nostru o femeie în vârstă, bolnavă de cancer. Deși totul era rezolvat la Sighet, iar femeia era așteptată pentru tratament urgent, în ultima clipă aceasta s-a răzgândit și a rămas în Ucraina, nedorind să-și părăsească familia.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și fostă ziaristă, Iulia Stan trebuie să facă față în aceste zile și informațiilor false care apar în media autohtonă și care pot afecta considerabil dorința românilor de a-i sprijini pe refugiații din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cât de periculoase sunt știrile false apărute în România în cazul refugiaților

”De exemplu, am avut o informație rostogolită pe diverse canale media cum că sunt mulți refugiați ucraineni în Valea Vișeului (n.r. sat de graniță), care așteaptă acolo ajutor, așa că românii care doreau să trimită pachete erau trimiși de urgență acolo. Dar evident că era o informație falsă, pe care am reușit să o combatem. În Valea Vișeului nu era nici un refugiat, satul e la granița cu Ucraina, dar nu există trecere și nu se pot traversa munții”, a declarat Iulia Stan pentru FANATIK.

Dacă la Vama Sighet este aglomerație, dar totul se menține sub control, în vama din Ucraina lucrurile stau cu totul altfel. Vineri, o delegație a Crucii Roșii, plecată din România, a trecut de vama ucraineană, dar cum au înaintat un pic în teritoriu și au încercat să filmeze situația problematică de acolo, voluntarii s-au trezit cu telefoanele confiscate de soldații care împânzeau zona de graniță de pe partea vecinilor noștri.

De patru zile, în Vama Sighet ajung mereu alți refugiați, așteptați de mereu alți voluntari, dar de aceiași polițiști de frontieră. Fără statui și fără medalii, românii în uniformă ajută și își fac treaba stând în dispozitiv ore întegi, pe un frig necruțător, la îndemâna tuturor. Uneori, când nu știm cui să mulțumim și vedem doar uniforme gri în jur, ar fi bine măcar să le respectăm munca acestor truditori. Români ca și noi, oameni ca nimeni alții.

ADVERTISEMENT