News

Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre posibilitatea impunerii certificatului Covid în biserici. Precizările BOR. Update

Alexandru Rafila a comentat, joi, solicitarea făcută de cultele religioase de a se permite participarea la slujbe fără prezentarea certificatului Covid.
02.12.2021 | 16:24
Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre posibilitatea impunerii certificatului Covid in biserici Precizarile BOR Update
ADVERTISEMENT
02-12-2021
14:25

Reacția BOR în legătură cu certificatul verde: ”Nu poate deveni restrictiv pentru accesul în biserici”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a emis un comunicat, joi, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții cultelor.

Acesta spune că ”accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga (…) nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta”.

”Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.

Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și auto-discreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare.

Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, se arată în documentul semnat de oficialul BOR.

Bănescu mai spune că, atunci când vorbim de cultele religioase, acestea au fost ”cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”.

 

Ministrul sănătății a vorbit, joi, despre solicitarea cultelor religioase de a se renunța la obligativitatea certificatului verde pentru participarea la slujbe.

„Decizia trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv, nu să fie una discreționară. Libertatea religioasă reprezintă un element de bază“, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

„Nu putem vorbi doar de accesul la magazinele cu produse de strictă necesitate. Și accesul la serviciul religios trebuie să țină cont de acest lucru“, a mai spus ministrul.

Fără certificat la slujbele religioase? Autoritățile se gândesc

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că reprezentanții celor 18 culte religioase din România au cerut ca oamenii să poată beneficia de liberatea de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru a refuzat să spună dacă proiectul de lege din Parlament va fi modificat în acest sens. „Este un proiect în dezbatere, se discută cu specialiști și sperăm ca într-un timp rezonabil să ajungem la o concluzie și să avem legea până la finalul anului“, a declarat premierul.

„Legea se va înscrie în parametrii reali privind incidența bolii, oamenii care au trecut prin boală, oamenii care au teste. Vaccinarea este o soluție, a doua este comportamentul: respectul față sine, de comunitate“, a mai spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Proiectul legii privind obligativitatea Certificatului verde (vaccinare, trecere prin boală sau test negativ) la serviciu se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, cameră decizională.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că speră ca acest certificat să fie operațional începând din luna decembrie.

ADVERTISEMENT

Varianta Omicron complică discuțiile despre certificat

Ideea renunțării la certificatul verde pentru participarea la slujbele religioase survine pe fondul existenței unei „suspiciuni înalte“ asupra prezenței în România a variantei Omicron.

În prezent se află în curs de desfășurare procedura de secvențiere a virusului SARS-Cov-2 care a fost depistat la trei persoane testate, revenite din Africa de Sud.

Cele trei persoane testate pozitiv cu COVID-19 sunt complet vaccinate și sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună. Ministrul sănătății a anunțat că acestea se află în izolare și vor fi monitorizate timp de 14 zile.

Ministrul sănătății vrea schimbarea numelui certificatului verde

Tot joi, Alexandru Rafila a declarat că se impune schimbarea denumirii certificatului verde. „Aș vrea să schimbăm numele, din certificatul verde în Certificat Covid sau Stop-Covid“, a spus ministrul.

Rafila a declarat că ideea se bazează și pe o recomandare a Comisiei Europene, întrucât termenul de „certificat verde“ se referă la documentul necesar pentru călătoriile între statele membre UE.

În schimb, proiectul de lege privind accesul la locul de muncă doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau cu test negativ nu are legătură cu călătoriile intracomunitare, a explicat el.

ADVERTISEMENT