News

Reprezentanții HoReCa cer legalizarea bacșișului: ”O măsură de creștere a atractivității potențialilor angajați”

Legalizarea bacșișului este una dintre măsurile cerute de reprezentanții HoReCa în vederea creșterea atractivității angajaților.
22.08.2021 | 16:08
Reprezentantii HoReCa cer legalizarea bacsisului Omasura de crestere a atractivitatii potentialilor angajati
Reprezentanții HoReCa cer legalizarea bacșișului: ”O măsură de creștere a atractivității potențialilor angajați”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În această perioadă de pandemie extrem de complicată din punct de vedere economic, industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal.

Mulți dintre angajații HoReCa au decis să plece din țară sau să se reprofileze. În aceste condiții, hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Pentru a crește atractivitatea angajaților în domeniul HoReCa, patronii de restaurante și hoteluri cer, printre altele, legalizarea bacșișului.

Pentru creșterea atractivității angajaților în domeniul HoReCa, patronii de restaurante și hoteluri cer legalizarea bacșișului

În prezent, hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta mai spune că patronii de hoteluri și restaurante susțin și ideea ca bacșișul să fie legiferat în țara noastră.

”Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă.

Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcţii: suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creştem plafonul şi să simplificăm procedurile de aducere a străinilor; investim în educaţie, în tineri şi în liceele de turism, de unde putem lua forţă de muncă.

ADVERTISEMENT

Sperăm că vom reuşi să reglăm împreună cu autorităţile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie că va fi prin proiectul susţinut de domnul Năsui (n.r. ministrul Economiei, Claudiu Năsui) – zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susţinem şi facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi”.

Guvernul, măsuri pentru simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini

Același Ile mai spune că una dintre măsurile urmărite de către reprezentanții HoReCa pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea plafonului numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România.

ADVERTISEMENT

”Sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a mai explicat reprezentantul FIHR.

Pentru a veni în sprijinul domeniului de activitate HoReCa, Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

ADVERTISEMENT