News

Reprimare brutală a protestelor din Myanmar. Doi manifestanți au fost uciși de poliție

20.02.2021 | 17:56
Reprimare brutala a protestelor din Myanmar Doi manifestanti au fost ucisi de politie
ADVERTISEMENT

Două persoane au fost ucise și 30 rănite Mandalay, un oraș din Myanmar în care forțele de ordine au tras cu gloanțe în manifestanții împotriva juntei militare care a preluat prin forță puterea pe 1 februarie.

Reprimarea manifestațiilor din Mandalay sunt cele mai dure violențe exercitate împotriva protestatarilor de la lovitura de stat inițiate de către armata din Myanmar, scris AFP, citată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Folosirea armelor de foc împotriva manifestanților a avut loc la un șantier naval din oraș unde sute de polițiști au intervenit în forță împotriva protestatarilor. Aceștia au încercat să-i împiedice pe polițiști să facă arestări printre protestatari, aruncând cu diverse obiecte.

Myanmar a redevenit dictatură militară după un deceniu de democrație

Polițiștii au început să tragă în mulțime, iar unul dintre cei doi oameni  uciși este un minor care a fost împușcat în cap. Protestele survin la o zi după moartea unei tinere de 20 de ani, Mya Thwate Thwate Khaing, care a fost rănită prin împuşcare pe 9 februarie.

ADVERTISEMENT

În pofida încercării armatei de a reduce la tăcere susținătorii democrației, mii de oameni au ieșit și pe străzile capitalei Rangoon, protestatarii cerând reinstalarea guvernului civil, eliberarea celor arestați după lovitura de stat și abolirea Constituției, care conferă armatei o poziție privilegiată în stat.

Armata a preluat controlul asupra țării, la un deceniu după ce a fost de acord să predea puterea unui guvern civil.

ADVERTISEMENT

Lovitura de stat a provocat un fior de frică prin țara, care a îndurat aproape 50 de ani de guvernare sub regimuri militare opresive înainte de trecerea la o guvernare democratică în 2011. Arestările de consilierului de stat Aung San Suu Kyi (conducatăarea de facto a statului) și ale altor politicieni amintesc prea mult de zile pe care mulți sperau că le-au lăsat în urmă.

În ultimii cinci ani, Suu Kyi și partidul ei, odată interzis, Liga Națională pentru Democrație (NLD) au condus țara după ce au fost aleși în 2015 în cele mai libere și mai corecte alegeri din ultimii 25 de ani. Luni dimineață, partidul ar fi trebuit să înceapă al doilea mandat la guvernare.

ADVERTISEMENT

Dar, în culise, armata a păstrat o putere destul de mare asupra Myanmar, grație unei constituții care îi garantează un sfert din toate locurile din parlament și controlul celor mai puternice ministere ale țării.

ADVERTISEMENT