News

Reprizele de somn din timpul zilei ar putea fi dăunătoare pentru inimă, arată un nou studiu. Care este programul ideal de odihnă

Reprizele de somn din timpul zilei, precum și dormitul prea mult sau prea puțin sau un program de somn defectuos, par să crească riscul de boli cardiovasculare la adulții în vârstă.
31.07.2022 | 15:25
Reprizele de somn din timpul zilei ar putea fi daunatoare pentru inima arata un nou studiu Care este programul ideal de odihna
Durata și calitatea somnului afectează sănătatea inimii Foto: University of California San Francisco
ADVERTISEMENT

Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care susțin importanța somnului pentru o stare bună de sănătate. Asociația Americană a Inimii a adăugat recent durata somnului la lista de verificare a factorilor de sănătate și stil de viață pentru sănătatea cardiovasculară, cunoscută sub numele de Life’s Essential 8.

Reprizele de somn din timpul zilei ar putea fi dăunătoare pentru inimă

Se spune că adulții ar trebui să doarmă în medie șapte până la nouă ore pe noapte.

„Comportamentul bun de somn este esențial pentru a menține sănătatea cardiovasculară la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă”, a spus autorul principal Weili Xu, cercetător principal la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii din departamentul de neurobiologie, științe ale îngrijirii și societate a Institutului Karolinska din Stockholm. Suedia.

ADVERTISEMENT

„Încurajăm oamenii să doarmă noaptea între șapte și nouă ore și să evite somnul frecvent sau excesiv.”

Cercetările anterioare au arătat că somnul deficitar poate expune oamenii la un risc mai mare pentru o serie de boli cronice și afecțiuni care afectează sănătatea inimii și a creierului. Acestea includ boli cardiovasculare, demență, diabet, hipertensiune arterială și obezitate.

ADVERTISEMENT

Studiile anterioare privind durata somnului arată că somnul prea mult sau prea puțin poate crește riscul de boli cardiovasculare. Dar informațiile despre calitatea somnului au fost neclare.

În noul studiu, publicat marți în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au analizat tiparele de somn a 12.268 de adulți din Swedish Twin Registry. Participanții aveau o vârstă medie de 70 de ani la începutul studiului, fără antecedente de evenimente cardiovasculare majore.

ADVERTISEMENT

A fost folosit un chestionar pentru a colecta date despre durata somnului nocturn, reprizele de somn din timpul zilei, somnolența în timpul zilei, gradul în care o persoană se considera activa seara sau dimineața, pe baza orei din zi în care s-a considerat cel mai alertă și simptome ale tulburărilor de somn, cum ar fi sforăitul și insomnia.

Participanții au fost urmăriți timp de până la 18 ani pentru a urmări dacă au dezvoltat probleme cardiovasculare majore, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Șapte-nouă ore de somn pe timp de noapte, ideale pentru sănătatea inimii

Oamenii care au raportat că au dormit între șapte și nouă ore în fiecare noapte au avut cea mai mică probabilitate să dezvolte boli cardiovasculare, o constatare în conformitate cu cercetările anterioare.

Comparativ cu acel grup, cei care au raportat mai puțin de șapte ore au avut cu 14% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, iar cei care au raportat mai mult de 10 ore au avut cu 10% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

În comparație cu persoanele care au spus că nu au tras niciodată un pui de somn în timpul zilei, cei care au raportat că au dormit până la 30 de minute au avut cu 11% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

Riscul a crescut cu 23% dacă somnul a durat mai mult de 30 de minute. În general, cei care au raportat tipare de somn slabe sau alte probleme de somn – inclusiv insomnie, sforăit puternic, somn prea mult sau prea puțin, somnolență frecventă în timpul zilei și se considera o persoană activă seara – au avut un risc cu 22% mai mare.

Participanții la studiu care au raportat că au dormit mai puțin de șapte ore noaptea și mai mult de 30 de minute în fiecare zi au avut cel mai mare risc de boli cardiovasculare – cu 47% mai mare decât cei care au raportat cantitatea optimă de somn și nici un pui de somn.

Potrivit specialiștilor, în loc să încerce să recupereze timpul de somn prin reprize de somn în timpul zilei, oamenii ar trebui să încerce să dezvolte obiceiuri de somn mai sănătoase care să le permită să aibă o cantitate optimă de somn noaptea.

ADVERTISEMENT
Tags: