News

Republica Moldova a rămas fără guvern. Dorin Recean, propunerea pentru un nou premier. Update

Premierul Republicii Moldova și-a anunțat demisia din funcție în cadrul unui briefing de presă. Demisia primului ministru înseamnă implicit demisia întregului cabinet.
10.02.2023 | 15:45
Republica Moldova a ramas fara guvern Dorin Recean propunerea pentru un nou premier Update
Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia Foto: hepta
ADVERTISEMENT
10-02-2023
13:47

Maia Sandu a vorbit despre noul premier: Dorin Recean

Președintele Maia Sandu a dezvăluit oficial care e numele propunerii pentru funcția de premier, drept înlocuitor al demisionarei Natalia Gavrilița.

”Pentru a fortifica statul de drept, pentru a crește nivelul de trai în Republica Moldova am decis că e nevoie de numirea unui noi Guvern.

E o perioadă grea pentru toată lumea, sarcina noastră nu e doar să rezistăm e să ne dezvoltăm, să mergem înainte. Economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață. Noul Guvern trebuie să crească nivelul de securitate al țării și să păstreze Moldova în lumea țărilor libere.

Războiul și ororilor lui sunt în continuare în casa vecinilor noștri. Îngrijorările cetățenilor sunt existente, Guvernul trebuie să răspundă la asta. În această perioadă trecem printr-o criză energetică majoră, pentru a susține cetățenii și economia statul a venit cu compensații.

Chiar dacă s-a dorit să cădem, noi mergem înainte. Noul Guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru revigorarea și dezvoltarea economică, să impulsionăm creșterea economică, să atragem cât mai multe investiții străine de calitate. Să avem mai multe locuri de muncă, salarii mai mari și să îmbuătățim nivelul de trai al moldovenilor.

Noul Guvern trebuie să accelereze curățarea justiției, oricâte blocaje ar încerca să pună, am promis și vom face dreptate în țara noastră. Sistemul putred va continua să pună piedici, dar noul Guvern are obligația de a grăbi curățenia țării de corupție și nedreptate.

Am avut consultări, în urma discuțiilor am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. În cazul consultărilor echipa PAS și-a declarat sprijinul pentru domnul Dorin Recean”, a transmis Sandu.

Premierul Republicii Moldova și-a anunțat demisia, declarând că țara intră într-o nouă fază în care prioritatea este securitatea. „După un an și jumătate în fruntea acestui guvern a venit timpul să-mi anunț demisia din această funcție”, a anunțat vineri Natalia Gavrilița.

Republica Moldova a rămas fără guvern

„Dragi prieteni, Republica Moldova intră într-o fază nouă în care prioritatea țării este securitatea. În aceste 18 luni de mandat am guvernat în regim de criză continuă”, a mai spus premierul demisionar, vineri.

ADVERTISEMENT

„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede”, a mai declarat primul ministru demisionar.

„Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției.

ADVERTISEMENT

Cei care au făcut asta au sperat că vom ceda presiunilor. Miza inamicilor țării noastre a fost că vom proceda la fel ca guvernările precedente. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă de oameni constructivi. Republica Moldova intră într-o fază nouă”, a continuat Natalia Gavrilița.

Anterior anunțului demisiei, guvernul de la Chişinău a avut o şedinţă la Preşedinţie, potrivit Unimedia. Cabinetul de miniştri condus de premierul Natalia Gavriliţa a fost învestit la 6 august 2021.

ADVERTISEMENT

Reacția președintei Maia Sandu

”Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul postat pe contul oficial de Facebook al liderei de la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Republica Moldova, actualul secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, Dorin Recean, ar urma să fie desemnat în funcția de premier.

ADVERTISEMENT