News

Republica Moldova, încă un pas spre UE. Rezoluție votată pentru începerea negocierilor de aderare în 2023

Republica Moldova, aflată într-o situație grea din cauza războiului, face încă un pas spre UE. O rezoluție importantă legată de începerea negocierilor de aderare a fost adoptată
22.02.2023 | 09:36
Republica Moldova inca un pas spre UE Rezolutie votata pentru inceperea negocierilor de aderare in 2023
Rezoluție importantă pentru viitorul Republicii Moldova. Vot pentru începerea negocierilor de aderare la UE până la finalul anului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În martie 2022, Republica Moldova depunea o cerere de aderare la UE. Peste doar trei luni, în iunie, statului vecin i se acorda postura de țară candidată. Comisia Europeană urma să decidă cu privire la următoarele etape în acest calendar al drumului european.

Rezoluție importantă pentru viitorul Republicii Moldova. Vot pentru începerea negocierilor de aderare la UE până la finalul anului

Între timp, de la Chișinău și de la Bruxelles se fac pași care vor să accelereze procesul de integrare în UE al Republicii Moldova. Marți, 21 februarie, membrii Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest) au adoptat, în Capitala țării vecine, o rezoluție prin care cer ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina să înceapă până la sfârșitul acestui an.

ADVERTISEMENT

Din Adunarea Parlamentară Euronest fac parte 60 de membri ai Parlamentului European și 50 de deputați din parlamentele naționale ale Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei. Oficialii din aceste state s-au reunit la Chișinău la cea de-a 10-a sesiune ordinară a Euronest.

Rezoluția urmează a fi adresată Comisiei Europene și Consiliului UE. Se dorește ca cele două foruri să înceapă demersurile necesare de începere a negocierilor de aderare pentru cele două state.

ADVERTISEMENT

Co-președintele Euronest, eurodeputatul Andrius Kubilius, a spus că este ”un lucru foarte posibil” ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul lui 2023. El a precizat că acest demers ar fi ”un semnal puternic” atât pentru R. Moldova, cât și pentru Europa.

S. Mureșan: cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, aflat la baza inițierii documentului, spune că în textul rezoluției se mai cere și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei pe piața unică europeană, înainte de finalizarea negocierilor de aderare.

ADVERTISEMENT

Mureșan explică faptul că cetățenii celor două țări vor putea beneficia de ”crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către UE și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”.

În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.

ADVERTISEMENT

În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu”, precizează politicianul liberal.

ADVERTISEMENT