News

Republica Moldova se teme de o invazie a Rusiei. Premierul Natalia Gavrilița: ”Există acest risc”

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se teme că Rusia ar putea invada Chișinăul după ce își va termina ambițiile militare din Ucraina. Moldova e lipsită de apărare.
25.07.2022 | 14:26
Republica Moldova se teme de o invazie a Rusiei Premierul Natalia Gavrilita Exista acest risc
Premierul Moldovei se teme că țara sa ar putea fi invadată de Rusia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operațiunile militare ale Rusiei se apropie tot mai mult de Transnistria, lucru care e privit cu îngrijorare maximă de Gavrilița. Cu toate acestea, Ucraina anunță că până în septembrie va elibera zona Herson și va îndepărta Rusia din această zonă ”roșie” pentru Republica Moldova.

Republica Moldova se teme de o invazie a Rusiei

”Republica Moldova a avut o istorie tumultoasă, într-o regiune complicată. nu doar că a fost parte a Uniunii Sovietice, a făcut parte şi din România în perioada dintre Primul şi al II-lea Război Mondial, majoritatea populaţiei este vorbitoare de limbă română, dar avem şi ucraineni, ruşi, bulgari şi găgăuzi, o minoritate vorbitoare de turcă.

ADVERTISEMENT

La ultimele alegeri, oamenii au votat masiv pentru o majoritate proeuropeană, pentru un parcurs al instituţiilor democratice, pentru combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor omului şi, desigur, pentru eforturile de integrare europeană.

Deci, obţinerea statutului de candidat pentru integrarea europeană a fost o victorie semnificativă pentru Moldova, una pe care oamenii au aşteptat-o mult timp, dar este foarte nefericit că se întâmplă într-un astfel de context complicat în regiune şi în vremuri atât de oribile pentru Ucraina”, a explicat Natalia Gavriliţa pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Ambițiile pro-europene ale Moldovei ar putea stârni mânia Rusiei și ar putea duce la o invazie, se teme Gavrilița. Cu toate acestea, între Republica Moldova și Rusia stă Odesa, oraș care e improbabil să cadă vreodată sub dominația armatei ruse.

”Suntem îngrijoraţi, desigur, acesta este un risc, deocamdată este un scenariu ipotetic, dar dacă operaţiunile militare se deplasează mai departe spre sud-vestul Ucrainei şi spre Odesa, atunci sigur că suntem foarte îngrijoraţi, mai ales ţinând cont de faptul că sunt trupe pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria.

ADVERTISEMENT

Facem tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea şi pentru a ne asigura că luptele nu escaladează”, a precizat premierul Republicii Moldova.

Din perspectiva unui stat mic precum Republica Moldova, doar respectarea legilor internaționale poate garanta securitatea. Din păcate, remarcă Gavrilița, Rusia nu are niciun interes în a respecta legile. Nimeni nu e în siguranţă şi cred că numeroase ţări sunt îngrijorate”, a concluzionat Gavriliţă.

ADVERTISEMENT

Scenarii referitoare la invadarea Republicii Moldova de către Rusia au fost lansate încă din primele luni ale ”Operațiunii militare speciale”. Cu toate acestea, armata rusă e departe de a îndeplini acest obiectiv, având nevoie înainte de o victorie în Ucraina, pentru a putea spera la alte ”cuceriri”.

ADVERTISEMENT