Republica Moldova: ”Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă si au simulat un atac”

Exerciţiile militare comune ale unităţilor Grupului Operativ de Trupe Ruse şi cele ale aşa-ziselor structuri de forţă de la Tiraspol continuă şi îngrijorează autorităţile din Republica...
09.08.2016 | 14:36
Republica Moldova Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apa si au simulat un atac

Exerciţiile militare comune ale unităţilor Grupului Operativ de Trupe Ruse şi cele ale aşa-ziselor structuri de forţă de la Tiraspol continuă şi îngrijorează autorităţile din Republica Moldova. Oficialii de la Chişinău au anunţat că tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă şi au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, informează Deutsche Welle.

La exerciţiile militare a participat şi pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat că „republica moldovenească nistreană” ar fi ameninţată militar de Republica Moldova şi Ucraina.

Aplicaţiile nu au fost coordonate nici cu Forţele de Menţinere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru. Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federaţiei Ruse, unităţile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicaţii de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca şi a lichida nişte presupuşi „terorişti”.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, l-a convocat pe ataşatul militar al Federaţiei Ruse pentru explicaţii. Acesta, însă, nu s-a prezentat, invocând că ar avea o altă agendă. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrarii Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a apreciat exerciţiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare şi inadmisibile”.

„Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declaraţia diplomaţiei de la Chişinău.

„Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În context, diplomaţia de la Chişinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”, se mai subliniază în declaraţie.

Citeşte mai mult pe www.libertatea.ro