În luna octombrie, compania rusă de stat Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze și inclusiv cu posibila reziliere a contractului.
Și mai recent, pe 22 noiembrie, gigantul rus a avertizat că va reduce livrările de gaze către Republica Moldova prin Ucraina. Rușii au acuzat Kievul că păstrează din livrările destinate vecinului său.
Între timp, rușii par a se fi răzgândit. Luni, 28 noiembrie, într-un comunicat emis pe contul de Telegram, compania rusă precizează că nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova.
Oficialii rușilor au precizat că societatea de la Chișinău, Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie, notează agenția Anadolu.
”Moldovagaz a plătit Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze în noiembrie. Fondurile pentru gazul destinat consumatorilor moldoveni care a fost blocat pe teritoriul Ucrainei au fost primite de către Gazprom.
Din acest motiv, s-a luat decizia de a nu reduce alimentarea cu gaz la intrarea Sudzha GIS, punct de tranzit către Moldova”, a declarat Gazprom într-un comunicat pe canalul său Telegram.
În același comunicat, Gazprom mai scrie că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze dacă Moldovagaz nu-și va onora angajamentele.
”Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești.
Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora”, a avertizat compania rusă.
Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că păstrează livrările de gaze care tranzitează țara în drum spre Moldova și a amenințat că va întrerupe aprovizionarea dacă gazul nu este plătit.
În replică, Moldovagaz a precizat, într-un comunicat, că păstrează în mod deliberat gaze naturale în Ucraina și că a avut întotdeauna o relație bună cu partenerii săi ucraineni, deoarece volumele de gaze au fost întotdeauna livrate la timp.
Operatorul ucrainean de transport de gaze a declarat, miercuri, că toate livrările pe care Rusia le-a trimis prin țară au fost transferate integral în Moldova.
Moldova nu are zăcăminte proprii de gaze și își acoperă toate nevoile de gaze prin importuri din Rusia.
Gazprom deține 50% din Moldovagaz, guvernul moldovean deține 35,33% și 13,44% este deținut de guvernul Transnistriei, republica separatistă pro-rusă din Moldova.