Partidul Republican a recâștigat controlul asupra Senatului, un organ crucial al puterii federale în SUA, deținut până acum de democrați. Această victorie înseamnă că partidul lui Donald Trump va domina cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului.
Republicanii au obținut majoritatea în Senatul SUA, un organ crucial al puterii federale. Victoriile lor asupra democraților din Virginia de Vest și Ohio garantează că partidul lui Donald Trump va controla cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului anul viitor și își va recâștiga majoritatea pierdută în Senat în 2020.
„Aceasta este o victorie magnifică pentru poporul american, care ne va permite să facem America măreață din nou”, a clamat Trump, declarându-se învingător în fața Kamalei Harris, într-un discurs susținut în Florida în fața susținătorilor săi, înconjurat de familia sa și de colistierul său, JD Vance.
Schimbarea a fost posibilă datorită a două succese electorale, în Virginia de Vest și Ohio. În primul stat, guvernatorul Jim Justice, susținut de Donald Trump, s-a impus în fața democratului Glenn Elliott. În al doilea stat, republicanul Bernie Moreno s-a impus în fața democratului Sherrod Brown, în funcție din 2007.
Aceste două victorii îi oferă lui Grand Old Party cel puțin 51 de locuri din 100, față de 49 pentru tabăra democrată în Senat, alte rezultate fiind încă așteptate, scrie France 24. Republicanii au o șansă de a-și extinde majoritatea în Senat dacă vor câștiga Montana și mai multe state din Midwest. Cu toate acestea, este puțin probabil să obțină majoritatea de 60 de voturi necesară pentru a trece majoritatea legilor prin Cameră.
Cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților au fost, de asemenea, reînnoite la 5 noiembrie, dar numărarea voturilor ar putea dura zile întregi. Dar și în Camera Reprezentanților, potrivit primelor rezultate, republicanii sunt de asemenea în frunte, cu 195 de reprezentanți, față de 176 pentru democrați.
Dacă Kamala Harris ar fi aleasă, s-ar afla prizoniera unui Congres în întregime republican cel puțin până în 2026, data următoarelor alegeri intermediare. Iar dacă Donald Trump ar fi ales, mâinile sale ar fi libere să guverneze fără opoziție.
Verdictul la Senat a fost așteptat cu nerăbdare de cei doi candidați la președinție, Donald Trump și Kamala Harris, pentru a afla dacă învingătorul va fi capabil să își pună în aplicare programul în armonie cu Congresul sau dacă se va confrunta cu blocaje.
Senatul este camera superioară a Congresului și, la fel ca și Camera Reprezentanților, votează legislația federală, dar are și competențe exclusive foarte importante, în special în ceea ce privește numirea sau demiterea persoanelor-cheie din cadrul executivului sau confirmarea judecătorilor federali.
Printre puterile camerei superioare se numără procedurile de punere sub acuzare a înalților funcționari federali (impeachment), dar aceasta este, de asemenea, responsabilă cu evaluarea și aprobarea tratatelor și joacă un rol important în confirmarea (sau respingerea) anumitor numiri (aproximativ 1 200 din cele 4 000 de numiri politice ale președintelui), cum ar fi cele ale ambasadorilor și judecătorilor de rang înalt. De asemenea, Senatul propune legi, redactează și modifică proiecte de lege, supraveghează bugetul federal și aprobă tratatele cu națiunile străine negociate de puterea executivă.