Comisarii ANPC au închis temporar, duminică, un restaurant din județul Harghita după ce, trei familii din București cu trei copii, au fost nevoite să se oprească la un spital din județul Brașov după ce au servit masa acolo. ANPC a trimis de urgență o echipă de control la localul în cauză, găsind mai multe nereguli, precum mâncăruri ținute la temperaturi necorespunzătoare, coșuri de gunoi fără capac sau ustensile neprofesionale.
ANPC a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că a demarat un control la restaurantul Lobogo din Băile Homorod după ce a fost sesizată de către trei familii din Capitală că, după ce au luat masa acolo împreună cu trei copii, au fost nevoite să se oprească la un spital din Brașov.
„În data de 23.02.2025, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din judeţul Harghita.
Conform sesizării, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, copiii şi adulţii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov (Rupea)”, se arată în comunicatul ANPC.
Șeful ANPC, Popescu Piedone, a trimis în control o echipă formată din comisari ai CJPC Harghita şi CJPC Braşov pentru a verifica dacă la restaurantul respectiv sunt respectate normele în vigoare. Potrivit sursei citate, acțiunea de control s-a concentrat în special asupra bucătăriei localului.
În urma controlului, comisarii ANPC au descoperit că nu era respectată temperatura de păstrare pentru preparatele gătite. „Nu au fost respectate temperaturile de păstrare pentru anumite produse alimentare, precum piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocăniţa de văcuţă, mămăliga, gulaşul, clătitele şi prăjiturile, punându-se astfel în pericol siguranţa alimentară”, se arată în comunicatul ANPC.
De asemenea alimentele nu aveau etichete de identificare, iar ustensilele din bucătărie erau neprofesionale, de exemplu erau folosite cuțite cu nituri. „Unele produse alimentare din unitate nu erau corect etichetate, fapt ce îngreuna verificarea trasabilităţii acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat şunca, ciolanul, carnea de vită, ceafa de porc şi păstrăvul”, a precizat ANPC.
În final, comisarii ANPC au considerat condițiile din blocul alimentar ca fiind neigienice, iar din meniu lipseau informațiile cu privire la substanţele cu potenţial alergen. „S-au găsit coşuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezenta un risc pentru menţinerea unui mediu igienic adecvat”, a mai precizat ANPC, care a închis temporar localul și a aplicat o amendă de 30.000 lei.