News

Scrisoare către Guvern. Patronatele vor ca restaurantele să rămână deschise după ora 21:00 în noaptea de Revelion

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România le cere guvernanților relaxarea măsurilor de revelion pentru ca restaurantele să rămână deschise și după ora 21:00.
06.12.2021 | 23:21
Scrisoare catre Guvern Patronatele vor ca restaurantele sa ramana deschise dupa ora 2100 in noaptea de Revelion
ADVERTISEMENT

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a adresat Guvernului, Ministerului Sănătății și Prefecturii București o scrisoare deschisă prin care cere ca restricțiile să fie mai relaxate, pentru ca restaurantele să poată să-și desfășoare activitatea după ora 21.00.

Scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătății și Prefecturii București

Organizația solicită autorităților să elimine restricțiile cu privire la programul de funcționare fixat între 05:00 și 21:00.

ADVERTISEMENT

De asemenea, patronatele vor să se permită desfășurarea activităților în intervalul 05:00 – 02:00, dar cu menținerea condițiilor impuse de certificatul verde, cu respectarea acelorași măsuri de acces.

„În contextul scăderii continue a ratei de incidență la nivel național și a lipsei unei comunicări coerente și deschise din partea autorităților, organizația HORA face un apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă autorităților din guvern, dar și celor locale din Capitală.

ADVERTISEMENT

Vor, de altfel, ca nivelul de funcționare să fie cu până la 70% din întreaga capacitate a spațiului restaurantelor.

„Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgență a restricțiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar aceasta va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenţi. Adaptarea restricțiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”, se mai precizează în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Patronatele vor, de asemenea, autorizarea în regim de excepție a activității restaurantelor fără limită în noaptea Anului Nou.

„Precizăm faptul că solicitarea noastră este fundamentată inclusiv pe faptul deosebit de relevant că la nivelul operatorilor din industria HORECA accesul este condiționat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, iar categoriei de persoane vizată nu i se aplică restricții de circulație. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricții, la orice oră şi sunt singurii care au acces în restaurante, baruri şi cafenele”, mai este scris în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Motivul invocat de Organizația HORA

Reprezentanții HORA au specificat și care este motivul acestui demers, unul dintre motive fiind că incidența COVID a scăzut în Capitală în ultima perioadă, iar industria a suferit pierderi uriașe pe durata impunerii restricțiilor.

„Având în vedere că:

  • la acest moment se înregistrează un trend descendent al cazurilor COVID raportate la nivel național, de exemplu, incidența cazurilor cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului București fiind la data de 05.12.2021 de 1.38 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informațiilor publicate de Direcția de Sănătate Publică București  
  • Industria HORECA a fost grav şi constant afectata încă de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României; Reprezentăm industria care avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc, nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respectiv intervalul orar pentru cină.   Vă rugăm să dispuneţi de urgenţă funcționarea cu restricţii adaptate situației actuale.”, au precizat reprezentanții HORA.

Se vrea prelungirea măsurii ”20%”

HORA mai precizează că, în același timp, vrea plata măsurii ”20%” pentru anul 2020, precum și prelungirea acestei măsuri pentru anul 2021.

„Un alt punct stringent se referă la compensațiile promise operatorilor din Industria HORECA, industria noastră fiind şi în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% în anul 2020, respectiv cu 50% în 2021 comparativ cu 2019 şi a determinat suspendarea activității în cazul a peste 30% dintre operatori.   Solicităm respectarea şi prelungirea unor măsuri de sprijin esențiale pentru revenirea industriei, astfel:  

– plata aferentă măsurii „20%” pe anul 2020  

– prelungirea măsurii „20%” pentru 2021”, au mai precizat reprezentanții HORA.

ADVERTISEMENT