News

Restaurantele din România rămân deocamdată închise. Ce protocol există la localurile din alte ţări

16.07.2020 | 12:47
Restaurantele din Romania raman deocamdata inchise Ce protocol exista la localurile din alte tari
ADVERTISEMENT

Restaurantele cu spaţiu închis şi cele din mall-uri rămân închise. Numărul uriaş de cazuri care se înregistrează în ţara noastră a amânat deschiderea acestor localuri, deşi în ţări mai afectate decât COVID-19 decât a noastră lucrurile sunt mai relaxate. Dar asta din cauza faptului că au trecut bine, cel puţin pentru moment, peste hop. 

În Spania şi Portugalia, la fel ca şi în majoritatea ţărilor europene, şi restaurantele care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile închise funcţionează. Însă, patronii şi clienţii trebuie să ţină cont de câteva reguli post-COVID şi nimic nu mai este la fel.

ADVERTISEMENT

În primul rând, pe străzile din Spania, circulă mult mai puţină lume decât de obicei. Am vorbit cu unul dintre locuitorii din Sevilla şi spune că în această perioadă există mai puţină lume pe străzi din mai multe cauze:

Restaurantele din România rămân deocamdată închise! Ce protocol există la localurile din alte ţări

“În primul rând este vorba de COVID-19. Nu mai ies atât de mult oamenii pe străzi. Ştim că încă nu a trecut. Apoi, mai este şi faptul că este cea mai caldă perioadă a anului, mulţi dintre locuitori fiind plecaţi la mare. Dar, de asta nu s-au mai putut deschide nici mai multe afaceri”.

ADVERTISEMENT

În oraşul andaluz am mai remarcat un lucru. Din multitudinea de restaurante de pe străzile din centrul istoric al oraşului, doar aproximativ jumătate au fost deschise: “Mulţi nu au mai putut redeschide sau au considerat că nu merită, având în vedere faptul că deocamdată nu prea sunt atât de mulţi oameni pe străzi”

Restaurantele din România rămân deocamdată închise! Ce protocol există la localurile din alte ţări
Restaurantele din România rămân deocamdată închise! Ce protocol există la localurile din alte ţări. Străzi pustii în Sevilla

Ce reguli există în restaurantele din alte ţări

Iar, în restaurantele care s-au deschis, clienţii şi ospătarii trebuie să ţină cont de câteva reguli. În primul rând, mesele trebuie să fie puse la o distanţă de 1,5 metri. În cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci patronii au găsit o altă soluţie: au montat panouri de plexiglas între mese.

ADVERTISEMENT

În restaurantele care aveau foarte multe mese apropiate, ele nu au fost scoase, însă pe jumătate dintre ele era interzis să te aşezi, fiind trasă o bandă galbenă cu un avertisment că masa respectivă şi scaunele nu pot fi folosite.

Ospătarii, bucătarii şi toţi angajaţii trebuie să poarte mască în restaurant, în timp ce clienţii trebuie să utilizeze masca în momentul în care nu stau la masă. Adică, la intrarea în local, când merg la toaletă. În momentul în care clienţii sunt aşezaţi la mese, nu poartă mască.

ADVERTISEMENT

Cum se serveşte micul dejun la hotel

Este recomandată plata cu cardul, dezinfectarea mâinilor înainte de masă şi înainte de a veni mâncarea, ospătarul aşează şi o faţă de masă de unică folosinţă pentru a preveni riscul de contaminare.

Foarte multe hoteluri au eliminat micul dejun din serviciile oferite, tocmai din cauză că le este dificil să respecte toate condiţiile. Totuşi, există unele hoteluri din Spania care au găsit soluţia să servească şi tradiţionalul bufet la micul dejun.

Astfel, tacâmurile şi platourile vor fi aşezate la masă de un ospătar înainte să vină clienţii să servească micul dejun. Aceştia din urmă au obligaţia să îşi dezinfecteze mâinile, să poarte măşti şi mănuşi în momentul în care intră în sala de mese şi se servesc cu mâncare.

Fiecare farfurie din bufet este acoperită cu o folie, iar clienţii se vor servi cu alimentele pe care le vor. La masă, clienţii pot să stea fără măşti şi mănuşi. Mesele din salon sunt puse tot la o distanţă de 1,5 metri. Alte hoteluri care nu pot asigura varianta de bufet în noile condiţii au optat pentru un pachet cu mâncare livrat în camerele clienţilor.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: