News

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată. Anunțul oficial al autorităților

08.03.2021 | 15:47
Restrictia de varsta pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminata Anuntul oficial al autoritatilor
ADVERTISEMENT

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-Covid (CNCAV) a anunțat, luni, că restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată.

Mai exact, autoritățile care gestionează campania de imunizare în România au anunțat că s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Reamintim că inițial limita de vârstă pentru vaccinarea cu acest ser era de 55 de ani.

ADVERTISEMENT

În România, vaccinarea cu serul AstraZeneca/Oxford a debutat pe 15 februarie. Cu acest ser au fost imunizate până în prezent doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani.

A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Într-un comunicat emis luni, 8 martie, CNCAV anunță că, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, ale Ministerului Sănătății și ale Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților, ”măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Cum se administrează vaccinul AstraZeneca

Potrivit procedurilor în vigoare și al prospectului, pentru imunizarea cu AstraZeneca se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Până la anunțul de luni, vaccinul AstraZeneca era administrat în România persoanelor cu vârste de până la 55 de ani.

ADVERTISEMENT

Aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pe 29 ianuarie, vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România și este singurul care funcționează pe bază de vector viral.

În România, vaccinarea cu serul AstraZeneca a început în 15 februarie, vaccinul fiind folosit în primă fază pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice și a angajaților din categorii considerate esențiale.

ADVERTISEMENT