News

Restricție de viteză și reguli noi în București pentru cei care au trotinete electrice. Se aplică în funcție de zone

Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat recent că persoanele care au trotinete electrice vor putea circula ținând cont de o limită de viteză și de niște reguli noi.
07.10.2022 | 12:32
Restrictie de viteza si reguli noi in Bucuresti pentru cei care au trotinete electrice Se aplica in functie de zone
Cei care au trotinete electrice nu vor mai avea voie să circule cu mai mult de 25 de km/h în București. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Conform noilor reguli propuse de Primăria Municipiului București (PMB), persoanele care au trotinete electrice nu vor mai circula cu acestea pe aleile din parcuri și grădini publice.

Reguli noi pentru cei care au trotinete electrice

Totodată, accesul acestora va fi limitat și pe trotuare, în anumite condiții. Trotinetele electrice vor putea circula doar pe acele trotuare pe care există o pistă pentru bicilete.

ADVERTISEMENT

Acolo unde nu există piste de biciclete, trotinetele electrice vor putea circula doar pe sectoarele de drum cu limită de viteză de 50 km/h. Atenție! Asta nu înseamnă că deținătorul unei trotinete electrice va putea circula pe acel drum cu 50 km/h.

Nu, nicidecum. Viteza maximă pentru acesta va fi de maximum 25km/h. ”Apar limitări de viteză în anumite zone, acolo unde considerăm că este un risc ca o viteză mai mare să pună în pericol pietonii și alți participanți la trafic.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare viteză este de 25 de kilometri la oră.Aceste limitări au venit din partea societății civile, de 10 km, de 5 km, în funcție de zone și de intensitatea pietonilor”, a declarat pentru stirileprotv.ro viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Câte trotinete ar putea fi închiriate în București

Potrivit sursei citate, la nivelul Capitalei pot fi închiriate în București peste 10.000 de trotinete electrice. Acestea aparțin unor operatori privați care trebuie să aibă licență de funcționare taxată în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru fiecare trotinetă care va fi închiriată a fost propusă o taxă cuprinsă între 50 de bani și un leu pe metru pătrat ocupat. Desigur, cei care nu respectă regulile riscă să fie amendați.

Spre exemplu, lăsarea trotinetelor în stațiile mijloacelor de transport în comun, în zona trecerilor de pieteni, pe spațiile verzi sau pe carosabil aduce amenzi de până la 400 de lei.

ADVERTISEMENT

În acest context, autoritățile mizează pe faptul că firmele care le închiriază vor fi mai organizate și vor da dovadă de responsabilitate civică. Rămâne de văzut dacă noile reguli vor scădea numărul celor loviți de trotinete; în 2021, peste 300 de oameni au fost răniți în accidente cu trotinete electrice.

 

ADVERTISEMENT