News

Restricțiile anti-Covid ar putea fi înăsprite. Ce măsuri se vor aplica dacă numărul cazurilor grave crește

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat că restricțiile ar putea fi modificate dacă „spitalele vor fi supraaglomerate și dacă numărul de decese va fi mare.”
08.01.2022 | 09:36
Restrictiile antiCovid ar putea fi inasprite Ce masuri se vor aplica daca numarul cazurilor grave creste
ADVERTISEMENT

Restricțiile care intră în vigoare azi, 8 ianuarie, vor fi evaluate la două săptămâni și vor fi înăsprite, dacă numărul cazurilor crește, a transmis Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Într-un interviu pentru Digi24, aceasta a declarat că „în mod sigur, pentru aceste restricții, care au fost făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, există mari șanse să sufere modificări.”

ADVERTISEMENT

Evaluarea se va face cel puțin la două săptămâni pentru a se observa care este extinderea și dacă „există nevoia modificării acestor restricții”, a precizat Adriana Pistol.

Adriana Pistol: „Există mari șanse ca restricțiile să sufere modificări.” Ce măsuri s-ar putea aplica din nou

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat dacă „spitalele vor fi supraaglomerate și dacă numărul de decese va fi mare”, atunci ne putem aștepta la reintroducerea unor restricții mai vechi.

ADVERTISEMENT

Printre aceste măsuri se numără interdicția de circulație pe timpul nopții sau restricționarea în magazine a persoanelor care nu s-au vaccinat.

„Întotdeauna, aceste restricții trebuie gândite atât din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Nu putem privi lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Dar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, sigur că atunci ne vom putea gândi la alte tipuri de restricții, cum au mai fost: circulația pe timpul nopții; acum, de pildă, și nevaccinații se pot duce la magazine. Vedem dacă ajungem din nou în acele restricții care au funcționat în valul anterior”, a declarat Adriana Pistol în interviul pentru Digi24.

Din cauza variantei Omicron, România a introdus noi restricții începând cu 8 ianuarie. De azi sunt interzise măștile textile. Sunt permise doar măștile chirurgicale și măștile FFP2, care oferă o protecție mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Alte restricții se referă la limitarea, în funcție de rata de incidență, a numărului de persoane care au voie în restaurante, în săli de sport sau la activități culturale.

ADVERTISEMENT