News

Restricții de Paște 2021. Reguli noi pentru noaptea de Înviere

09.04.2021 | 09:30
Restrictii de Paste 2021 Reguli noi pentru noaptea de Inviere
Restricții de Paște 2021. Reguli noi pentru noaptea de Înviere. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Restricții de Paște 2021. După o serie de discuții, autoritățile au decis că în noaptea de Înviere să se poată circula fără restricții până la 5 dimineața. 

A fost urmat modelul practicat și pentru Paștele Catolic. De asemenea, în urma deciziei anunțate joi seară de CNSU, în Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la 8 seara, cu două ore mai mult față de noile restricții.

ADVERTISEMENT

Credincioșii vor putea merge la slujba de Înviere, circulația liberă fiind permisă până la ora 5 dimineața, dar trebuie să respecte celelalte reguli aflate în vigoare în timpul pandemiei de coronavirus.

Restricții de Paște 2021. Care sunt regulile pentru noaptea de Înviere

Regulile au fost anunțate pe Facebook încă de joi dimineață de premierul Florin Cîțu, iar reprezentanții Bisericii spun că sunt pregătiți să îi primească pe credincioși în siguranță. Ulterior, au fost confirmate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în momentul în care a fost prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile. Măsurile de siguranță rămân însă valabile: toată lumea trebuie să poarte mască și să evite aglomerația

ADVERTISEMENT

Autoritățile au transmis că, de Paște, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei va fi permisă, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00 (noaptea de Înviere), precum şi în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan), pentru participarea la slujbele religioase.

„Slujba de Înviere la Biserica Ortodoxă începe obligatoriu afară. După vreo 40 de minute ar fi partea a doua a slujbei, care se desfășoară în interior, cu respectarea distanței între participanți, iar cei care nu vor încăpea în interior, pentru că sunt și biserici mici, vor participa la restul slujbei tot afară”, a spus Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform deciziei CNSU, în zilele de 23 aprilie 2021 şi 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5.00-20.00. Între orele 20.00-5.00, operatorii economici pot desfăşura doar activitate de livrare la domiciliu.

Reguli noi pentru Paște 2021. Ce spune biserica despre decizia luată de autorități?

 „Anunțul premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în spiritul onest al dialogului purtat între cultele religioase și autorități”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

ADVERTISEMENT

„Ne bazăm pe responsabilitatea individuală a fiecăruia, inclusiv în noaptea de Înviere. La intrarea în biserică li se oferă măști credincioșilor, e un lucru de lăudat”, a precizat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT