News

Încă două țări din UE anunță restricții mai dure pentru nevaccinați. Austria este deja în carantină totală

Alte două țări din Uniunea Europeană impun, încă de luni, interdicții de acces în hoteluri, pub-uri, frizerii și la cele mai multe activități publice pentru cei nevaccinați.
22.11.2021 | 23:30
Inca doua tari din UE anunta restrictii mai dure pentru nevaccinati Austria este deja in carantina totala
ADVERTISEMENT

Republica Cehă și Slovacia impun încă din ziua de luni interdicții de acces în hoteluri, pub-uri, frizerii și la cele mai multe activități publice pentru persoanele care nu sunt vaccinate contra COVID.

Măsurile stricte au fost luate ca urmare a aglomerării secțiilor de terapie intensivă ale spitalelor cu pacienți infectați cu COVID și au fost stabilite măsuri mai stricte pentru a stopa reluarea răspândirii pandemiei, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Cehia și Slovacia anunță restricții mai dure pentru nevaccinați

Țările vecine din centrul Europei și-au prezentat noile măsuri săptămâna trecută, cu un pas în urma Austriei, care a impus mai întâi măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate. Însă luni, Austria a trecut la o carantină totală, în timp ce zona Europei Centrale a cunoscut cel mai nou focar de infecție din lume.

Cehia și-a trimis militarii să ajute în spitale

Guvernul ceh a detașat mai mulți militari care să ajute în spitalele aflate în criză – unde peste 700 de persoane au fost spitalizate în unități de terapie intensivă. Ulterior, în cursul zilei de luni, Guvernul avea să dezbată declanșarea stării de urgență pentru a dispune de puteri sporite care să îi permită să solicite ajutorul studenților în medicină.

ADVERTISEMENT

Prin noile măsuri din Cehia, numai cetățenii care s-au vaccinat sau care s-au recuperat după ce au fost infectați cu COVID-19 în ultimele șase luni vor putea să meargă în restaurante, hoteluri, servicii sau la evenimente publice, precum competițiile sportive.

Cadrele medicale din Cehia cer vaccinarea obligatorie

Potrivit unor reprezentanți ai cadrelor medicale, măsura a fost una prea modestă și întârziată.

ADVERTISEMENT

„În calitate de Cameră Medicală, solicităm introducerea imediată a măsurilor care au ajuns să fie cunoscute sub numele de carantină”, a subliniat președintele Camerei Medicale, Milan Kubek, în cadrul unei intervenții televizate.

„Cerem introducerea rapidă a vaccinării obligatorii a personalului medical, a lucrătorilor din serviciile sociale și recomandăm acest lucru și pentru educație”, a mai adăugat Kubek.

ADVERTISEMENT

În Republica Cehă, acest nou val are loc pe parcursul unui schimb de putere în administrația centrală după alegerile din octombrie. Premierul demisionar Andrej Babis a afirmat că țara nu va urmării modelul Austriei și nu va restabili o carantină totală. Guvernul care va veni s-a declarat, de asemenea, împotriva închiderii, în special în cazul instituțiilor școlare. Luni după-amiază era prevăzută o demonstrație în fața Castelului din Praga contra oricărei forme de carantină.

Situația din Slovacia

În multe zone ale Slovaciei, autoritățile guvernamentale au cerut ca restaurantele să se închidă și să servească numai livrări la domiciliu, dar și restricționarea accesului la servicii pentru nevaccinați.

Prin aplicarea de noi restricții asupra persoanelor care nu sunt vaccinate, autoritățile din Cehia și Slovacia încearcă să crească nivelul de vaccinare, care este sub media Uniunii Europene, care este de aproximativ 70% din populația totală care a primit cel puțin o doză. În Slovacia se înregistrează a treia cea mai mică rată din blocul comunitar, de 46,8%, după datele Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pe când 60% din populația Republicii Cehe a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

ADVERTISEMENT