News

Restricţii la pelerinajul Cuvioasei Paraschiva. Cum procedează alte ţări. La Mecca, se sterilizează şi pietrele

06.10.2020 | 18:43
Restrictii la pelerinajul Cuvioasei Paraschiva Cum procedeaza alte tari La Mecca se sterilizeaza si pietrele
ADVERTISEMENT

Mulți credincioși ortodocși sunt nemulțumiți de faptul că, în acest an, nu vor mai putea merge în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Paraschiva. Pe de altă parte însă, restricțiile impuse de către autoritățile române cultelor religioase din cauza epidemiei sunt mai puțin severe decât în alte țări.

Pelerinajul la moaștele Cuvioasei Paraschiva rămâne permis doar locuitorilor din Iași, însă în alte state ar fi fost anulat cu totul. În declarația în care a anunțat că la pelerinaj pot participa doar persoanele care au reședința în respectiva localitate, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că pot fi introduse restricții și la nivel local, una dintre ele fiind obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise aglomerate.

ADVERTISEMENT

Regulile de acces în biserică au fost anunțate de către Biserica Ortodoxă încă de la încheierea stării de urgență. Astfel, credincioșii trebuie să poarte mască în interiorul lăcașelor de cult și să păstreze o distanță de minim doi metri unul de celălalt. BOR a anunțat că obiectele de cult vor trebui dezinfectate înainte și după oficierea liturghiei.

În ce privește contactul fizic cu icoanele, Biserica a precizat că trebuie  evitat, fără să introducă o interdicție explicită credincioșilor. „În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea icoanelor şi a moaştelor, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă se vor putea face închinăciuni însoțite de semnul crucii, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului”, anunța Biserica Ortodoxă pe 14 mai.

ADVERTISEMENT

Mult mai categorică a fost în ce privește folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășanie. „Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora”, preciza BOR.

Reguli care ar fi făcut imposibil pelerinajul la Cuvioasa Paraschiva

Marea Britanie a adoptat de la sfârșitul lunii trecute un set de noi restricții, multe dintre ele vizând oficierea ceremoniilor religioase, indiferent de cult. În interiorul bisericilor, nu se pot forma grupuri mai mari de 6 persoane, iar numărul participanților a fost limitat la 15 pentru nunți și 30 de pentru funeralii. Chiar și la aceste ceremonii trebuie respectată regula grupului de 6, grupuri care trebuie să stea la cel puțin doi metri unul de altul.

ADVERTISEMENT

Alte reguli intervin direct în modul de desfășurare a ceremoniilor religioase. Astfel, este interzisă explicit atingerea sau sărutarea obiectelor din biserică. Cărțile de  rugăciuni sau de imnuri sacre trebuie aduse de credincioși de acasă și nu pot fi lăsate la biserică. Împărtășania este permisă doar dacă preotul poartă mănuși, iar anafura este pusă în mâna credinciosului, nu în gură. Vinul nu poate fi băut din aceeași linguriță.

În afară de cei care oficiază o ceremonie religioasă, nu este permis credincioșilor să cânte, iar folosirea instrumentelor de suflat este interzisă deoarece prezintă un risc mare de diseminare a bolii prin intermediul aerosolilor. Abluțiunile rituale sunt interzise, iar scufundarea în apă, necesară la botez, este permisă cu condiția ca preotul doar să pună mâna pe capul celui botezat.

ADVERTISEMENT

Dispute constituționale pe regulile pentru pandemie

În Statele Unite, regulile diferă de la stat la stat, însă diversitatea religioasă din SUA a dus la poziții diferite ale cultelor. Unele și-au mutat cu totul ceremoniile religioase în mediul online, în timp ce altele au ajuns chiar să sfideze în mod deschis restricțiile impuse, invocând Primul Amendament al Constituției care garantează libertatea religioasă.

Subiectul a ajuns chiar la Curtea Supremă a Statelor Unite, care a decis cu un vot strâns, de 5 la 4, că în cazuri de risc major pentru sănătatea publică, autoritățile statale pot impune restricții referitoare la ceremoniile religioase. Decizia a fost criticată chiar de către judecătorii conservatori ai Curții. „O urgență de sănătate publică nu dă guvernatorilor sau altor oficiali dreptul să nesocotească Constituția pe întreaga durată de timp în care problema medicală persistă”, a scris unul dintre judecători, într-o opinie separată, transmite USA Today.

Cultele au avut susținere în fața unor guvernatori care au impus măsuri mai dure chiar din partea Departamentului  de Justiție de la Washington care a transmis că autoritățile locale nu pot impune restricții ceremoniilor religioase care să fie mai dure decât cele care vizează activități nonreligioase. Decizia Departamentului de Justiție a fost luată după ce participanții la un serviciu religios baptist susținut într-o parcare, cu credincioșii care au stat în  mașini, fără să coboare, au fost amendați de autoritățile statale.

S-au înregistrat cazuri în care poliția a intervenit în forță pentru dispersarea unor adunări religioase ilegale, cum s-a întâmplat la Holly Springs (Mississippi) în aprilie, la o adunare penticostală. O lună mai târziu biserica a fost incendiată de o persoană necunoscută care, în parcarea din fața lăcașului de cult, a lăsat mesajul: „Pariu că de acum o să stați acasă, ipocriților!

Pelerinaj la Mecca, cu pietre sterilizate pentru lapidare

În lumea musulmană, Arabia Saudită a dispus interzicerea pelerinajului la Mecca, o îndatorire fundamentală a fiecărui musulman, încă din martie. Abia în iulie, a fost permisă reluarea temporară a pelerinajului, însă numai pentru rezidenți saudiți, în grupuri mici, de persoane cu vârste între 20 și 50 de ani, care au stat în carantină atât înainte, cât și după pelerinaj. Pentru ceremonia „lapidării diavolului”, în care pelerinii aruncă cu pietre în niște stâlpi, aceștia au primit pungi sigilate în care se aflau pietre sterilizate, potrivit publicației Al-Arabiya.

Abia de duminica aceasta a fost permis pelerinajul la scară ceva mai mare, dar totuși mult sub proporțiile din anii trecuți. Deocamdată, este permis accesul a 6.000 de persoane pe zi la înconjurarea ritualică a pietrei sfinte Kaaba. Dacă în anii trecuți, aveau loc și busculade, care s-au soldat și cu morți și răniți, imaginile recente de la Mecca arată grupuri mici de pelerini care înconjură Kaaba, fără să aibă voie să o atingă, cu mască și la distanță de doi metri unii față de alții. Hindustan Times scrie că numărul pelerinilor va crește gradual, până când va ajunge la 20.000 pe zi, la 1 noiembrie.

ADVERTISEMENT