News

Restricții la plățile făcute cu cardurile de energie. Lovitură puternică pentru oamenii nevoiași

Restricții la plățile făcute cu cardurile de energie. Lovitură puternică pentru oamenii nevoiași, pregătită de coaliția de guvernare PSD - PNL - UDMR.
24.04.2023 | 14:51
Restrictii la platile facute cu cardurile de energie Lovitura puternica pentru oamenii nevoiasi
Restricții la plățile făcute cu cardurile de energie. Foto: Facebook MIPE
ADVERTISEMENT

Restricții la plățile făcute cu cardurile de energie. Lovitură puternică pentru oamenii nevoiași, pregătită de coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR. Conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, oamenii nu vor mai putea să folosească cardul de energie pentru a plăti penalitățile de întârziere, ci doar plata valorilor inițiale din facturi.

Restricții la plățile făcute cu cardurile de energie

Așadar, oamenii vor fi obligați să facă față singuri atunci când au restanțe, pentru că ajutoarele de la Guvern le vor rezolva doar parțial problema. Potrivit Avocatnet.ro, proiectul prevede ca “plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, românii nevoiași, care aveau nevoie de aceste ajutoare pentru a face față cheltuielilor, se pot trezi peste noapte că au restanțe și trebuie să le suporte din propriul buzunar. Mai mult, doar persoanele fizice vor beneficia de aceste carduri, firmele fiind scoase din schemă.

”Documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”, se arată în proiect. Momentan, cei 1.400 de lei promiși de Guvern pot fi folosiți pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Înainte de a fi aplicat, proiectul de OUG va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Situația seamănă izbitor de mult cu cea din pandemie, când Guvernul ”a ajutat” populația să-și amâne ratele, însă această amânare s-a dovedit a fi de fapt inutilă pentru majoritatea oamenilor. În primul rând prea puțini se calificau pentru a obține amânarea, pentru că restanțierii erau săriți din schemă, în timp ce amânarea ratelor de fapt îi făcea pe români să plătească mai mulți bani când se termina perioada de grație.

Între timp, MIPE îi anunța pe români că riscă amenzi de 6.000 de lei dacă abuzează de cardurile de energie. ”Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, transmite MIPE.

ADVERTISEMENT

“Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, a explicat și ministrul dezvoltării Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, peste 1.7 milioane de români au primit cardul de energie, însă în total aproximativ 2 milioane de oameni vor beneficia de acest ajutor de la stat. Românii au primit deja 700 de lei ajutor, iar 700 de lei vor intra pe carduri în toamnă, drept ajutor pentru iarna grea ce va urma.

ADVERTISEMENT