News

Restricții de sărbători. Vei putea organiza o petrecere acasă de Crăciun și Revelion?

Autoritățile au decis renunțarea la unele restricții, pe durata zilelor de Crăciun, precum și de Anul Nou, însă au înăsprit regulile pentru cei care vin acasă de sărbători din alte țări europene.
20.12.2021 | 20:13
Restrictii de sarbatori Vei putea organiza o petrecere acasa de Craciun si Revelion
Restricții de sărbători. Vei putea organiza o petrecere acasă de Crăciun și Revelion. Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimele hotărâri adoptate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și confirmate apoi prin decizii ale Guvernului le vor permite românilor să sărbătorească în stradă trecerea în anul 2022.

Restricțiile de circulație și program al barurilor și restaurantelor sunt suspendate în zilele de Crăciun și de Revelion, însă principalii beneficiari vor fi cei vaccinați.

ADVERTISEMENT

În ce privește petrecerile private organizate la domiciliu, normele sunt mai puțin clare neexistând o interdicție explicită în privința acestora, dar nicio prevedere legală care să menționeze că sunt permise.

Reguli modificate pentru Crăciun și Revelion

Până la începutul lunii decembrie, organizarea de evenimente private, precum nunți, botezuri, mese festive a fost interzisă, iar circulația pe timpul nopții, între orele 22.00-05.00 era permisă doar persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

ADVERTISEMENT

Regulile s-au schimbat prin adoptarea Hotărârii 112 a CNSU din 7 decembrie, document care conține și regulile care vor fi valabile în perioada sărbătorilor. Hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile propunea menținerea măsurilor în vigoare, însă pe lângă acestea erau menționate în comunicatul CNSU o serie de excepții:

-eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
-creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
-eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
-eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

ADVERTISEMENT

Petrecerile în restaurante, permise doar în anumite condiții

Însă Anexa HCNSU 112, care conține măsurile de prevenire și control al infecțiilor, prevede la punctul 9 menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea).

La punctele 13-15 aceste restricții sunt detaliate. Astfel, diversele evenimente publice vor fi permise doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.

ADVERTISEMENT

Se propune ca, prin excepție de la prevederile pct. 13 și pct. 14, în perioada 31.12.2021-01.01.2022, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an, să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic”, stipulează punctul 15 al anexei.

Astfel, toți românii, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor putea circula liber în noaptea de Revelion și vor putea să participe la evenimentele publice organizate cu aceste prilej.

Pentru perioadele 24-25 decembrie și 31 decembrie-1 ianuarie, se prevede că restaurantele și cafenelele nu vor avea restricții de program, cu condiția să nu depășească un grad de ocupare mai mare de 50% din capacitate, iar clienții lor să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să aibă un test recent – 72 de ore pentru RT-PCR și 48 de ore pentrun unul antigen.

Fără reguli pentru petrecerile de acasă

În consecință, vor fi permise petrecerile private care au loc în restaurante, cafenele sau baruri, cu respectarea condițiilor de mai sus. În schimb, nu se spune nimic despre petrecerile organizate la domiciliu, dacă sunt permise sau nu.

Conform principiului „ce nu este interzis este permis”, acestea ar trebui să poată fi organizate fără probleme. Mai mult, vaccinarea sau testarea nu mai reprezintă o condiție pentru participare. Singura restricție impusă vizează persoanele care au venit din străinătate și  care trebuie să stea în carantină, acestea neputând organiza petreceri nici acasă, nici să meargă petrecerile organizate de alții.

ADVERTISEMENT