News

Restricții severe într-o localitate din România cu zero infectări COVID-19. Cum a fost posibil

27.10.2020 | 15:30
Restrictii severe intro localitate din Romania cu zero infectari COVID19 Cum a fost posibil
ADVERTISEMENT

O regretabilă neînțelegere între Prefectura Dâmbovița și Direcția de Sănătate Publică (DSP) din județ a făcut ca pentru o localitate din zonă să fie aplicate restricții severe.

Conducerea Prefecturii susține că, pe 26 octombrie, DSP Dâmbovița ar fi încurcat cifrele din două localități. În urma erorii s-au dispus restricții într-o comună în care nu exista niciun caz de COVID-19.

ADVERTISEMENT

S-a făcut o încurcătură între localitățile Vârfuri și Vișinești, iar în final s-a decis obligativitatea purtării măștii în spațiile publice pentru prima așezare, în daune celei de-a doua, cea cu adevărat afectată de pandemie.

Autoritățile, restricții severe într-o localitate cu zero infectări COVID-19

Război al declarațiilor în județul Dâmbovița, între Prefectură și Direcția de Sănătate Publică. Prima instituția o acuză pe cea de-a doua că ar fi furnizat date eronate autorităților din județ cu privire la numărul de cazuri de coronavirus din două localități. Este vorba deVârfuri și Vișinești.

ADVERTISEMENT

Astfel, Prefectura Dâmbovița afirmă, într-un comunicat de presă transmis marți, că în urmă cu o zi, în baza datelor eronate furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o decizie prin care se constata o rată cumulată a incidenței cazurilor în comuna Vârfuri de 2,72/1.000 locuitori.

Cu aceste date pe masă, în această localitate au fost impuse mai multe măsuri, inclusiv purtarea măștii și în spațiile deschise.

ADVERTISEMENT

”Întrucât până în acest moment, nu a apărut în spațiul public nicio comunicare oficială din partea D.S.P. Dâmbovița prin care această instituție să-și asume eroarea impardonabilă, informăm opinia publică că această eroare a existat, că în raportarea centralizată a D.S.P. Dâmbovița din data de 26.10.2020 cazurile active aferente localității Vișinești au fost raportate localității Vârfuri, iar în fapt pe raza localității Vârfuri nu este înregistrat niciun caz activ de COVID-19.”, anunță Prefectura, conform Digi24.

Prefectura anunță remedierea erorii

Din comunicatul Prefecturii mai aflăm că cei de la DSP nu au prezentat nicio explicație care să justifice eroarea.

ADVERTISEMENT

”Atât Instituția Prefectului – județul Dâmbovița, cât și C.J.S.U. Dâmbovița sunt instituții care, în gestionarea măsurilor de creștere a capacității de răspuns împotriva pandemiei de COVID-19, își bazează deciziile pe datele furnizate de către D.S.P. Dâmbovița. Aceste erori de genul celor înregistrate în comunicarea de ieri sunt de neînțeles și inacceptabile.

Astăzi (n.r. marți, 27 octombrie) în ședința C.J.S.U. când va fi analizată noua incidență a cazurilor, Hotărârea nr. 64 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița va fi revocată și avem speranța că, pe viitor, nu vom mai fi martorii unor asemenea situații”. a mai transmis Prefectura.

ADVERTISEMENT