News

Restricțiile anti-Covid, ridicate într-o țară din Europa. Oamenii nu mai au nevoie de pașaport sanitar și de mască

Revenirea la normalitate. O țară din Europa a ridicat toate restricțiile anti-Covid.
11.09.2021 | 16:05
Restrictiile antiCovid ridicate intro tara din Europa Oamenii nu mai au nevoie de pasaport sanitar si de masca
ADVERTISEMENT

Începând de vineri, 10 septembrie, o țară din Europa căuta drumul spre normalitate, după 1 an și jumătate de pandemie. Astfel, autoritățile au hotărât să ridice aproape toate restricţiile.

Danezii încearcă să revină la viaţa de dinainte de pandemie. Oamenii acestei țări nu mai trebuie să poarte măşti de protecţie, nu mai au nevoie de paşaport sanitar, angajaţii firmelor revin în birouri, iar concertele pot fi organizate în prezenţa a zeci de mii de fani, informează AFP.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă a programat un concert sold-out cu 50.000 de spectatori, o premieră pentru Europa în aceste vremuri confuze. Pe 4 septembrie avusese loc deja un prim festival la Copenhaga, denumit “Revenirea la viaţă”. Atunci avuseseră acces 15.000 de persoane, conform știrileprotv.

“Să mă aflu în mulţime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 şi de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă concertul din urmă cu o săptămână.

ADVERTISEMENT

Paşaportul sanitar nu mai este obligatoriu în Danemarca

Pașaportul verde care a creat atât de multe dispute legate de discriminare a fost înlăturat complet de danezi. Deja de la 1  septembrie, această restricţie mai era valabilă doar în cluburile de noapte.

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, a dat asigurări la sfârşitul lunii august, când a spus că guvernul de la Copenhaga “nu va ezita să acţioneze cu rapiditate dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii”.

ADVERTISEMENT

Pentru autorităţile daneze, această revenire la viaţa de dinainte de pandemie trebuie să fie însoţită de respectarea strictă a măsurilor de igienă şi de izolarea bolnavilor de COVID-19.

Danemarca, prima țară din Europa care ridică restricțiile

“Amintirea coronavirusului va dispărea foarte repede din minţile unora, dar va rămâne în ale altora, iar pentru domeniul restauraţiei sunt sigur că această perioadă a schimbat datele problemei. Sectorul nostru trebuie să se gândească la o modalitate care să-l ajute să devină mai rezistent”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Noul an şcolar din Danemarca va rămâne marcat de necesitatea prezentării unui paşaport sanitar şi/sau a unui test COVID-19 cu rezultat negativ. Totodată, purtarea măştilor sanitare este obligatorie în aeroporturi.

“Până în prezent, variantele au respectat imunitatea oferită de vaccin, dar dacă apar alte variante cu evadare imunitară (care prezintă rezistenţă la vaccin, n.r.), va trebui să ne regândim strategia”, a precizat Lone Simonsen, medicul epidemiol și profesoară la Universitatea Roskilde.

73% dintre cei 5,8 milioane de danezi sunt în prezent vaccinaţi cu schemă completă, iar acest procent este de 96% în rândul rezidenţilor de peste 65 de ani. Autoritățile daneze intenţionează să monitorizeze cu mare atenţie numărul spitalizărilor. A treia doză de vaccin anti-COVID-19 este propusă persoanelor din grupele vulnerabile începând de joi.

ADVERTISEMENT
Tags: