News

Prima ședință a coaliției PNL-PSD-UDMR. Marcel Ciolacu, despre certificatul verde: ”Alexandru Rafila va veni cu o propunere, pe prevenire”. Update

Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc, luni, la Parlament. Restricțiile de Sărbători, certificatul verde și bugetul pe 2022, pe lista primei ședințe a coaliției
06.12.2021 | 21:57
Prima sedinta a coalitiei PNLPSDUDMR Marcel Ciolacu despre certificatul verde Alexandru Rafila va veni cu o propunere pe prevenire Update
ADVERTISEMENT
06-12-2021
20:07

Marcel Ciolacu, despre certificatul verde: ”Alexandru Rafila va veni cu o propunere, pe prevenire”

Marcel Ciolacu a afirmat că există două propuneri privind certificatul verde și că în maxim două zile Ministrul Sănătății va veni cu un nou act normativ.

”Sunt două propuneri, să venim cu un nou act normativ pe care domul Rafila nu l-a finalizat până acum, dar în 48 de ore îl va finaliza și se va discuta. Categoric va exista o propunere care până la sfârșitul anului să treacă de parlament. Coaliția nu coordonează Guvernul, ia anumite decizii politice în ceea ce privește necesitatea României. Eu am făcut un apel către toți oamenii politici să se abțină pe domeniul pandemiei. Momentan proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat, a căzut la Senat. Deci înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu nouă propunere, ceva pe prevenire și când să se introducă acest certificat verde. Există două variante, să se meargă pe acest proiect de lege sau pe noul act normativ care se va discuta în Coaliție”, a declarat liderul PSD, luni seară. 

06-12-2021
14:15

Florin Cîțu, despre certificatul verde: "Este nevoie de el"

PNL consideră că certificatul verde trebuie adoptat cât mai repede.

Potrivit liberalului Florin Cîțu, această măsură va ajuta atât economia, cât și campania de vaccinare.

“Este lege pe care eu am iniţiat-o, împreună cu ministrul Internelor, eu vreau să treacă. Aud tot felul de alte variante. Ceea ce eu citesc, întârzieri, până la urmă, trebuie să ne hotărâm foarte clar: vrem sau nu vrem acest certificat verde. Eu am spus că este nevoie de el.

Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă cu un certificat verde şi poţi să ai şi o campanie de vaccinare care poate să aibă succes. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede”, a precizat acesta.

06-12-2021
12:46

Marcel Ciolacu, la ședința din Parlament: "Eu nu susțin vaccinarea obligatorie"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie. Din punctul lui de vedere, fiecare om are dreptul să decidă dacă este bine să se vaccineze sau nu. De asemenea, acesta a mai precizat însă că are dreptul la viaţă, apostrofând-o pe senatoarea Diana Şoşoacă că nu poartă mască.

“Cred că nu este nici prima oară şi nu va fi nici ultima oară când am să spun că eu nu susţin vaccinarea obligatorie, dar am dreptul în primul rând la viaţă. Fiecare decide dacă e bine să se vaccineze sau nu. Vă rog, doamna colegă, să purtaţi mască sau să mă protejaţi să nu mă îmbolnăviţi”, a spus Marcel Ciolacu la ședința care a avut loc luni, 06 decembrie.

Nu este prima dată când Diana Şoşoacă este apostrofată. La una dintre şedinţele Senatului, cineva a apelat la numărul de telefon 112 deoarece senatoarea nu purta mască, care este obligatorie în acest context pandemic. 

Prima şedinţă a coaliţiei PNL-PSD-UDMR are loc luni, 06 decembrie, la Parlament. Printre subiectele care vor fi discutate se numără restricțiile de Sărbători, certificatul verde și bugetul pe anul viitor.

Ce subiecte vor fi discutate în prima ședință a coaliției PNL-PSD-UDMR

Liderii partidelor PNL, PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se întrunesc luni, la Parlament, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă. Aceștia au în vedere restricțiile de Sărbători, certificatul verde, precum și bugetul de stat pe anul 2022.

ADVERTISEMENT

Bugetul de stat este prioritar pentru coaliția de guvernare. Potrivit prim-ministrului, Nicolae Ciucă, bugetul de stat ar trebui adoptat în Guvern până la data de 17 decembrie, iar până de Crăciun acesta să fie deja votat și de Parlament. Nicolae Ciucă a declarat în ședința de guvern de vineri că vrea ca bugetul de stat pe anul viitor să fie terminat și aprobat până la data de 24 decembrie.

Ce decizie va fi luată în privința certificatului Covid

Șefii partidelor din coaliție vor discuta și despre forma finală a certificatul verde, cu care PNL, PSD și UDMR vor merge în Parlament, la votul final din Camera Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

“Ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acum câteva zile.

Potrivit acestuia, schimbarea numelui din certificat verde în certificat Covid este necesară și pentru a respecta legislația UE. Certificatul se va introduce sau se va retrage în funcţie de evoluţia pandemiei și a incidenţei COVID.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila consideră că certificatul verde ar trebui să-și păstreze toate cele trei aspecte care dovedesc protecția împotriva coronavirusului, mai precis vaccinare, testare și trecere prin boală.

Ce restricții vor trebui respectate de Crăciun și Revelion

În ședința de luni se va hotărî dacă vor fi restricţii de Crăciun și Revelion.

Cu toate că rata de infectare cu COVID-19 a scăzut la nivel național, autorităţile sunt în alertă în această perioadă din cauza noii variante Omicron.

ADVERTISEMENT

Premierul Ciucă a avut duminică o întâlnire cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, precum și cu alți oficiali ai țării, pentru a discuta despre posibile soluții în vederea combaterii Omicron.

“Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală urmează sa fie carantinare timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătorie, vor intra in carantina timp de 14 zile”, a declarat Alexandru Rafila, după şedinţă.

ADVERTISEMENT