News

Resturi din racheta chinezească rătăcită în spațiu, găsite în Oceanul Indian. Anunțul Chinei

09.05.2021 | 10:05
Resturi din racheta chinezeasca ratacita in spatiu gasite in Oceanul Indian Anuntul Chinei
ADVERTISEMENT

Așa cum anticipau specialiștii încă din urmă cu câteva zile, resturi ale celei mai mari rachete chinezești, rătăcită recent în spațiu, au intrat în atmosferă în prima parte a zilei de duminică. China anunță că acestea au fost găsite în Oceanul Indian.

Potrivit Agenției Spațiale de la Beijing, o parte importantă din racheta chinezească reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, după speculaţii intense despre locul în care ar putea cădea acest obiect de 18 tone, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Comandamentul Spațial al SUA a confirmat faptul că această rachetă a reintrat în spațiul terestru peste Peninsula Arabică. ”Nu se știe dacă resturile au afectat zone uscate sau apa”, a spus agenția de peste ocean.

Resturi din racheta chinezească rătăcită în spaţiu, găsite în Oceanul Indian

Un segment destul de important din racheta chinezească reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, a anunţat agenţia spaţială a Chinei.

ADVERTISEMENT

”Conform monitorizării şi analizei, la 10.24 (02.24 GMT), la 9 mai 2021, primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat în atmosferă”, a transmis într-un comunicat Biroul chinez de inginerie spaţială, furnizând coordonatele unui punct situat în Oceanul Indian, în apropiere de Maldive.

Potrivit sursei citate, mare parte din acest segment s-a dezintegrat şi a fost distrus la intrarea în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Înaintea reintrării rachetei, existau temeri că resturile ar putea lovi o zonă locuită. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că China a fost neglijentă în a lăsat racheta să cadă din orbită.

Racheta Long March 5B a fost lansată pentru trimiterea săptămânii trecute a primului modul al viitoarei stații spațiale chineze, numit Tianhe.

ADVERTISEMENT

Contul de Twitter Space-Track, care a folosit date militare americane, a confirmat de asemenea intrarea în atmosferă a rachetei.

Experții au dat asigurări că resturile rachetei nu reprezintă un pericol pentru spațiile locuite

Căderea acestui segment confirmă previziunile unor experţi încă de acum câteva zile. Aceștia au spus că există mari şanse ca resturile rachetei să se prăbuşească în mare deoarece planeta este acoperită de apă în proporţie de 70%.

Tianhe a fost lansat de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang din Hainan, China, pe cea mai mare rachetă de transport din China, joi (29 aprilie). Statul chinez afirma atunci că lansarea a fost un succes total.

Racheta Long March-5B Y2 a transportat în spațiu primul modul al viitoarei stații spațiale chineze.

ADVERTISEMENT
Tags: