News

Rețea de certificate false de vaccinare, funcțională pe internet. Florin Cîțu: ”E inadmisibil ca aceste cazuri să fie descoperite de jurnaliști”. Update

Un grup constituit pe rețeaua socială Telegram pune la dispoziție celor interesați certificate de vaccinare false, la prețul de 100 de euro bucata. Premierul Florin Cîțu a avut o reacție furioasă după aceste
30.08.2021 | 17:33
Retea de certificate false de vaccinare functionala pe internet Florin Citu E inadmisibil ca aceste cazuri sa fie descoperite de jurnalisti Update
ADVERTISEMENT
30-08-2021
14:34

Premierul Florin Cîțu, reacție furioasă în cazul certificatelor false de vaccinare: ”E inadmisibil ca aceste cazuri să fie descoperite de jurnaliști”

Luni, 30 august, la o zi după ancheta Digi24 care scotea la iveală existența unei rețele de certificate false Covid, premierul Florin Cîțu a reacționat extrem de furios, lansând critici dure la adresa autorităților.

Șeful Guvernului spune că ”este inadmisibil ca astfel de rețele să fie descoperite de un jurnalist” în condițiile în care ”există atâtea forțe de ordine și instituții care ar trebui să se ocupe de asta”.

”Astăzi (n.r. luni, 30 august) am avut o discuție în ședința de guvern și am cerut ministerului afacerilor interne și ministerului justiției să vorbească cu ministerul public și ministerul sănătății. Mi se pare inadmisibil că așa ceva se întâmplă, în primul rând.

Avem instituții care au primit resurse de la bugetul de stat și MAPN și Ministerul Public și aceste lucruri sunt descoperite de un jurnalist. Mi se pare inadmisibil și am spus asta în ședința de guvern. Nu se poate să avem atâtea forțe de ordine sau instituții care ar trebui să se ocupe să descopere aceste rețele și ele să fie descoperite de un jurnalist.

Corpul de control al prim-ministrului va analiza și va merge și va vedea ce se întâmplă, care este situația. În același timp, am fost de la începutul anului un susținător al vaccinării prin medicii de familie. Am oferit resurse de la începutul anului în această direcție. Nu aș vrea să mai văd astfel de situații că se întâmplă”, a spus premierul, într-o conferință de presă.

Pe rețeaua rusească Telegram, considerată drept una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, există un grup intitulat ”CERTIFICAT_COVID19”, în care membrii pot cumpăra acest tip de document, se arată într-o anchetă Digi24.

Grupul are 600 de membri iar cei care au creat grupul fac la comandă certificate fără să fie nevoie de vaccinarea efectivă.

ADVERTISEMENT

Pentru comenzi, trebuie să contactezi userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

„Certificatul este 100% original”

Pentru document, falsificatorul are nevoie de numele, prenumele, vârsta, CNP-ul și domiciliul unei persoane. în schimbul a 100 de euro, certificatul este gata în 24 de ore, fiind menționat că persoana respectivă a fost vaccinată cu serul.

ADVERTISEMENT

Certificatul este 100% original. creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat. Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul”, spune falsificatorul într-un dialog online cu reporterul.

Pentru a-și convinge clienții mai reticenți, trimite inițial un certificat de vaccinare ce pare a fi emis de centrul de vaccinare de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București.

ADVERTISEMENT

Și mai vine și certificatul care confirmă vaccinarea. Cu ăsta din poză îl folosești la vamă/ serviciu etc. Ăla este așa doar pentru autorităţi să îl arăţi. Aici este QR cod şi restul informaţiilor necesare”, precizează falsificatorul.

După trimiterea adeverinței de la centrul de vaccinare, certificatul propriu-zis este trimis după ce se face plata prin PayPal. Certificatul reproduce cu fidelitate formatul celui  original, valabil în Uniunea Europeană, având inclusiv codul QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.

ADVERTISEMENT

Însă afirmația „comerciantului” că certificatul ar fi eliberat chiar de către medici este falsă, lucru dovedit de faptul că la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu nu există niciun centru de vaccinare.

Foarte scurt, noi nu avem centru de vaccinare (…) Este o mizerie! Ceea ce fac, în primul rând, dacă obțin un astfel de certificat este cel puțin o contravenție, dacă nu o infracțiune, pentru că este fals în acte. Să încerce să nu eludeze legea, pentru că virusul nu ține seama de hârtie. De fapt, certificatul real de vaccinare îi protejează nu doar pe ei, ci și pe cei din jur”, a declarat Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu.

ADVERTISEMENT