News

Rețea de contrabandă cu țigări, destructurată de DIICOT: 23 de rețineri și peste 600 de mașini puse sub sechestru

DIICOT a destructurat o rețea uriașă de contrabandă cu țigări. S-au emis 23 de rețineri și peste 600 de mașini au fost puse sub sechestru.
14.07.2021 | 20:00
Retea de contrabanda cu tigari destructurata de DIICOT 23 de retineri si peste 600 de masini puse sub sechestru
ADVERTISEMENT

O rețea uriașă de contrabandă cu țigări, cu legături interne și externe, a fost destructurată de angajații DIICOT.

În cursul zilei de miercuri, procurorii au pus sub sechestru peste 600 de autoturisme, sute de suprafețe de teren, 50 de imobile, dar și acțiuni deținute la 18 firme, într-un dosar de trafic de țigări și spălare de bani în care au fost reținute 23 de persoane.

ADVERTISEMENT

Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost înființară în 2017 în Arad, fiind formată din aproximativ 100 de persoane care au făcut trafic cu țigări provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia.

DIICOT a destructurat o rețea uriașă de traficanți de țigări. Zeci de rețineri și sute de mașini puse sub sechestru

În acest dosar, angajații DIICOT au făcut, marți, 157 de percheziții, însă liderii grupării nu au fost găsiți. Un număr total de 23 de persoane au fost reținute în acest caz și vor fi duse în instanță cu propunere de arestare preventivă.

ADVERTISEMENT

Procurorii anunță că doi suspecți care urmau să fie audiați în dosar au fost de negăsit, unul dintre ei fiind liderii grupării. Potrivit unor surse judiciare, acesta din urmă a plecat de acasă cu câteva ore înaintea acțiunii, iar acum se fac verificări pentru a se stabili cum a reușit să scape de acțiune.

Din curtea casei liderului grupării, polițiștii au ridicat un autoturism Ferrari.

În plus, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale.

ADVERTISEMENT

Ancheta a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara, precizează DIICOT.

  • 10 milioane de lire sterline este prejudiciul în acest dosar, apreciază anchetatorii

DIICOT, informații despre rețeaua traficanților de țigări

Din datele oferite de DIICOT, în cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, ar fi achiziționat cantități importante de țigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

ADVERTISEMENT

”Profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, ar fi achiziţionat cantităţi importante de ţigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializat în România şi alte ţări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani.

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport, controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România.

După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.

“O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, autorităţile engleze reuşind să captureze, până în prezent, ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, afirmă anchetatorii.

ADVERTISEMENT
Tags: