News

Rețea de sclavie destructurată de DIICOT Maramureș. Copii cu vârsta între 12 și 18 ani, izolați de familiile lor din Germania

27.08.2019 | 16:36
Retea de sclavie destructurata de DIICOT Maramures Copii cu varsta intre 12 si 18 ani izolati de familiile lor din Germania

O rețea de sclavie a fost destructurată de DIICOT Maramureș. Este vorba despre doi soți germani care țineau copii cu vârstele între 12 și 18 ani în condiții inumane, toți de cetățenie germană. Aceștia erau folosiți la tot felul de munci. Descoperirea a fost făcută de procurori în Vișeul de Sus, județul Maramureș.

Rețea de sclavie descoperită de DIICOT Maramureș: Minori bătuți, înfometați și izolați de familiile lor din Germania

Copiii au ajuns în Maramureș sub pretextul unui program de reeducare în mijlocul naturii, informează astăzi DIICOT. Aceștia erau puși să muncească în gospodăriile localnicilor și erau umiliți, ba chiar înfometați și chinuiți zi de zi de cuplul care acum riscă ani grei de pușcărie, notează hotnews.ro.

DIICOT are 8 suspecți, printre care doi soți germani. Acțiunile de care sunt acuzați s-ar fi petrecut timp de cinci ani, mai exact între 2014 și august 2019, recent. Conform comunicatului emis de procurori, nemții au constituit un „grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”.

rețea sclavie maramureș
DIICOT are 8 suspecți cu privire la rețeaua de sclavie din Vișeu de Sus. Sursa foto: național.ro

Programul, finanțat de autoritățile din Germania și aprobat de Ministerul Muncii de la noi

Tinerii erau supuși unor munci epuizante și nu aveau voie să comunice cu familiile lor din Germania, dar nici cu autoritățile din România. Copiii erau bătuți, nu erau hrăniți cum trebuie sau aproape deloc, ținuți în ploaie, frig și ger pe banii statului german. Chiar și autoritățile de la Berlin sunt șocate de descoperirea făcută de procurorii români, căci banii erau asigurați în cu totul alte scopuri și pentru ce se întâmpla la Vișeu, în realitate.

Este vorba despre „Projekt Maramureș”, un program social care a primit licență de funcționare din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la noi. În acte, programul este unul de apreciat, însă în realitate cei care se ocupau de acest proiect comiteau o serie de infracțiuni în lanț.

 

Tags: