News

Reţea de spionaj descoperită pe teritoriul Republicii Moldova. Era finanţată din străinătate pentru a răsturna conducerea ţării

Contraspionajul moldovean a prevenit o tentativă de schimbare prin violenţă a puterii de la Chişinău. A reţinut mai multe persoane a căror activitate era finanţată de un alt stat.
23.02.2023 | 18:12
Retea de spionaj descoperita pe teritoriul Republicii Moldova Era finantata din strainatate pentru a rasturna conducerea tarii
Contraspionajul moldovean a destructurat o reţea ce urmărea destabilizarea ţării Foto: sis.md
ADVERTISEMENT

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova investighează o rețea în care sunt implicaţi cetățeni moldoveni, dar și ai altui stat, sub suspiciune de acțiuni de trădare de patrie și spionaj, după cum se arată într-un comunicat al Serviciului.

Acţiunile grupului sunt investigate din 2020

În momentul de faţă se află în curs de investigare cinci persoane – cetățeni ai Republicii Moldova – dintre care două au fost reținute și plasate în arest încă din luna decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de suspect.

ADVERTISEMENT

“Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de ‘înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova’ – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a ordinii constituționale în stat, prin violență”, se arată în comunicatul SIS.

Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova. Comunicatul nu dezvăluie naţionalitatea celorlalte persoane implicate în această tentativă de răsturnare a puterii legitime. Codul penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani.

ADVERTISEMENT

“Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”, mai transmit cei din Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei.

Ultima acţiune a contraspionajului moldovean vine în contextul în care autorităţile de la Chişinău au fost informate că Rusia intenţionează să răstoarne puterea în Republica Moldova. Volodimir Zelenski declara că i-a spus președintelui moldovean Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei. “Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova. Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănător Ucrainei”, declara Volodimir Zelenski.

La scurt timp de la declarațiile făcute de președintele ucrainean, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat că a recepționat aceste informații. SIS a confirmat că, atât din informațiile prezentate de ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități ce ar duce la subminarea statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

ADVERTISEMENT

Ulterior, nu mai departe de marţi, Zelenski a avertizat conducerea Republicii Moldova că Rusia vrea să preia controlul Aeroportului din Chişinău. El declara într-un interviu că planul Rusiei este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, iar pentru asta Moscova ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina, dinspre Transnistria.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Un francez nu poate să-și găsească un loc de muncă din cauza înfățișării...
Un francez nu poate să-și găsească un loc de muncă din cauza înfățișării sale: „Îmi place să fiu privit ca un tip normal”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Reacţia mamei suspectului din Brăila, după ce poliţiştii au găsit în casa ei...
Reacţia mamei suspectului din Brăila, după ce poliţiştii au găsit în casa ei un cuţit ascuns în bibliotecă
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile...
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile șocante făcute de Adina Maria în scandalul uriaș
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54...
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54 de ani. A pozat fără inhibiții la malul mării
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Prințul William e putred de bogat. Ce avere deține viitorul rege
Prințul William e putred de bogat. Ce avere deține viitorul rege
Veste de ultimă oră pentru o categorie de pensionari. Ce trebuie să facă...
Veste de ultimă oră pentru o categorie de pensionari. Ce trebuie să facă pentru a le creşte pensia după recalculare
Dumitru Buzatu, nemulțumit că a fost interogat de „mascați cu veste antiglonț” atunci...
Dumitru Buzatu, nemulțumit că a fost interogat de „mascați cu veste antiglonț” atunci când a fost prins cu mita în portbagaj. Apărarea: „I-a fost încălcat dreptul la tăcere”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi