O rețea de transport feroviar de mare viteză va apărea în Europa, urmând să conecteze 39 de țări prin acest sistem. Inclusiv Ucraina, Turcia și Marea Britanie vor face parte din proiectul denumit „Starline a 21st Europe”.
Statele europene ar urma să fie interconectate prin această rețea de trenuri de mare viteză. Potrivit proiectului, totul va funcționa asemenea unui sistem de metrou, arată publicați Euronews.com.
Scopul este acela de a îmbunătăți infrastructura europeană feroviară, iar cetățenii să ajungă mult mai rapid dintr-o țară în alta. Rețeaua ar urma să devină funcțională în următorii 15 ani, adică până în 2040.
„Un sistem feroviar cu adevărat integrat nu mai este doar o chestiune de confort; este o necesitate strategică pentru reziliența Europei în secolul XXI.
Conceput ca un sistem de metrou, Starline schimbă modul în care europenii își percep propriul continent – nu ca o colecție de capitale îndepărtate, ci ca o rețea unică, în mișcare rapidă, în care fiecare conexiune, fie pentru oameni, fie pentru bunuri, este ușor accesibilă”, explică think tank-ul, potrivit sursei citate.
Concret, rețeaua va cuprinde 22.000 de kilometri, urmând să lege 39 de destinații din Europa. Proiectul prevede ca transportul să fie cu circa 30% mai rapid față de transportul rutier sau cel feroviar actual.
Călătoriile vor fi ultrarapide, urmând ca trenurile să circule cu viteze de circa 400 km/h. De exemplu, oamenii vor putea ajunge din capitala Finlandei, Helsinki, la Berlin în aproximativ cinci ore.
„Kiev – Berlin, o călătorie istoric realizată pe durata unei nopți, va deveni o conexiune rapidă și previzibilă. Milano – München, în prezent un traseu lent și sinuos, se va transforma într-o legătură frecventă între centre economice majore”, a mai spus think tank-ul.
Designul trenurilor Starline va fi aparte, urmând să aibă o culoare albastru închis. Vagoanele nu vor fi construite pe clase, ci pe diferite spații, în funcție de nevoile pasagerilor, precum zone de liniște sau spații pentru familii.