News

Rețea Mossad care primea ordine în România, destructurată de autoritățile turce

Serviciile Secrete de la Ankara au anihilat o rețea Mossad care acționa pe teritoriul Turciei. Agenții israelieni veneau de multe ori în România, unde făceau schimb de informații cu superiorii.
21.10.2021 | 18:52
Retea Mossad care primea ordine in Romania destructurata de autoritatile turce
Turcia a destructurat o rețea Mossad care ajunsese și în România
ADVERTISEMENT

Lovitură de imagine pentru serviciile secrete din Turcia, care au anunțat recent capturarea unei ample rețele de spionaj, compusă din 15 presupuși colaboratori ai temutului Serviciu Israelian de Informații Mossad.

Potrivit cotidianului Sabah, suspecți ar fi călătorit în mod regulat în diverse țări, multe din regiunea Mării Negre, inclusiv în România, unde făceau schimb de informații cu superiorii și stabileau noile direcții de lucru.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților din Turcia, un număr de peste 200 de agenți ai Serviciului Național de Informații au filat mai bine de un an rețeaua în cauză. Suspecții acuzați de spionaj au fost reținuți în cadrul unei operațiuni complexe, desfășurată pe 7 octombrie.

Agenții Mossad operau în grupuri mici

Haaretz şi Times of Israel notează că autoritățiile turce susțin că spionii, de etnie arabă, operau numai în grupuri mici, de maximum trei persoane. Aria de interes a grupării se întindea în cinci zone ale Turciei.

ADVERTISEMENT

Principalul obiectiv al grupării Mossad era monitorizarea atentă a studenților palestinieni, dar și de alte naționalități, așa după cum susțin surse apropiate ale anchetatorilor regimului de la Ankara.

Deplasările agenților reținuți era din cele mai diverse. Aceștia au fost urmăriți în descinderi la Zurich (Elveția), Zagreb (Croația), Nairobi (Kenya) și chiar București, unde se întâlneau cu superiori din structura Mossad, care le transmiteau noile obiective de urmărit.

ADVERTISEMENT

Mossad plătea și zeci de mii de euro pentru informații

Informații din anchetă arată că Mossadul plătea sume considerabile, și de câteva zeci de mii de euro, în schimbul unor informații verificabile de certă valoare. Banii erau transferați cu ajutorul serviciilor financiare online, dar și folosind criptomonedele.

Conform cotidianului Haaretz, una dintre posibilele ținte ale celor 15 presupuși agenți Mossad ar fi fost un centru de comandă al organizației islamiste Hamas, amplasat chiar în Turcia.

ADVERTISEMENT

În iunie 2021, Yossi Cohen, fostul șef al agenției israeliene de spionaj Mossad, a acordat un interviu incredibil, în care a dezvăluit că Israelul a fost în spatele atacurilor recente care au vizat programul nuclear al Iranului și pe liderul acestuia.

Interviul – difuzat de Channel 12 – a oferit o recunoaștere explicită a unor acțiuni pe care Israelul nici nu le-a confirmat, nici nu le-a infirmat până acum. În cadrul reportajului, Cohen i-a avertizat și pe alți oameni de știință din programul nuclear al Iranului că ar putea deveni ținte clare.

„Dacă un om de știință este dispus să-și schimbe cariera și nu ne va mai răni, atunci da, uneori le oferim o cale de ieșire”, a comentat atunci Cohen, fostul șef Mossad.

Fostul șef Mossad face dezvăluiri incredibile

Printre atacurile devastatoare care au vizat Iranul se numără mai ales exploziile de la instalația nucleară din Natanz. Acolo, centrifugele îmbogățesc uraniul într-o hală subterană concepută pentru a le proteja de atacurile aeriene. În iulie 2020, o explozie misterioasă a distrus ansamblul de centrifuge avansat de la Natanz.

Cât despre asasinarea, în noiembrie, a lui Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear militar de la Teheran, Cohen nu l-a contrazis pe jurnalistul care a afirmat că întreaga operațiune a fost semnată și monitorizată chiar de șeful Mossad.

Despre operațiunea Israelului de sustragere a documentelor din arhiva programului nuclear militar al Iranului, s-a spus în cadrul interviului că au fost folosiți 20 de agenți care au sustras material din 32 de seifuri, apoi au scanat și au transmis o mare parte din documente. De o sinceritate dezarmantă, Cohen a confirmat că Mossad a primit cea mai mare parte a materialului înainte de a fi scos fizic din Iran.

”Pentru noi a fost important ca lumea să vadă acest lucru, dar mai ales ca mesaj pentru Iran: ”Dragi prieteni: Unu, ați fost penetrați. Doi, vă vedem. Trei, era minciunilor s-a terminat”, a încheiat Cohen un interviu care face vâlvă și astăzi.

ADVERTISEMENT