Life

Rețeta bunicilor pentru varză murată. Ce trebuie să pui ca să nu se acrească prea tare. Va fi perfectă până la primăvară

Secretul bunicilor în privința verzei murate a fost dezvăluit. Ce trebuie să pui neapărat ca să nu se acrească mult prea puternic
12.11.2022 | 07:00
Reteta bunicilor pentru varza murata Ce trebuie sa pui ca sa nu se acreasca prea tare Va fi perfecta pana la primavara
Rețeta bunicilor pentru varză murată, una cu care nu vei da greș. Sursa foto - lauralurențiu.ro
ADVERTISEMENT

Fiecare gospodină în parte trebuie să pună varză la murat, pentru sezonul rece. Iarna poate fi păcătoasă, dar o zeamă bună, o salată sau câteva frunze de varză pentru sarmale pot schimba totul. Așadar, vorbim despre o garnitură pe care românii o apreciază, dar și despre multe alte preparate specifice pe timp de iarnă.

Cum puneau bunicii varza murată

Există un lucru pe care bunicii noștri îl făceau fără să se abată vreodată de la el. Din nefericire, noile generații îl cam omit și de aici și „dezastrul” din butoaie. Mai ales că nu trebuie să uităm niciodată posibilitatea ca zeama de varză murată să se acrească prea tare.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie făcut ca să scăpăm de această problemă? Nimic mai simplu. În primul rând trebuie să înțelegeți că nu orice varză varză poate fi pusă la murat.

Aceasta este obligatoriu să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri. De asemenea, căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele sănătoase, neafectate de insecte.

ADVERTISEMENT

Cine respectă câțiva pași elementari va avea parte de cea mai gustoasă varză murată toată iarnă. Mai mult decât atât, aceasta va fi bună de mâncat până în Postul Paştelui.

Un alt detaliu aparte legat de varză e acela că n-ai voie să pui în butoi legume care nu sunt recoltate toamna. ”La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, a dezvăluit Loredana Tănase, gospodină din Berca, pentru adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

După ce ați ales în mod corect varza urmează saramura. Nu vă jucați, nu încercați să mergeți pe ocolite, să faceți totul din ochi. Aceasta trebuie pregătită pe cântar, pentru că la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 grame de sare grunjoasă, una special concepută pentru murături.

Nu în ultimul rând este vorba și despre butoi. Că doar nu vă așteptați să aveți o varză excepțională într-un butoi murdar. Acesta trebuie curățat foarte bine cu apă, apoi lăsat la uscat.

ADVERTISEMENT

Se așează apoicrenguțele de viță de vie sau butucii de lemn pe fundul recipientului. Trebuie să știți că poziționarea unei bucate de lemn de mesteacăn va face ca varza să nu se acrească prea tare.

În mod evident, peste acestea condimentezi cu crenguţe de cimbru, piper legat în săculeţe de tifon, mărar uscat, După care treci la așezarea morcovilor și a rădăcinilor de țelină tăiate pe lungime. Mai poți pune hrean sau felii de gutuie.

”La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adaugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, recomandă bucătarul buzoian Cristi Dobre pentru sursa anterior citat.

”(..) E bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte”, este sfatul Loredanei Tănase.

Important este să cunoști și faptul că butoiul trebuie vânturat o dată sau de două ori. E nevoie ca acesta să stea la temperatura camerei, nu în beci, ca să fermenteze.

La două săptămâni distanță când a început să se acrească bine, dizolvă în puţină zeamă de varză plicul de conservant şi toarnă-l în butoi, ca să nu prindă floare. Abia acum poți muta recipientul în beci. Și nu ezita să-l mai vânturi atunci când simți această nevoie. Vei avea o varză minunată și delicioasă

ADVERTISEMENT