Life

Rețeta care i-a înnebunit pe românii din diasporă. Este cea mai căutată de pe internet. Le alină dorul de casă înaintea Paştelui

Rețeta de post care i-a înnebunit pe românii din diasporă. Este cea mai căutată în această perioadă. Cum o poți prepara.
29.03.2023 | 12:39
Reteta care ia innebunit pe romanii din diaspora Este cea mai cautata de pe internet Le alina dorul de casa inaintea Pastelui
Rețeta care i-a înnebunit pe românii din diasporă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii din diasporă gătesc rețeta de sarmale de post pentru a-și aminti de casă în această perioadă, când mai sunt doar câteva săptămâni până la Paște. Este un fel de mâncare pe care îl poți prepara ușor, însă trebuie să respecți ingredientele și pașii de preparare.

Rețeta care face furori printre românii din diasporă. Ingrediente pentru sarmalele de post

În perioada Postului Paștelui, și românii aflați peste hotare respectă tradițiile și obiceiurile specifice, inclusiv preparatele alimentare care se pot consuma în post.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai apreciate rețete de post este cea de sarmale cu ciuperci și orez, în foi de varză acră. Ingredientele se găsesc ușor, motiv pentru care rețeta le este la îndemână și românilor din străinătate. De altfel, este și cea mai căutată rețetă pe internet.

Pentru ca sarmalele de post să-ți iasă ca la carte, este nevoie să respecți toți pașii rețetei. Doar așa vei reuși să le faci cum trebuie și să te bucuri de un preparat care îți poate alina dorul de casă. Iată lista ingredientelor de care ai nevoie:

ADVERTISEMENT
  • o varză murată (din aceasta scoți 8 – 10 foi murate)
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 250 g ciuperci din conservă sau 500 g ciuperci proaspete
  • 100 g morcov
  • 50 ml ulei
  • 250 g suc de roșii/bulion
  • sare
  • piper
  • mărar verde tocat
  • pătrunjel verde tocat (opțional)
  • puțin cimbru uscat (opțional)

Mod de preparare pentru sarmalele de post cu ciuperci și orez

Se curăță ceapa și morcovul, iar ciupercile se spală și se scurg. Se dă totul printr-un robot echipat cu răzătoarea mare. Se poate folosi și mașina de tocat carne, dar ingredientele nu trebuie amestecate. Ceapa, morcovul și ciupercile se rad sau se toacă pe rând și se colectează în trei recipiente diferite.

ADVERTISEMENT

Se alege o tigaie antiaderentă, în care se pune la călit ceapa, cu ulei și puțină sare. Se amestecă ocazional și e gata atunci când devine sticloasă. Morcovul ras se adaugă în tigaie și se lasă la sotat timp de 3 – 4 minute, iar la final se adaugă și ciupercile.

Se adaugă apoi orezul și se amestecă bine. Acesta trebuie călit timp de 1 – 2 minute. Se asezonează totul cu sare și piper și se stinge focul, notează savoriurbane.ro. Poți toca o mână de mărar verde, pe care să o adaugi la final peste amestec.

ADVERTISEMENT

Cum se pregătește varza pentru sarmale

Tigaia cu umplutură pentru sarmale se lasă la răcorit, apoi se trece la pregătirea verzei. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, atunci trebuie să o clătești sau să o lași la scurs timp de 10 – 20 de minute.

Se iau pe rând foile, se îndepărtează cotorul și se împart în 3 – 4 astfel încât să obții o formă dreptunghiulară cât mai regulată. Se păstrează cotoarele și resturile de la foi pentru a căptuși vasul în care vor fi gătite sarmalele.

Se pune câte o lingură din compoziție pe câte o foaie de varză. La final se îndeasă capetele sarmalei și se procedează așa până când se termină foile. La final, sarmalele se pun într-un castron. Se toacă apoi nervurile, cotoarele și resturile de la varză.

Pe fundul unui vas se pune un trat generos de cotoare și varză murată, în care se aliniază sarmalele pe două rânduri. Se mai poate toca niște verdeață (mărar și pătrunjel), care se poate presăra deasupra sarmalelor. Se încheie totul cu încă un strat de varză și cotoare tăiate, după care se toarnă sucul de roșii. Sarmalele se pot stropi cu o lingură de ulei.

Se acoperă vasul cu capacul său sau cu o folie de aluminiu, iar sarmalele se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Acestea se țin la cuptor timp de 3 ore, însă după o oră se poate reduce temperatura la 160 de grade. La final, vasul se lasă în cuptor pentru a se răci.

În cazul în care alegi să fierbi sarmalele pe aragaz, trebuie să alegi o oală mai adâncă. Pe fundul ei pune un strat de un deget de cotoare și frunze de varză acră tocate. Se clădesc sarmalele în formă de raze, se îndeasă bine și se presară cu verdeață, iar deasupra se adaugă varză tocată.

Se toarnă sucul de roșii deasupra, iar lichidul se completează cu apă până la nivelul sarmalelor. Se pune capacul pe jumătate, iar sarmalele se fierb la foc mediu spre mic până când sunt gata. Dacă lichidul scade, atunci mai poți completa cu apă.

ADVERTISEMENT