Life

Rețeta celor mai bune sarmale de Crăciun, marca Niculina Stoican. Veta Biriș și Margareta Clipa, secrete din bucătărie

În preajma Crăciunului, doamnele muzicii populare, Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican ne dezvăluie rețeta celor mai bune sarmale.
19.12.2024 | 13:16
Reteta celor mai bune sarmale de Craciun marca Niculina Stoican Veta Biris si Margareta Clipa secrete din bucatarie
oamnele muzicii populare, secrete din bucătărie. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Doamnele muzicii populare, Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican ne învață rețeta celor mai bune sarmale de sărbători. Piftia și cozoncul au și ele ingrediente secrete care să le definească gustul desăvârșit.

Doamnele muzicii populare, rețeta pentru sarmale de Crăciun: „Dacă nu sunt unsuroase nu-ți trec pe gât”

Într-un interviu plin de savoare, oferit în exclusivitate pentru FANATIK, Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican ne dezvăluie ingredientele secrete folosite de ele în bucătărie, de sărbători.

ADVERTISEMENT

Doamnele muzicii populare au un mare succes la public. Piesele lor sunt cunoscute de toată lumea și nu există eveniment sau sărbătoare la care să nu fie chemate să petreacă alături de români. Puțină lume știe, însă, că sunt la fel de artiste și în bucătărie. Vedetele au fost provocate să dezvăluie rețeta celor mai bune sarmale, piftii sau cozonaci, pentru perioada Crăciunului.

„Sarmalele, dacă nu au grăsime, nu sunt bune. Dacă nu sunt unsuroase nu-ți trec pe gât. Nu aș putea să mănânc sarmale doar cu afumătură. Abia aștept să tăiem porcul, să punem carnea la afumat ca să avem pentru răcituri și sarmale. Iar cozonacul eu îl frământ, îl pun la dospit cu ce trebuie, iar familia și prietenii îmi spun întotdeauna că e cel mai bun”, ne povestește Veta Biriș.

ADVERTISEMENT

Rețeta de piftie marca Margareta Clipa

„Gospodinele trebuie să știe că apa trebuie să fie apă. Dacă apă e bună și gospodina e bună, iar mâncarea iese gustoasă. Eu fac piftia din curcan și cocoș. O fierb fără ceapă ca să iasă limpede, dacă pui ceapa nu mai iese așa. O las la foc mic până se desprinde carnea de pe os, pentru că e mai tare carnea de țară.

Pun morcov, pătrunjel sau păstârnac, piper, sare și foi de dafin, apoi pun la foc mic. Abia după ce fierbe cât trebuie pun și usturoi. Iau din cel de Copalău, cu căței mici, dar buni, care nu te ard la stomac. Se pisează și se pun când apa nu mai este fierbinte, doar călduță”, ne dezvăluie, în exclusivitate, Margareta Clipa.

ADVERTISEMENT

Niculina Stoican: „Toți mă întreabă când fac următoarea oală”

Sarmalele sunt felul principal prezent pe masa de Crăciun. Fie că sunt făcute cu carne de porc, de vită sau amestec, sarmalele au, cu siguranță, secretele lor. Niculina Stoican ne povestește, cu emoție, ce ingrediente se puneau în sarmale atunci când era doar un copilaș. Iata rețeta pentru sarmale, marca Niculina Stoican.

„La sarmale, secretul este ceapa. Cu cât este mai multă ceapă cu atât ies mai bune. Apoi zarzavat, orez destul și nu foarte multă carne, amestec de porc și vită. Am încă un secret pe care o să vi-l spun acum. Fierb carnea pentru supă, apoi o pun la Thermomix și o fac pastă, pe care o adaug în sarmale. Au, astfel, și carne de pasăre care dă gust, de nu știi de ce ies așa de gustoase. De fiecare dată când fac sarmale, toți mă întreabă când fac următoarea oală”, ne relatează Niculina Stoican.

ADVERTISEMENT

Margareta Clipa, rețeta inedită de sarmale: „Duceam grăunțe de porumb și le dădeam printr-o mașină”

„Când eram mici se făceau sarmale din crupe. Duceam grăunțe de porumb și le dădeam printr-o mașină. Ce era mai mare se cernea prin sită și se punea la sarmale. Când era post făceam doar sarmale de crupe cu ceapă. Când nu era post puneam și câte o felioară de slănină, nu carne ca acum. Când m-am născut eu venise colectivizarea, oamenii nu mai aveau pământul și animalele lor. Totul era la comun.

Toamna fac multe borcane de tocană de ciuperci. Anul asta au fost foarte multe. Fac un fel de tocăniță de bureți, am și aici un secret. Pun foarte puțină apă la fiert, pentru că ei oricum lasă apă. Separat untesc niște ceapă, adică mai mult o fierb decât o prăjesc, pun din apa bureților ca să nu se piardă nicio proprietate a ciupercilor. După care adaug suc de roșii sau roșii congelate, pentru culoare. Toată treaba asta durează două zile”, ne spune, în exclusivitate pentru FANATIK, Margareta Clipa.

Niculina Stoican: „Suntem o gașcă de chefi”

Sarmalele și piftia nu se mănâncă la fel în toate zonele României. Unii consumă piftia simplă, alții cu sarmale, mai ales cu rețeta potrivită. De pe masa de Crăciun este nelipsit cozonacul, care se prepară cu grijă și cu ingrediente naturale. Ciorba de curcan cu zeamă de varză este și ea unul dintre felurile obligatorii servite de Crăciun.

„Nu ne lipsesc sarmalele care se mănâncă cu piftii și cu turtă, un fel de mămăligă tare. Supă de pui cu tăiței de casă și brânză de oaie rasă. Pomana porcului făcută la tuci, pe care o mâncăm cu varză acră tocată, peste care punem un pic de ulei și boia de ardei dulce. Apoi, colăcei de casă și plăcintă cu brânză de vaci.

Pentru a două zi fac obligatoriu, la cerere, ciorbă de curcan cu zeamă de varză. Vreau să-ți spun că sunt decretată de ai mei profesor-doctor în ciorbe (n.r. râde).

Dacă ingredientele sunt speciale și secrete nu le spun (n.r. râde). Dar pot să spun că eu am și ajutor la gătit, pe Simo, care face parte din familia mea de peste 20 ani. Pe lângă secretele mele culinare mai sunt și ale ei. Băiatul meu este specialist în pregătirea fripturilor, iar soțul meu este expert în sosuri. Suntem o gașcă de chefi”, ne mărturisește Niculina Stoican, în încheiere.

ADVERTISEMENT