Life

Rețeta clasică și simplă de dulceață de gutui. Are un gust deosebit

Sezonul gutuilor este deja aici! Dacă nu știi cum să le pregătești aruncă un ochi peste rândurile de mai jos!
13.10.2021 | 11:00
Reteta clasica si simpla de dulceata de gutui Are un gust deosebit
Rețeta clasică și simplă de dulceață de gutui. Are un gust deosebit. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai simple metode când vine vorba de a folosi gutuile este cea de dulceață, care este o rețetă extrem de simplă și de clasică, de altfel.

Dulceața din acest fruct are o aromă dulce și parfumată. În plus, gustul special îți va încânta papilele gustative încă de la prima degustare.

ADVERTISEMENT

Dulceață de gutui. O rețetă simplă și extrem de aromată

Naturală, rapidă și fără conservanți, așa este rețeta care merită încercată toamna aceasta. Cu siguranță, nu vei da greș, mai ales că are o culoare nemaipomenită.

Gutuile conțin multă pectină, un agent natural de gelifiere, care ajută foarte mult preparatul în sine pentru că îl leagă fără a se adăuga alte ingrediente.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conservele care conțin gutui nu rămân apoase, asta și datorită conținutului foarte mic de apă. De aici pleacă și consistența plăcută și culoarea portocalie.

Ingrediente necesare pentru dulceața de gutui: 

  • 500 grame de gutui rase
  • 400 grame de zahăr
  • o jumătate de lămâie.

Mod de preparare dulceață de gutui. Ce trebuie să știi:

  1. Gutuile se curăță de puf și se spală bine
  2. Se dau prin răzătoare când este gata siropul pentru că nu au posibilitatea să se înnegrească
  3. Siropul se face din 3 felii de lămâie și zeama de la o jumătate din acest citric
  4. Se adaugă în cratiță zahărul și 100 ml de apă și se lasă totul pe foc să fiarbă
  5. Siropul trebuie să se lege puțin. E gata când trece proba cu farfuria, adică se formează o bobiță
  6. Sfat: farfuria folosită nu trebuie să fie rece, ci la temperatura camerei
  7. Mare atenție să nu caramelizați siropul pentru că atunci nu mai este bun de folosit
  8. Între timp se dau prin răzătoare gutuile
  9. Fructul se adaugă în siropul din cratiță și se amestecă bine
  10. La acest pas se poate adăuga zahăr sau scorțișoară, opțional
  11. Dulceața de gutui nu trebuie să fiarbă foarte mult, de aia trebuie mereu să fii cu ochii pe ea
  12. Dulceața stă pe aragaz 1-2 minute de când a început să fiarbă
  13. Se ia de pe aragz și se lasă la răcit pentru circa 15 minute
  14. După ce s-a răcit se pune din nou pe foc. Se repetă operațiunea de 3-4 ori
  15. După fiecare fierbere dulceața devine tot mai legată, iar în felul acesta nu se caramelizează nici zahărul din ea
  16. De asemenea, procesul este bun pentru că nu duce la zaharisirea siropului
  17.  În timpii de odihnă fructele absorb zahărul din sirop și se confiază
  18. La final se acoperă vasul cu un prosop curat până la răcirea completă
  19. Dulceața de gutui se toarnă în borcane când e răcită de tot
  20. Spor la treabă!
ADVERTISEMENT