Desertul este felul favorit al copiilor, dar și al gurmanizilor, astfel că niciodată nu strică încă o reteță în plus pentru un astfel de preparat.
Una dintre cea mai veche și gustoasă reteță pentru un desert făcut ca pe vremuri de bunica este cea de cornulețe cu gem și nucă.
Acestea erau și încă sunt preparate destul de des, reteța fiind una simplă, iar ingredientele de care este nevoie sunt la îndemâna oricui.
Începem prin a amesteca făina cu untul topit până ce obținem o pastă bine omogenizată. După care, peste această compoziție adăugăm smântâna, sarea și oul. Întregul amestec se frământă până se obține un aluat omogen, numai bun de întins.
Aluatul obținut se împarte în patru părți egale, fiecare parte se învelește într-o folie de plastic și se lasă la frigider câteva ore (2-4 ore).
În tot acest timp, curățăm nuca și tăiem sâmburii în bucăți mici, apoi îi amestecăm cu gemul pe care vrem să-l punem în interiorul cornulețelor. Cât timp aluatul stă la frigider, lasăm și nuca să se înmoaie în lichiul gemului.
După ce s-a scurs timpul de stat la rece a aluatului, îl scoatem din folie și îl întindem bine pe masa presărată cu făină. Apoi tăiem aluatul în părți egale, sub formă de triunghi.
Conform rețetei făcute de bunica, pe fiecare triunghi de aluat trebuie să punem câte o lingură de gem amestecat cu nucă și să rulăm cornulețele până le împăturim în așa fel încât să nu se desfacă.
După ce am terminat de făcut și asta, cornulețele se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor timp de 10-15 minute, la o temperatură de 200 de grade.
Când sunt gata, cât încă sunt calde, acestea trebuie tăvălite prin zahărul pudră și așezate pe un grătar până se răcesc. Apoi pot fi servite cu plăcere alături de o cafea sau un suc de fructe. Poftă bună!