Life

Rețeta cozonacului regal a Majestății sale Margareta. Cum se prepară desertul tradițional de Paște

30.04.2021 | 08:59
Reteta cozonacului regal a Majestatii sale Margareta Cum se prepara desertul traditional de Paste
Rețeta cozonacului regal a Majestății sale Margareta. Cum se prepară desertul tradițional de Paște. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Majestatea Sa Principesa Margareta are o rețetă specială după care pregătește cozonacul pentru masa de Paște pentru că familia regală nu uită de tradiții la nicio sărbătoare importantă de peste an. 

Tocmai din bucătăria Castelului Săvârșin, Custodele Coroanei le-a arătat tuturor românilor cum pregătește masa de sărbători, dar mai ales care sunt preparatele care nu lipsesc. Primul pe lista pentru Paște este cozonacul, un desert care se face cu multă nucă și cacao.

ADVERTISEMENT

Rețeta este una veche care se păstrează din generație în generație, lucru pe care l-a scos la iveală chiar recent Principesa Margareta. Este vorba de o rețetă învățată de la soacra sa, Gabriela Duca, nimeni alta decât mama lui Radu Duca.

Rețeta de cozonac a Principesei Margareta. Este plin de nucă și cacao

„E o rețetă specială, de la soacra mea, pe care a făcut-o ani de zile. Acum am învățat-o și eu”, a mărturisit Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, despre rețeta de familie pentru desertul de Paște.

ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru aluatul de cozonac:

  • 500 grame făină albă de calitate
  • 250 ml lapte
  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 25 grame de unt la temperatura camere
  • 125 ml ulei de floarea soarelui
  • 25 grame de drojdie
  • coaja de la o lămâie și o portocală
  • 25 grame de smântână
  • jumătate de baton de vanilie
  • 25 grame de stafide
  • un praf de sare

Ingrediente necesare pentru umplutura cozonacului:

  • 500 grame miez de nucă măcinat
  • 100 grame zahăr pudră
  • 75 ml de lapte
  • 30 grame de cacao
  • 3 albușuri
  • 3 pachete mici cu zahăr vanilat
  • coajă de la două portocale.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare cozonac special pregătit de Principesa Margareta a României:

  1. O treime din lapte se pun într-o oală, la foc mic. Când începe să fiarbă se adaugă 6 linguri de făină și se amestecă să nu se facă cocoloașe. Compoziția obținută se lasă la răcit când este gata
  2. În altă treime de lapte călduț se dizolvă drojdia, apoi se adaugă o lingură de zahăr
  3. Cele două compoziții de mai sus se amestecă până apar mici bule de aer. Se lasă întregul aluat la crescut
  4. Gălbenușurile se bat spumă cu o parte din zahărul pudră
  5. Laptele rămas se fierbe la foc mic cu batonul de vanilie și restul de zahăr
  6. În compoziția de mai sus se adaugă încet gălbenușurile bătute, coaja de lămâie și portocală, un vârf de sare, stafidele și compoziția din lapte, făină și drojdie
  7. Compoziția obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea adăugând puțin câte puțin uleiul de floarea soarelui
  8. Aluatul obținut se lasă la crescut peste noapte, la temperatura camerei
  9. În acest moment putem trece la umplutura care se realizează foarte ușor. Laptele și praful de cacao se pun la fiert, la foc mic. Se amestecă mereu să nu se formeze cocoloașe
  10. Peste laptele cu cacao se adaugă albușurile împreună cu zahărul pudră și cele 3 plicuri de zahăr vanilat. Se mixează totul până se formează o bezea consistentă
  11. Miezul de nucă, albușurile bătute, laptele cu cacao și coaja de portocală se pun într-un val mare și se amestecă cu o lingură de lemn. Compoziția trebuie să ajungă omogenă
  12. Aluatul crescut se împarte în două părți egale, prima fiind întinsă subțire cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să cuprindă toată compoziția de nucă
  13. Se pune jumătate din umplutură peste foaia de aluat și se netezește totul cu o spatulă. Se rulează cozonacul sub forma unui cilindru și se lasă deoparte
  14. Se întâmplă același lucru și cu a doua foaie de aluat
  15. Cilindrele obținute se împletesc unul cu celălalt cu care grijă să nu iasă umplutura din ele
  16. Se tapetează o tavă cu unt și hârtie de copt și se pune cozonacul care se va unge deasupra cu o compoziție obținută din 2 gălbenușuri, un albuș, 2 linguri de lapte și puțin zahăr
  17. Cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 de grade Celsius
  18. Cozonacul va sta la cuptor pentru circa o oră, timp în care se mai verifică din când în când să nu se ardă
  19. Cozonacul se scoate din cuptor și se lasă la răcit peste noapte. Se taie abia a doua zi
  20. Spor la treabă și poftă bună!