Castraveții murați sunt printre cele mai populare murături. Rețeta de castraveți murați în saramură cu puțin oțet nu este dificilă. Orice gospodină o poate pregăti dacă urmează câțiva pași.
Castraveții se pot mura după mai multe metode, dar rețeta pe care am ales-o are un avantaj. Castraveții se păstrează perfect mai mult de 12 luni.
Pentru această rețetă aveți nevoie de:
Cantitățile de mai sus sunt pentru un borcan de 3 l în care încap exact 2 kg de castraveți.
În această rețetă nu este nevoie să folosiți boabe de muștar, foi de dafin sau crenguțe de vișin. Secretul pentru ca murăturile să rămână crocante este oțetul.
Castraveții se aleg cu atenție. Trebuie să fie tari și cât mai drepți. Cei curbați se pun mai greu în borcan. Dacă aveți totuși astfel de castraveți îi puteți aranja în ultimul strat.
Pentru început se spală bine castraveții. Se scurg și se pun în boluri de plastic. Apoi se spală și borcanele. Se curăță hreanul și se taie în fâșii.
Pe fundul borcanului se pune o coroniță făcută din tijele de mărar și cimbru și 2 fâșii de hrean. Apoi se aranjeze castraveții în straturi. Atenție. Aceștia se pun în picioare și se îndeasă cât mai bine.
Peste primul strat se adaugă bucățele de usturoi și un ardei iute. Se pune și cel de-al doilea strat de castraveți, peste care puneți din nou usturoi și hrean. Ultimul strat se aranjează pe orizontală. Deasupra se pot pune felii de morcov. Se îndeasă firele de mărar și cimbru rămase tot sub formă de coroniță.
De preferat ar fi să folosiți sare grunjoasă. La fiecare litru de apă se pune câte o lingură de sare (20 g). În borcanul de 3 l intră 2 kg de castraveți și 1,5 l de apă.
Pentru a face saramura puneți într-o oală apa și sarea la fiert. După ce clocotește cinci minute este gata. Se lasă să se răcească 10 minute, apoi se toarnă în borcane peste castraveți.
Nu va intra toată saramura. Ceea ce rămâne se pune peste murături a doua zi. Lichidul trebuie să fie cu 1 deget peste castraveți.
Borcanele se acoperă pentru 24 de ore. Murăturile vor face spumă, dar aceasta nu se aruncă. O lăsăm în borcan.
A doua zi, după ce s-a completat cantitatea de saramură se pune și oțetul. O lingură în fiecare borcan. Astfel, castraveții vor rămâne crocanți.